Fluturari din aplecat

Deltoizii posteriori

In timp ce pentru partea din fata si cea laterala a deltoizilor, culturistii aloca multe serii si se straduiesc din greu sa gaseasca solutii pentru a progresa, pentru deltoizii posteriori, nu dedica nici pe departe aceeasi atentie si eforturi.

Nu prea fac bine, pentru ca doar o dezvoltare buna a deltoizilor posteriori face ca umerii sa arate cu adevarat impresionant, in special cand sportivul e privit din lateral sau din spate.

Un studiu, bazat si pe o statistica, efectuat in Germania, arata ca majoritatea culturistilor ar trebui sa aloce de 8 ori mai multe serii deltoizilor posteriori pentru a-i aduce la nivel cu restul umarului.

Dar nu se intampla asa. Cateva serii, si alea facute fara entuziasm, doar ca o corvoada de care abia astepti sa scapi, daca le faci si pe alea. Desigur, pentru partea din fata si cea laterala, nu uita nimeni sa faca multe serii de impins cu bara, cu gantere, fluturari laterale cu gantere, la scripeti etc. Pentru deltoizii posteriori, cele mai folosite exercitii de catre profesionisti sunt fluturarile din aplecat cu gantere. Secretul e sa rasuciti ganterele, pe masura ce urca, pentru a ajunge cu degetul mic ceva mai sus decat celelalte. De asemeni, din casetele ce prezinta programele de antrenament ale marilor campioni, am observat ca stilul lor de executie e undeva intre fluturari si ramat cu coatele departate de corp. Adica, fluturarile sunt facute cu coatele destul de indoite. Asta permite o contractie mai puternica si, datorita reducerii lungimii parghiei, posibilitatea folosirii unor greutati mai mari. Cel putin, primii 10 de la Mr. Olympia fac asta.

O varianta interesanta mi s-a parut cea a germanului Markus Ruhl, care facea fluturarile din aplecat, culcat pe burta pe o banca orizontala sau usor inclinata.

Daca sunteti deficitari in zona deltoizilor posteriori, ar fi bine sa incepeti cu acestia antrenamentul umerilor. Stiu ca nimeni nu face asta, dar fiti voi mai inteligenti decat toti.

Numarul de serii ideal poate fi oriunde intre 6 si 10 serii, daca efectuati un singur exercitiu. Eu nu am inceput sa am deltoizi posteriori decenti pana nu am trecut de la 4 serii la 10 pentru aceasta grupa.

Florin Uceanu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate