Fa-i sa creasca! (III)

Biceps

bicepsAproape toate articolele referitoare la antrenarea bicepsilor sunt orientate catre folosirea miscarilor complete, tehnica stricta, mentinerea contractiei la final. Chiar si asa, daca te uiti in sala si faci o statistica, 90% din culturisti folosesc o greutate prea mare. Ii poti vedea facand flexii din stand cu bara incarcata cu o greutate asa de mare incat bicepsii lor nu ar putea face nici macar o singura repetare corecta. Asa ca apeleaza la balansul corpului si al coatelor, la arcuirea spatelui. Cu o astfel de tehnica, bicepsii nu se contracta pe toata miscarea de care sunt capabili, doar devin rigizi si se protejeaza. Asemanator cu ce am scris pentru ramaturi.

Nu ai nevoie de greutate prea mare pentru a dezvolta bratele. Bicepsul este implicat secundar la multe exercitii, cum ar fi la cele pentru spate. Unde mai pui ca este o grupa mica, poate cea mai mica dintre cele pe care le antrenezi. Asa ca antrenarea lor ar trebui sa se faca cu exercitii care ii izoleaza. Lasa-ti egoul la o parte, la fel si o parte din greutatea folosita. Foloseste o greutate cu care poti face strict 8-12 repetari. L-am vazut odata pe Ronnie Coleman la antrenamentul bicepsilor facand flexii cu gantere imense din stand, cu o forma aproape perfecta. L-am intrebat cum de a ajuns sa utilizeze in forma corecta asa mari greutati. Mi-a raspuns ca a inceput cu niste greutati mult mai usoare, a mentinut tehnica corecta si, cum trecea de 12 repetari, trecea la o greutate superioara. Aceasta este calea de urmat.

Triceps

Unii culturisti au probleme cu dezvoltarea acestei grupe musculare. Cauzele principale ar fi: utilizarea unor greutati prea mari si nu este folosita cursa completa sau folosirea doar a exercitiilor de izolare. Antrenamentele de culturism inseamna imbinarea echilibrata intre greutate si numar de repetari.

Cele mai eficiente exercitii pentru triceps raman cele de baza. Doua din favoritele lui Arnold erau impinsul cu priza ingusta si flotarile la paralele. Executia era stricta si incerca sa adauge greutate ramanand in plaja de 8-12 repetari pe serie.

Florin Uceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate