Chris Dickerson – de la cantaret de opera la Mr. Olympia

chris dickersonPe numele sau intreg Henri Christophe Dickerson, detinatorul celui de-al 18-lea titlu Mr. Olympia s-a nascut in 1939 in Alabama, fiind unul dintre tripletii familiei. Chris a fost numit dupa tatal sau, in timp ce ceilalti doi baieti purtau numele de Alfred si John (din pacate, Alfred a incetat din viata inecat la o varsta frageda) .

Viata nu a fost foarte usoara pentru Chris, care se prezenta ca apartinand de doua “minoritati”: “Sunt scund si sunt negru”. Si totusi, niciuna dintre atributele mai sus numite nu l-au impiedicat sa-si construiasca un palmares cel putin impresionant, fiind chiar primul Mr. America de culoare. In acea vreme, desi fizicul conta cel mai mult pentru castigarea acestui titlu, exista si o proba constand intr-un interviu in profunzime pentru a evidentia personalitatea si chiar inteligenta participantilor.

Iar Chris s-a dovedit a fi un om remarcabil, din toate punctele de vedere.

Chris Dickerson – culturism “din intamplare”

Cand Chris avea doar 13 ani, mama sa s-a recasatorit si s-a mutat, impreuna cu copii, in Indianapolis, crescandu-i in spiritul religiei. Dupa liceu, Christ a urmat cursurile New York Academy of Dramatic Arts, unde a studiat actoria si muzica, din dorinta de a deveni cantaret de opera.chris dickerson

Intalnirea dintre Chris si culturism a fost o pura intamplare: profesorul sau de canta i-a sugerat, pentru imbunatatirea capacitatii pulmonare si a performantelor artistice, sa faca exercitii fizice cu greutati. Chris i-a facut o vizita matusei sale in California, iar acolo a vazut o fotografie care avea sa-i schimbe destinul – Bill Pearl, intr-o revista de culturism.

Cariera lui Dickerson incepe relativ tarziu, la 24 ani, la sala lui Bill Pearl sub directa indrumare a acestuia.

Primul concurs la care a participat a fost Mr. Long Beach, in anul 1965, in cadrul caruia a ocupat locul 3, trofeu despre care Chris afirma ca este cel mai aproape de sufletul sau. Lista lunga de trofee ce a urmat s-a datorat atat fizicului impresionant, cu o simetrie excelenta, cat si abilitatilor dezvoltate prin cursurile de dans si mima pe care sportivul le-a urmat in primii ani ai tineretii sale. Una dintre calitatile fizice extrem  de appreciate la Chris, puse pe seama unui genetic exceptional, este forma “de diamant” a gambelor sale.

Chris a fost adeptul exercitiilor de baza, a greutatilor libere si a unui antrenament echilibrat; acesta isi dorea un trup armonios si proportii “perfecte”.

In anul 1967, culturistul a ocupat locul 6 in cadrul concursului Mr. America, in anul 1968 – ocul 3, iar in anul 1969, titlul I a fost furat de Boyer Coe, la o diferenta de 0.25 sutimi. Marea victorie a venit in anul 1970, atunci cand Dickerson a fost ales castigator, primind si titlurile „Most Muscular” si „Best Legs”.

Viata lui Chris a devenit extrem de agitata, calatorind foarte mult, tinand prelegeri despre culturism si aparand in numeroase show-uri televizate, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa continue sa se antreneze de 5 ori pe saptamana. In putinul timp liber, Chris se delecta cu muzica clasica si piese de teatru, pregatindu-se fizic si psihic pentru avalansa de titluri ce avea sa urmeze…

Chris Dickerson – Mr. Olympia la varsta de 43 ani

La o varsta la care multi dintre culturistii profesionisti se retrag din acest sport, Chris urca tot mai sus: la 40 ani castiga Diamond Cup in Vancouver, iar in 1980 ocupa locul 2 la Mr. Olympia, dupa Arnold (Bill Pearl a refuzat sa jurizeze la aceasta editie tocmai pentru ca il antrenase pe Chris); un an mai tarziu, Chris a ocupat tot locul 2 in cadrul acestei competitii.

In 1982, Chris avea sa-i invinga pe Zane, Beckles, Fox, Platz si altii, castigand, in sfarsit, cel mai important trofeu in culturism – Mr. Olympia, la varsta de 43 ani.

Dupa acest titlu, Dickerson si-a anuntat retragerea din culturism, dupa o cariera admirabila in care a adunat peste 60 trofee.

Dickerson a fost cel mai scund si cel mai in varsta castigator al titlului Mr. Olympia.

Mult asteptatul moment de glorie al lui Chris Dickerson, Mr. Olympia, 1982:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate