Crampe musculare de caldura. Tot ce trebuie sa stii.

Desi nu sunt cauzate doar de vremea calduroasa, crampele de caldura sunt o subcategorie a Crampelor musculare asociate exercitiului fizic (EAMC). Mecanismul exact al crampelor musculare in conditii de mediu cald este necunoscut, insa ele pot fi cauzate in mod acut de deshidratarea grava si de pierderile de sodiu sau, cronic, de un aport inadecvat de electroliti in dieta sportivului.
Crampele de caldura sunt spasme intermitente, dureroase, involuntare, adesea la nivelul picioarelor, bratelor sau abdomenului, cu contractie musculara. Crampele apar de obicei in faza de conditionare pre-sezon, atunci cand corpul nu are o conditie corespunzatoare si este mai supus oboselii. Crampele de caldura pot fi tratate cu usurinta prin odihna, stretching si inlocuirea lichidelor si electrolitilor.

Ce sunt crampele de caldura?

Crampele de caldura sunt spasme intermitente si involuntare ale muschilor, ce apar la persoane active fizic – fie ca vorbim despre sportivi sau despre persoane care lucreaza – pe vreme calda sau umeda. Ele sunt adesea asociate cu deshidratarea si cu pierderea de electroliti. Crampele de caldura afecteaza de obicei muschii majori stresati intr-un mediu fierbinte. De obicei, acestia sunt muschii coapsei si ai piciorului (cvadriceps, ischiogambieri si gastrocnemius), muschii trunchiului (peretele abdominal si spatele) si muschii bratului (bicepsul si tricepsul).
Crampele de caldura pot aparea si dupa finalizarea activitatii. De exemplu, sportivii pot dezvolta crampe la cateva ore dupa terminarea unui antrenament.
Crampele de caldura sunt un simptom initial al afectiunilor cauzate de caldura, inclusiv insolatie, o reactie potential mortala la supraincalzirea corpului.
Nu trebuie neaparat sa fii sportiv ca sa ai crampe de caldura. Grupurile cu risc pot include si adulti mai in varsta, sugarii si copiii.

Semnele si simptomele crampelor de caldura

Crampele de caldura sunt cele mai timpurii simptome ale spectrului de boli asociate cu caldura. Iata care sunt semnele care te ajuta sa iti dai seama ca te confrunti cu crampe de caldura.

– Deshidratare, sete, transpiratie, crampe musculare tranzitorii (pe termen scurt) si oboseala.
– Spasme musculare dureroase, involuntare (care apar de obicei la nivelul picioarelor) asociate cu exercitiile la caldura, atunci cand sportivii au transpirat abundent.
– Un precursor al debutului initial al crampelor pot fi contractiile musculare sau fasciculatiile (tresariri, zvacnituri).
– Transpiratie semnificativa, insotita de spasme involuntare ale muschilor mari din corp.
– Durere musculara ce poate fi severa
– Piele umeda si inrosita

Muschii care resimt crampe sunt de obicei cei care au fost stresati. Atletii si jucatorii de fotbal au tendinta de a avea crampe musculare la nivelul picioarelor, insa persoanele care ridica greutati mari pot avea crampe si in muschii bratelor sau in muschii trunchiului, cum ar fi muschii abdominali (rectus abdominus).
Crampele de caldura incep de obicei dupa ce a avut loc o activitate semnificativa, dar pot aparea si la cateva ore dupa ce activitatea a fost finalizata.
Daca resimti si alte semne sau simptome, cum ar fi ameteala, slabiciune, greata, varsaturi si dureri de cap, poti suferi de epuizare termica. Persoanele afectate care nu mai transpira sau care dezvolta febra si devin confuze pot face insolatie, o urgenta medicala reala.

Cat dureaza crampele de caldura?

Crampele de caldura pot aparea treptat sau brusc. Ele incep adesea ca niste spasme musculare involuntare pe care e posibil sa nu le observi pana cand nu progreseaza.
Crampele de caldura sunt in general scurte, dar ele pot fi si mai indelungate. De asemenea, ele pot fi si intermitente.
Crampele se pot opri fara interventie, desi actiunea imediata poate reduce din gravitatea lor. De asemenea, le poate impiedica sa escaladeze catre o afectiune mai grava.

Cauzele crampelor de caldura

Desi se credea ca deshidratarea si dezechilibrul de electroliti sunt cauza principala a crampelor musculare, exista si teorii alternative, conform carora muschii au crampe si atunci cand corpul este expus la caldura.
Unele cercetari sugereaza ca atunci cand muschii sunt obositi in urma unei activitati in exces, muschiul isi pierde capacitatea de a-si regla contractia, ceea ce se numeste control neuromuscular alterat.
Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale crampelor de caldura.
– Antrenamentul pe vreme calda, daca sportivul nu este obisnuit sa faca miscare in conditii calde.
– Transpiratie abundenta sau pierdere de fluide in timpul exercitiului, insotita de pierderi mari de electroliti.
– O dieta precara sau inadcevata in ceea ce priveste cantitatea de sodiu sau alti electroliti necesari organismului pentru transpiratie.
– Antrenament pe o perioada lunga de timp sau participarea la mai multe sesiuni de antrenament pe zi, fara a inlocui in mod corespunzator pierderile de electroliti si apa.
Oboseala musculara.
– Purtarea unor straturi suplimentare de imbracaminte sau lipsa echipamentului de protectie.

Indiferent de cauza lor, diagnosticul si tratamentul crampelor de caldra ramane acelasi.

Deshidratarea si pierderea electrolitilor

Crampele de caldura sunt cauzate de pierderea severa de lichide si electroliti, in special de sodiu. Deshidratarea este definita ca pierderea semnificativa a fluidelor corporale.
Fluidele sunt o componenta a sangelui si sunt necesare pentru a transporta substantele nutritive in organism. Fluidele corporale contribuie, de asemenea, la controlul temperaturii corpului.
Deshidratarea poate fi cauzata de:
– un consum insuficient de lichide
– transpiratie excesiva
– implicarea in activitate intensa, mai ales pe vreme calduroasa
– febra mare
– diaree
– voma
Printre simptomele comune de deshidratare la adulti se numara setea, gura si limba uscata, durerile de cap, urina inchisa la culoare.

Ce sunt electrolitii?

Electrolitii sunt minerale esentiale, necesare pentru mentinerea functiilor cheie ale corpului, precum:
– reglarea contractiilor musculare
– hidratarea
– mentinerea echilibrului pH-ului organismului
– controlul functionarii sistemului nervos
Cei mai importanti electroliti sunt sodiul, potasiul si calciul.
Pe langa faptul ca pot fi gasiti in bauturile pentru sportivi, electrolitii se regasesc si intr-o varietate de alimente.

Umiditatea si temperaturile ridicate

Nu este obligatoriu sa fii afara, in soarele amiezii, pentru a experimenta efectele negative ale vremii calde si ale umiditatii ridicate.
Caldura face ca temperatura interna sa creasca. Corpul tau incearca sa se raceasca prin transpiratie abundenta si radiind caldura prin piele. Daca nu consumi mai multe fluide si electroliti decat pierzi, sistemul natural de racire al organismului va inceta sa functioneze eficient.
Te poti supraincalzi sever si te poti deshidrata in aer liber sau in interior. Temperatura interna a corpului poate creste la niveluri periculoase, chiar daca nu faci altceva decat sa stai linistit intr-o camera foarte fierbinte, cu o circulatie slaba a aerului.

Categoriile de risc pentru crampele de caldura

Desi crampele de caldura afecteaza in general persoanele active intr-un mediu fierbinte, asa cum sunt sportivii care se antreneaza in aer liber, trebuie remarcat faptul ca ele sunt unul dintre simptomele asociate cu epuizarea termica, fiind parte a spectrului de boli legate de caldura. Persoanele cu mecanisme de control a temperaturii afectate au un risc mai mare de a dezvolta o boala legata de caldura.
Persoanele cele mai expuse riscului de crampe de caldura sunt:
– Sugarii si copiii cu varste mici – pentru ca ei depind de ceilalti pentru a evita caldura, pentru a-i imbraca adecvat si pentru a le oferi suficiente fluide.
– Varstnicii – pentru ca se pot deshidrata cu usurinta daca au boli pre-existente, inclusiv boli de inima si boli de plamani.
– Persoanele care nu isi permit aer conditionat.
– Persoane care iau anumite medicamente, ce pot afecta reglarea transpiratiei si caldurii, ca de pilda medicatie pentru afectiuni psihiatrice, inclusiv medicamente antipsihotice si tranchilizante. Medicamentele pentru raceala si antihistaminicele pot afecta si ele mecanismul de control al temperaturii al organismului.
– Consumatorii de alcool.

Primul ajutor pentru crampele de caldura

Majoritatea tratamentelor de prim ajutor pentru crampele de caldura survin inainte de a solicita asistenta medicala. Incearca aceste strategii pentru a ameliora crampele de caldura.

Odihna

– Intrerupe activitatea fizica si mergi intr-un loc racoros, cu o buna circulatie a aerului.
– Aseaza-ti corpul intr-o pozitie orizontala, de odihna.
– Daca porti multe haine, mai indeparteaza din straturi.
– Raceste-ti corpul aplicand comprese reci pe fata, gat sau piept.
– Nu relua activitatea intensa.

Hidratarea

– Inlocuirea lichidelor este esentiala.
– Cele mai bune lucruri pe care le poti bea sunt apa rece, sucurile transparente, sau bauturile cu electroliti.
– Cauta bauturi care au printre ingrediente sodiu si potasiu.
– Continua sa te hidratezi si dupa ce crampele de caldura au incetat.

Stretching si masaj

Maseaza si intinde usor muschii afectati de crampe. Exercitiile care intind usor acesti muschi pot fi benefice. Asigura-te ca mergi incet.

La spital sau intr-o clinica, ingrijirea medicala se concentreaza pe ameliorarea simptomelor.
Daca pacientul varsa sau are o stare de greata, inlocuirea fluidelor poate fi mai dificila, astfel ca va fi nevoie de administrarea intravenoasa de fluide. Pentru a controla aceste simptome pot fi folosite medicamente anti-emetice precum prometazina, proclorperazina, droperidol sau ondansetron.
Muschii durerosi pot fi tratati cu medicamente antiinflamatoare fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen sau naproxen. Este important sa retii, insa, ca si acestea pot avea efecte secundare sau interactiuni cu alte medicamente.

Cand trebuie sa mergi la medic pentru crampele de caldura?

Crampele de caldura pot fi tratate de obicei cand si unde apar. Este important sa opresti orice activitate si sa gasesti un loc racoros pentru a te odihni. Crampele si spasmele musculare pot fi depasite prin intinderea usoara a muschilor afectati.
Poti reface aportul de lichide consumand apa, bauturi pentru sportivi sau alte solutii de inlocuire a electrolitilor. Daca nu poti controla crampele, trebuie sa soliciti ingrijiri medicale.
Nu exista nicio conditie specifica care sa diferentieze crampele de caldura de epuizarea termica. Simptomele acestor afectiuni formeaza un spectru de boli ce merg de la usoare pana la moderate, iar simptomele se pot suprapune. Crampele de caldura grave pot fi de fapt epuizare cauzata de caldura, cu atat mai mult daca resimti greata sau varsaturi sau daca nu poti inlocui pierderea de lichide, daca starea de oboseala si slabiciune sunt semnificative sau daca transpiratia este abundenta si nu se opreste atunci cand stai intr-un mediu mai racoros.
Insolatia este o urgenta medicala reala si poate fi mortala. Capacitatea corpului de a se raci nu mai functioneaza iar, pe masura ce temperatura creste, depasind uneori 41 de grade Celsius, pot aparea confuzie si coma.
Suna imediat la ambulanta daca simti ca tu sau altcineva poate avea insolatie. Muta persoana intr-un loc racoros, elimina hainele inutile pentru a ajuta aerul sa circule peste corp si pulverizeaza apa rece pe corp pentru a incerca sa il racesti.

Diagnosticarea crampelor de caldura

Diagnosticarea crampelor de caldura se face in general analizand istoricul pacientului. Este important ca medicul sa cunoasca mediul de activitate al persoanei, daca face sport sau nu, cat de cald era, cata umiditate era in atmosfera, daca aerul circula adecvat, ce activitate se facea si de cat timp, cand au inceput crampele si ce muschi au afectat ele, a existat transpiratie, persoana afectata a fost aclimatizata la mediul torid, a baut destula apa?
Un semn al afectiunilor cauzate de caldura poate fi culoarea urinei. Cand corpul se deshidrateaza, rinichii conserva apa, iar rezultatul este o urina concentrata, cu un miros puternic si cu o culoare de un galben inchis.
Examenul fizic poate fi adesea relativ normal. Muschii afectati de crampe pot fi durerosi la atingere, iar daca nu a existat o inlocuire adecvata a fluidelor, muschii pot avea din nou crampe cand trec prin raza normala de miscare.
Examenul fizic poate constata semne de deshidratare precum gura si limba uscata, lipsa transpiratiei la axile si in zona inghinala si un flux redus de urina. Semnele vitale pot fi si ele un indiciu, de exemplu tensiunea arteriala redusa sau un ritm accelerat al inimii (tahicardie).

Complicatiile crampelor de caldura

Crampele de caldura au putine consecinte pe termen lung, insa daca te-ai confruntat o data cu acestea, poti fi expus riscului de a avea si epidoade viitoare.

Preventia

Preventia este cel mai bun tratament pentru crampele de caldura. Desi poate fi imposibil sa previi complet aparitia crampelor, exista anumiti factori ce pot fi modificati pentru a reduce incidenta viitoarelor crampe de caldura.
– Aclimatizarea la medii calde/fierbinti daca tipul de antrenament pe care il faci necesita exercitii in conditii de mediu calde poate ajuta la prevenirea crampelor de caldura.
– Periodizarea exercitiilor, astfel incat sarcina de antrenament sa progreseze treptat in intensitate si durata. Abia dupa aclimatizare poti incerca sa efectuezi totul intr-o singura sesiune de antrenament extinsa.
– Informarea si educarea cu privire la inlocuirea corecta a fluidelor si electrolitilor pierduti prin transpiratie.
– Mentinerea unui nivel echilibrat de electroliti prin consumul de bauturi bogate in electroliti inainte si in timpul evenimentului sportiv sau al sesiunii de antrenament va reduce probabilitatea dezechilibrului electrolitic si a deshidratarii, in special in timpul activitatilor care dureaza mai mult de o ora. Anumiti indivizi elimina in mod natural mai mult sodiu prin transpiratie si vor avea nevoie sa-si suplimenteze dieta cu un aport suplimentar de sodiu.
– Indepartarea straturilor de haine in exces in timpul activitatii fizice poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a crampelor de caldura, ceea ce va permite o evaporare mai eficienta a transpiratiei produse si o temperatura interna a corpului mai scazuta in timpul exercitiului.
– Consuma alimente cu electroliti, mai ales inainte de sport in aer liber pe vreme calduroasa.
– Redu sau elimina substantele deshidratante, precum bauturile alcoolice si cafeina.
– Incearca sa te odihnesti in zone racoroase sau umbroase, ori de cate ori este posibil.

Prognosticul pentru crampele de caldura

Crampele de caldura se rezolva cu tratamente relativ simple, inclusiv odihna, hidratare si stretching. Este important sa retii ca in general crampele de caldura sunt un prim simptom al afectiunilor cauzate de caldura si pot evolua catre probleme mai grave, ce tin de epuizare termica sau insolatie.

Cand poti relua activitatea fizica?

Dupa ce te-ai odihnit si ti-ai completat fluidele si electrolitii pierduti din transpiratie, poti eveni la antrenament in timpul aceleiasi sesiuni de exercitii sau antrenament.
Este probabil sa reismti crampe persistente daca lichidul si electrolitii nu au fost inlocuiti in mod adecvat. Determinarea ratei de transpiratie poate fi benefica pentru a intelege care este necesarul de lichide al organismului tau in timpul exercitiului si a modului in care poti reface in mod corespunzator rezervele de apa si electrolitii dupa antrenament sau dupa un eveniment sportiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate