Cum se iau aminoacizii

 

Aminoacizii in forma libera au aparut in lumea culturismului pe la inceputul anilor ’80. Pe atunci se promitea ca ar fi urmatorul nivel pentru cresterea in masa musculara. Bineinteles, ei nu au dovedit miracolele promise, dar, chiar si asa, reprezinta o arma puternica pentru sanatate si constructie de masa musculara.

Motivul pentru care majoritatea esueaza in a avea efecte benefice in urma administrarii aminoacizilor este ca sunt luati incorect. Majoritatea aminoacizilor trebuie luati pe stomacul gol pentru a beneficia la maximum de potentialul lor. Asta inseamna ca trebuie sa lasi sa treaca doua ore dupa ce ai mancat o masa continand alimente proteice. Motivul pentru care multi aminoacizi (nu toti) lucreaza eficient pe stomacul gol, este acela ca aminoacizii luati la scurt timp dupa ce ai mancat alimente proteice vor concura cu proteina din mancare, pentru a intra in receptorii celulelor.

Mai concret, friptura pe care ai mancat-o cu o ora inainte, va concura cu aminoacidul triptofanul (pe care il consumi pentru a te ajuta sa dormi) pentru a ajunge in sange si, de acolo, in creier. Triptofanul trebuie sa treaca de bariera receptorilor pentru a ajunge la celulele din creier care vor secreta serotonina, un hormon de relaxare care ajuta la intrarea in starea de veghe, si implicit la somn. Problema este ca proteina din friptura va ocupa spatiul lasat de bariera receptorilor sa treaca, astfel ca triptofanul nu mai poate patrunde si ramane blocat, iar apoi irosit.

Aceeasi competitie apare in cazul argininei din formulele cu oxid nitric. Acum, intreb, cati dintre voi luati suplimentul de dinainte de antrenament pe stomacul gol? Deci, stimulatoarele din aceste formule sunt cele pe care le simtiti, nu oxidul nitric.

aminoacizi

Exista, totusi, si aminoacizi care isi pastreaza efectele benefice chiar daca sunt combinati cu proteina de la mesele normale. O abundenta a lor in sange ii va face sa-si faca treaba normal. Asadar, iata o clasificare a aminoacizilor, in functie de cum se administreaza in jurul meselor.

Aminoacizi care functioneaza pe stomacul gol:

  • tirosina;
  • triptofanul;
  • ornitina;
  • lizina;
  • fenilalanina.

Aminoacizi care functioneaza dupa masa:

  • aminoacizii cu catena ramificata;
  • BCAA (leucina, izoleucina si valina – leucina fiind cel mai potent);
  • glutamina;
  • cisetina;
  • glicina;
  • prolina.

Aminoacizii pot fi luati din suplimente, insa ii poti introduce in alimentatia ta si cu o alimentatie sanatoasa. Afla aici care sunt alimentele cu cel mai mare aport de aminoacizi. Aminoacizii pot fi considerati „caramizile” din care sunt construiti muschii, ca parti componente ale proteinelor. Toate procesele fiziologice care au legatura cu activitatea fizica – reactii energetice, refacere, castiguri in forta si masa musculara, scadere in greutate, activitate cerebrala – implica existenta si functia aminoacizilor. Asadar, importanta lor nu poate fi negata. Citeste mai multe despre rolul aminoacizilor in viata noastra aici.

 

1 Comment

  • Buna, cam cat timp trebuie sa astept pana la prima masa dupa ce iau aminoacizii? ( Eu iau pe stomacul gol inainte de sala, si dupa sala tot pe stomacul gol) doar ca e cam dificil pentru ca nu imi dau seama in cat timp se absorb aminoacizii, momentan folosesc de la Joe Weider Victory super aminos, acestea fiind niste pastile super mari pe care le rontzai.
    Asta e singurul loc unde am vazut sa se scrie despre administrarea corecta a aminoacizilor si as aprecia enorm daca as primi un raspuns la intrebarea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate