Cand simetria precede masivitatea – Dexter Jackson

dexter-jacksonDexter Jackson este culturistul care a dominat mai ales concursurile Arnold Classic, la care participa inca din 1999 si la care continua sa se claseze pe primele pozitii. Ba mai mult, in 2008, cand a iesit campion la Mr. Olympia, a reusit sa castige si la Arnold Classic.

Dexter Jackson, supranumit si „The Blade” (Cutitul), s-a nascut pe 25 noiembrie 1969 in Jacksonville, Florida, iar pentru un culturist de talia sa (168 cm) a reusit sa se impuna in lumea culturismului mai ales prin simetria deosebita pe care o afisa pe scena. Da, este adevarat ca este posesorul unui fizic demn de invidiat si pentru ca detine masa musculara, dar pe langa competitorii sai, cum ar fi Coleman, scopul lui Jackson nu era masivitatea, ci…perfectiunea.

Un alt lucru impresionant la Dexter Jackson este greutatea sa. Daca in offseason acesta catareste in jur de 105, maximum 110 kg, in competitie aceasta are in jur de 103-104 kg. Faptul ca diferenta dintre cele doua variabile este atat de mica demonstreaza ca nu are probleme cu excesul de grasime in nicio faza. Practic, Dexter reuseste sa-si mentina fibrarea tot timpul, ceea ce este remarcabil!

O cariera lunga, castiguri pe masura!

Un alt motiv pentru care Dexter Jackson este atat de apreciat este si longevitatea carierei. A inceput sa concureze inca din 1993, adica de mai bine de 20 de ani si continua sa evolueze si sa concureze in ciuda faptului ca are deja 44 de ani. Daca ne gandim la majoritatea profesionistilor care au devenit campioni de talie internationala, vedem ca multi au avut probleme de sanatate si s-au retras mult mai devreme din competitii (vorbim mai ales despre epoca moderna). Unul dintre secretele lui Jackson poate fi aceasta capacitate de a-si pastra forma indiferent de moment. Faptul ca nu trebuie sa piarda mult din greutate in comepetitii, ca nu se forteaza sa dea jos 15-20 kg sau chiar mai mult, l-a ajutat sa-si pastreze nu numai forma fizica, dar si sanatatea de-a lungul timpului, pana acum neexistand zvonuri cu privire la vreo afectiune mai serioasa pe care aceasta ar fi suferit-o.

Dexter spunea intotdeuna ca este atent la ceea ce orgasimul ii transmite si nu exagereaza cu greutati mari atunci cand nu este cazul. Aceeasi rabdare o are si cand vine vorba de greutate. A reusit sa ajunga de la 85 de kg la 110 pe durata mai multor ani. Daca urmariti progresul sau din anii 90, cand a inceput sa se antreneze, si pana azi, veti vedea ca a adaugat kilograme an de an.

Bineinteles, un rol important il are si mostenirea genetica, Dexter fiind inzestrat cu un metabolism incredibil de rapid. Pretul pe care l-a platit a fost o dimensiune mai mica a muschilor, dar compensat de simetria incredibila despre care vorbeam la inceputul articolului.

In 2007, cand a concurat la Mr. Olympia si a luat locul 3, Dexter s-a lovit de critica multora care au spus ca nu va reusi niciodata sa obtina un loc mai bun de atat. Anul urmator a reusit insa sa rupa aceasta bariera a neincrederii invingandu-l pe Jay Cutler si incheiand cel mai prolifer an al carierei sale. Jackson si Dickenson sunt de altfel singurii culturisti care au castigat atat Mr. Olympia, cat si Masters Olympia in 2014 (Dexter a obtinut locul 4, respectiv locul intai).

Pe Dexter Jackson il gasim in nenumarate articole si video-uri in revistele de specialitate precum Muscular Development sau Flex si a lansat si un DVD ce poarta numele de „Dexter Jacson: Unbreakable” (2009).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate