Compresa rece sau calda?Afla cum se trateaza durerile acute si cronice

dureri-acute-dureri-musculareMulti dintre voi stiu ca, atunci cand sufera o accidentare, o intindere de ligament, o entorsa, o lovitura, trebuie sa aplice gheata. Dar ceea ce poate nu stiati este ca si caldura poate fi folosita cu succes in astfel de cazuri.

Este foarte important sa stim exact cum trebuie procedat intr-o situatie anume pentru ca, de multe ori, un accident aparent banal poate provoca o multime de probleme pe viitor. Fiecare sala are astfel de povesti, culturisti care marturisesc ca s-au accidentat si nu au luat masuri, iar apoi au suferit dureri ingrozitoare. Sunt convins ca nu vrei sa ajungi si tu intr-o astfel de situatie.

Dureri acute si dureri cronice – caracteristici

Durerile sunt de doua tipuri: acute si cronice. Cele acute apar brusc si sunt descrise ca o senzatie intensa de intepatura, taietura, arsura, presiune. Sunt, de obicei, rezultatul unor traumatisme, cum ar fi caderea, o lovitura sau o miscare nefiziologica.

Durerile cronice se instaleaza mai lent, au caracter tranzitoriu (adica apar si dispar) si persistent si pot fi suportabile, caracterizate prin ceea ce numim “durere surda”. Adesea sunt rezultatul suprasolicitarii unei anumite parti ale corpului, dar pot fi, la origine, si traumatisme acute, netratate.

Aplicarea tratamentului in cazul durerilor acute si cronice

Tratamentul prin aplicarea de rece (gheata) este cea mai eficienta masura imediata pentru dureruile traumatice acute deoarece duc la reducerea edemului si a sezatiei dureroase. Gheata produce vasoconstructie, adica ingusteaza vasele de sange, si limiteaza sangerarea la locul traumatismului. Se aplica in sedinte de 10-20 de minute, dupa care se lasa tegumentul sa revina la temperatura normala, cate 3-4 aplicari fiind suficiente.

Tratamentul acesta se poate folosi de cateva ori pe zi, insa terapia cu gheata poate fi utilizata si in tratamentul traumatismelor prin suprasolicitare sau durere cronica. De exemplu, daca aveti o problema care se acutizeaza dupa fiecare antrenament, puteti folosi gheata imediat dupa efort pentru a reduce sau a preveni inflamatiile, dar NU aplicati niciodata gheata pentru o problema cronica inainte de exercitii.

Sugestie practica: daca nu aveti gheata in congelator, puteti folosi o punga cu legume congelate, pe care sa o infasurati intr-un propsop.

Tratamentul cu caldura se foloseste pentru problemele cronice sau traumatismele fara sindrom inflamator (inrosire, caldura, durere). O grupa musculara care doare infunadat este dificil de utilizat, articulatia dureroasa rigida fiind foarte usor de tratat cu caldura. Aceasta se poate folosi inainte de antrenament pentru a creste elasticitatea tesuturilor conjuctive si pentru a stimula fluxul de sange. De asemenea, produce relaxarea muschilor tensionati sau a spasmelor musculare. Caldura nu se aplica dupa executarea exercitiilor in asemenea situatii.

Pentru ca aplicarea cu caldura amplifica circulatia locala si creste temperatura cutanata, nu trebuie sa utilizati aceasta metoda in cazul traumatismelor cu semne de inflamatie. Intre sursa de caldura si piele trebuie sa existe suficient spatiu sau straturi protectoare, astfel incat sa nu existe riscul unor arsuri . O aplicare nu trebuie sa dureze mai mult de 15-20 de minute. Caldura umeda este cea mai eficienta, deci puteti folosi un prosop umed incalzit.

In cazul oricaror traumatisme pentru care durerea nu se reduce in decurs de 48 de ore, este de preferat sa mergeti la un control medical.

Dr. Serban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate