Endorfinele: substantele responsabile pentru starea de bine

Endorfinele sunt neurotransmitatori eliberati de glanda pituitara si de hipotalamus. Pentru ca vorbim despre homoni naturali, endorfinele pot atenua durerea, pot reduce stresul, pot imbunatati dispozitia si pot stimula starea de bine. Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre endorfine, substantele responsabile pentru starea noastra de bine.

Termenul „endorfina” este derivat din doua cuvinte: „endogen”, adica in interiorul corpului si „morfina”, un medicament opiaceu pentru ameliorarea durerii.
Endorfinele sunt neurotransmitatori eliberati de glanda pituitara si de hipotalamus, ambele localizate in creier. Fiind hormoni naturali, eliberati atunci cand corpul tau simte durere sau stres, acestia pot atenua durerea, pot reduce stresul, pot imbunatati starea de spirit si iti pot imbunatati starea de bine. Corpul elibereaza endorfine atunci cand faci activitati placute, cum ar fi mancatul, exercitiile fizice, sexul sau chiar un masaj.

Tipuri de endorfine

Corpul uman produce peste 20 de tipuri de endorfine, fiecare cu functii specifice. Printre acestea, beta-endorfinele se evidentiaza ca fiind deosebit de puternice pentru ameliorarea stresului si durerii, depasind chiar si efectele puternice ale morfinei.

Functia endorfinelor

Endorfinele sunt eliberate atunci cand corpul tau simte durere sau o stare de stres.
Cand resimti durere sau stres, nervii trimit semnalele de durere catre creier, iar acesta elibereaza endorfine pentru a bloca celulele nervoase ce primesc semnalele de durere.
Acest mecanism actioneaza ca un comutator pentru ameliorarea durerii, permitandu-ti sa continui sa functionezi chiar si in circumstante dificile si stresante.
Endorfinele sunt, asadar, atenuatori naturali ai durerii. Ele sunt substante chimice responsabile pentru starea de bine, pentru ca te ajuta sa te simti mai bine si iti confera o stare de spirit pozitiva.

Beneficiile endorfinelor

Reduc durerea si disconfortul. Endorfinele actioneaza ca analgezice naturale, reducand perceptia durerii si oferind un sentiment de confort. Acest lucru este util in situatii de durere cronica sau dupa efort fizic intens.
Amelioreaza simptomele de depresie. Endorfinele induse de efort si-au demonstrat capacitatea de a atenua in mod eficient simptomele depresiei.
Reduc stresul si anxietatea. Endorfinele au capacitatea de a contracara efectele negative ale stresului asupra organismului.Cresterea nivelului de endorfine ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.
Imbunatatesc starea de spirit. Endorfinele sunt asociate cu o senzatie generala de fericire si de bine. Ele actioneaza ca neurotransmitatori care ajuta la ameliorarea starilor de anxietate si depresie.
Cresc stima si iubirea de sine. Studiile indica faptul ca endorfinele pot creste increderea in sine si pot imbunatati stima de sine.
Te ajuta sa mentii o greutate sanatoasa. Endorfinele pot juca un rol in reglarea apetitului si a comportamentului alimentar. Ele pot contribui la reducerea senzatiei de foame si la gestionarea comportamentelor alimentare emotionale.
Reduc durerea la nastere. Nivelurile mai ridicate de endorfine pot ajuta la gestionarea durerii experimentate in timpul nasterii.
Sustin un sistem imunitar sanatos. Endorfinele pot avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, ajutand la protejarea organismului impotriva bolilor si infectiilor.
Sprijina memoria si functia cognitiva. Endorfinele pot avea un impact pozitiv asupra concentrarii si claritatii mentale. Ele pot imbunatati performanta cognitiva si capacitatea de a face fata la stres.
Imbunatatesc calitatea somnului. Un nivel crescut de endorfine poate ajuta la relaxarea corpului si la reducerea tulburarilor de somn.
Cresc libidoul. Endorfinele pot avea un efect pozitiv asupra libidoului si pot imbunatati viata sexuala, amplificand senzatia de placere.

Tulburari cauzate de lipsa endorfinelor

Daca organismul tau nu poate produce si elibera suficiente endorfine, poti dezvolta anxietate, dureri corporale, depresie, impulsivitate, probleme de somn si chiar dependenta. Endorfinele joaca un rol in imbunatatirea eliberarii de dopamina, un alt neurotransmitator ce afecteaza reglarea dispozitiei.
Cand exista o deficienta de endorfine, aceasta poate duce la o reducere a nivelului de dopamina, contribuind potential la semne de depresie si alte probleme de sanatate, precum:
– Fibromialgie: durere cronica resimita in tot corpul.
– Auto-vatamare: Unii oameni isi fac rau singuri pentru ca aceasta declanseaza eliberarea de endorfine.
– Dependenta de exercitii fizice. Unii oameni sunt dependenti de exercitii fizice in exces, deoarece le place acea senzatie de “runner’s high” (euforia alergatorului), care apare dupa efort fizic indelungat si intens.

Activitati ce contribuie la eliberarea endorfinelor

Unul dintre cele mai usoare moduri de a elibera endorfine este prin exercitii fizice. Cu cat faci mai mult sport, cu atat corpul tau va produce mai multe endorfine. Multi oameni simt acea starea de euforie a alergatorului, dupa o alergare in forta. Insa nu trebuie neaparat sa alergi pentru a simti aceasta stare. Exista si alte forme de miscare si activitati care te vor ajuta sa eliberezi endorfine. Iata care sunt cele mai importante.

1. Sportul

Exercitiile fizice sunt renumite pentru efectele in ceea ce priveste stimularea starii de spirit si rolul in atenuarea simptomelor de depresie si anxietate.
Exercitiile aerobe de intensitate moderata si mare si antrenamentele de forta pot duce la o crestere a endorfinelor, impreuna cu alte substante chimice care te ajuta sa te simti bine, cum ar fi endocanabinoizii, dopamina si serotonina.
Exercitiile de intensitate moderata includ activitati precum o plimbare rapida, o plimbare usoara cu bicicleta sau gradinarit. Exercitiile de intensitate mare includ activitati precum ciclism in interior, fotbal, alergare sau schi.
Aproximativ 20-30 de miscare pe zi te pot ajuta sa iti cresti nivelul de endorfine.

2. Rasul

Rasul este cel mai bun medicament si nu este doar o vorba din popor. Rasul elibereaza endorfine si alti hormoni responsabili pentru starea de bine (de exemplu, dopamina si serotonina) si suprima hormonii de stres (de exemplu, cortizolul) pentru a imbunatati starea de spirit, pentru a reduce durerea si stresul, pentru a reduce tensiunea arteriala si a sustine un sistem imunitar mai puternic.
Asadar, daca esti in cautarea unui stimulent pentru dispozitie, uita-te la o comedie, la un show de stand-up sau petrece timp cu prieteni care te fac sa te simti bine.

3. Muzica

Muzica inseamna mult mai mult decat divertisment, ea avand capacitatea de a-ti sustine starea de bine.
Numeroase studii au aratat ca muzica poate promova efecte usoare de reducere a durerii prin eliberarea de endorfine, care cresc pragul de durere al unei persoane. Mai mult decat atat, terapia prin muzica (meloterapia) incepe sa devina o interventie populara si eficienta in multe spitale.
Muzica te poate ajuta, de asemenea, sa faci sport pentru perioade mai indelungate, atenuand disconfortul sau durerea induse de efort. In plus, muzica optimista poate promova si o dispozitie pozitiva prin eliberarea de endorfine si dopamina.
Incearca, asadar, sa incluzi in fiecare zi a ta muzica preferata, pentru a-ti stimula sanatatea si starea de spirit.

4. Acupunctura

Desi face parte din medicina traditionala chineza de secole, acupunctura a castigat recent si atentia medicinei occidentale, ca tratament eficient pentru durere si alte tulburari.
Desi mecanismele sale nu sunt pe deplin intelese, acupunctura implica introducerea de ace mici in piele pentru a stimula sistemul nervos central. Acest lucru duce la eliberarea mai multor substante chimice, inclusiv endorfine.
Numeroase studii au aratat ca acupunctura este un tratament eficient pentru durere. Cu toate acestea, s-ar putea sa nu fie potrivit pentru toata lumea.

5. Ciocolata neagra

Consumul de ciocolata neagra poate stimula endorfinele si alte substante chimice care te ajuta sa te simti bine, cum ar fi dopamina. Ciocolata neagra este bogata in compusi polifenoli, cum ar fi flavonoidele, care determina creierul sa elibereze endorfine. Este, de asemenea, o sursa moderata de cofeina, ce poate provoca o imbunatatire a dispozitiei.
Este preferabil sa alegi ciocolata neagra, care contine cel putin 70% cacao si sa te rezumi la cateva patratele odata.

6. Sexul

Sexul stimuleaza eliberarea de endorfine, dopamina, serotonina si oxitocina, un hormon si un neurotransmitator asociat cu conexiunea si increderea.
De asemenea, sexul creste ritmul cardiac si promoveaza rezistenta, care iti poate sustine, de asemenea, sanatatea si starea de spirit.

7. Dansul

Dansul poate fi distractiv, dar si benefic pentru sanatatea ta. Este o forma de exercitiu cardio ce stimuleaza ritmul cardiac si elibereaza endorfine, care iti pot incuraja starea de spirit si pot reduce durerea.
In plus, dansul in grup poate incuraja conexiunea sociala si poate reduce nivelul de stres.
Indiferent daca dansezi singur in bucatarie sau cu prietenii tai, cu siguranta moralul tau va avea parte de un boost real.

8. Meditatia

Meditatia este o practica ce implica antrenarea constientizarii, a atentiei si a conectarii la prezent. S-a dovedit ca promoveaza sanatatea prin activarea sistemului nervos parasimpatic, cunoscut si sub denumirea de sistem de „odihna si digerare”. De asemenea, reduce sistemul de raspuns la stres al organismului, cunoscut sub numele de axa hipotalamo-hipofizo-suprarenal (HPA).
In plus, se crede ca meditatia poate promova eliberarea de endorfine, deoarece s-a dovedit ca persoanele care mediteaza frecvent au praguri de durere mai mari, desi acest mecanism nu este pe deplin inteles. Alte studii pun sub semnul intrebarii implicarea endorfinelor, sustinand ca este mai degraba vorba despre acceptarea sau anticiparea durerii.

Endorfine versus dopamina

Desi sunt adesea confundate intre ele, endorfinele si dopamina sau endocanabinoizii nu inseamna acelasi lucru.
Dopamina este un neurotransmitator si un hormon responsabil pentru starea de bine, eliberat de centrul de recompense al creierului in perioadele de placere, cum ar fi in timpul sexului, cand mananci ceva delicios sau cand te uiti la o comedie.
Desi ambele fac parte din sistemul de recompensa al creierului, endorfinele sunt eliberate rapid in timpul unui anumit act, cum ar fi exercitiile fizice, pentru a ajuta la atenuarea durerii si a stresului. In schimb, dopamina este eliberata lent si este responsabila pentru senzatia de stimulare a dispozitiei pe care o simti dupa activitate.

Endorfine versus endocanabinoizi

Endocanabinoizii sunt neurotransmitatori produsi de sistemul endocanabinoid al organismului. Ele joaca multe roluri in organism, cum ar fi ameliorarea durerii, reducerea anxietatii, reglarea starii de spirit, gestionarea apetitului si a digestiei si imbunatatirea somnului.
Desi sunt similare cu canabinoizii – substantele chimice primare gasite in canabis, cum ar fi THC – endocanabinoizii sunt produsi in mod natural de organism. Atat endocanabinoizii, cat si canabinoizii actioneaza asupra receptorilor de canabinoizi localizati in tot corpul.
Interesant este ca endocanabinoizii sunt responsabili in principal pentru „euforia alergatorului” pe care oamenii o resimt in timpul exercitiilor fizice, atribuita uneori si endorfinelor.
Cercetari recente sugereaza ca endocanabinoizii duc la sentimente de euforie, deoarece sunt capabili sa treaca usor bariera hemato-encefalica, spre deosebire de endorfine, care sunt prea mari pentru a face acest lucru.
In cele mai multe cazuri, organismul elibereaza simultan multi neurotransmitatori si hormoni in timpul durerii si al placerii, motiv pentru care endorfinele, endocanabinoizii si dopamina sunt atat de strans legate.

Endorfinele dau dependenta?

Desi cercetarile in acest sens sunt limitate, unele persoane pot fi dependente de „euforia endorfinelor” generata de unele activitati. De exemplu, persoanele care cauta senzatii tari pot face activitati periculoase pentru a obtine un val de adrenalina (epinefrina) si endorfine.
Interesant este ca un studiu din 2016 care a inclus opt alpinisti a observat simptome de sevraj (de exemplu, lipsa de implicare, pofta de alpinism, schimbari dispozitie si iritabilitate) dupa ce subiectii au evitat alpinismul pentru o perioada de timp.
Un alt exemplu este auto-vatamarea, pe care unele persoane o practica pentru a simti acea euforie a endorfinelor si a-si atenua astfel durerea emotionala. O persoana poate deveni dependenta de euforia endorfinelor si poate continua sa isi faca rau pentru a obtine acest sentiment de eliberare emotionala.
Este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege mai bine dependenta de endorfina.

Endorfine versus opioide

Desi endorfinele si opioidele actioneaza asupra acelorasi receptori, cunoscuti ca receptori opioizi, exista diferente notabile intre cele doua.
Medicamentele opioide (de exemplu, morfina si fentanilul) actioneaza asupra receptorilor opioizi pentru a elibera dopamina, substanta chimica produsa de creier si responsabila pentru starea de bine. Efectele acestor medicamente sunt temporare si se reduc in scurt timp, ceea ce determina unele persoane sa-si doreasca sa repete aceasta senzatie.
Dupa utilizarea pe termen lung a opioidelor, organismul se obisnuieste cu nivelurile mai ridicate de dopamina si necesita o doza mai mare pentru a obtine aceleasi beneficii. Acest ciclu se repeta si duce la o cautare constanta pentru a obtine acelasi efect de “high” ca inainte.
Drogurile opioide pot crea o dependenta foarte mare si pot duce la o scadere a capacitatii de a simti placere din alte activitati pline de satisfactie, cum ar fi mancatul, socializarea si sexul.
Sevrajul cauzat de renuntarea la opioide poate duce la reactii adverse grave, cum ar fi anxietatea, depresia, dificultatile de somn, pierderea poftei de mancare si schimbarile de dispozitie.
Endorfinele, in schimb, actioneaza in mod similar pentru a ajuta la gestionarea durerii, dar au un raspuns mai putin intens. Ele sunt produse in mod natural de organism si, de obicei, nu ating niveluri de saturatie care necesita mai multa activitate pentru a promova acelasi sentiment de placere.

Concluzie

Endorfinele sunt analgezicele naturale ale organismului si promoveaza placerea. Ele sunt produse in timpul unor activitati precum sport, sex, ras, dans si in momentele in care asculti muzica.
Ele au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv o rata redusa de depresie si anxietate, o stare de spirit imbunatatita, reducerea durerii si disconfortului si cresterea stimei de sine.
Desi endorfinele pot fi utile pentru unele persoane, e posibil ca ele sa nu functioneze pentru toata lumea.
Daca descoperi ca ai dificultati in a-ti regla starea de spirit sau in a gestiona durerea, stai de vorba cu un medic, iar acesta iti poate recomanda terapii si tratamente suplimentare.

Sursa foto: Freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate