Masaj de relaxare in faza de recuperare – beneficiile Shiatsu

masaj-de-relaxareShiatsu este un sil de masaj care a aparut in Japonia si presupune combinarea tehnicilor de masaj oriental cu notiuni moderne de anomalie si fiziologie din medicina vestica. Este, daca vreti, un fel de acupunctura fara ace. S-a raspandit rapid in Statele Unite si Europa datorita succesului sau in tratarea sau ameliorarea unor afectiuni.

Shiatsu consta, in principal, in tehnici de aplicare de presiune cu degetele, palmele sau cotul in punctele de acupunctura. Secundar, este folosit si ca tehnica de stretching si ca tehnica de eliberare neurocraniana.

Un beneficiu, deloc neglijat, al masajului Shiatsu este starea de relaxare fizica si psihica pe care o induce. Cand se instaleaza stresul, fie el psihic sau fizic, manifestarile sunt deopotriva interne si externe, la nivelul tesutului pielii si al tesutului muscular. Drept rezultat, punctele specifice sau chiar regiuni intregi devin dureroase, tensionate sau sensibile.

Ce este masajul de relaxare Shiatsu

Acupunctura si shiatsu controleaza starea interna a organismului prin manipularea tesuturilor externe. Rezultatele terapeutice ale acestor doua metode extraordinare sunt cunoscute si apreciate inca din Antichitate, iar medicina le acorda acum importanta pe care o merita.

Unii dintre voi se vor intrba: „Oare cum functioneaza Shiatsu?”. Ei bine, exista doua abordari ale acestei probleme: una din perspectiva medicinei moderne, iar cealalta din perspectiva medicinei traditionale.

Masaj de relaxare Shiatsu – explicatia medicinei moderne

Endorfinele. Acest masaj stimuleaza organismul sa produca propriile substante cu rol antialgic, numite „endorfine”. Acestea sunt secretate in creier si ofera senzatia „de bine” sau de placere.

Sistemul nervos autonom. Este responsabil de coordonarea functiilor involuntare ale organismului (respiratie, defecatie, termoreglare). El are doua componente: simpatic, care este activat atunci cand exista un agent stresor extern, si parasimpatic, reglatorul vietii interne a organismului in conditii normale.

Acupunctura si shiatsu stimuleaza sistemul nervos autonom „linistind” organismul atunci cand exista o stare de tensiune(organica sau mentala).

Teoria punctelor „trigger”.  Medicii occidentali au descoperit, in cadrul unor studii clinice, puncte specifice de tensiune in corp, care, atunci cand sunt manipulate, au un  efect deosebit de ameliorare a durerii musculo-scheletale.  Locatia acestor puncte se coreleaza in mod remarcabil cu punctele de acupunctura din medicina chineza.

Explicatia medicinei orientale

In Japonia, medicina orientala este denumita medicina energiei vitale. Explicatia eficientei sale se bazeaza pe modelul energetic (in timp ce medicina occidentala se bazeaza pe modelul biochimic). Aceasta energie vitala (Qi) circula in organism de-a lungul unor meridiane si leaga intre ele organele si diversele parti ale corpului. Qi mentine si hraneste corpul nostru, precum si mintea, producand circulatia sangelui si lupta impotriva bolilor. Pentru ca circula prin canale, acesta este uneori blocat, slab sau in exces si asa apar semnele de boala.

In cadrul tratamentului, obiectul terapeutului este de a corecta curgerea prin inserarea de ace sau aplicand presiune asupra punctelor specifice, de-a lungul meridianelor.

Masaj de relaxare sau metoda terapeutica?

Tratamentele shiatsu sunt relaxante datorita presiunii aplicate bland. Zonele tensionate pot fi usor dureroase in timpul tratamentului, insa, dupa aplicarea presiunii, durerea e mult ameliorata sau chiar eliminata.

Pentru problemele acute, cateva sedinte sunt suficiente, insa in unele cazuri un singur tratament nu este suficient. Pentru afectiunile mai grave sau cronice, se recomanda un tratament timp de cateva saptamani. De retinut ca atitudinea pacientului, regimul alimentar si stilul de viata pot influenta eficienta tratamentului.

Shiatsu are mai mult rol analgezic, relaxant, tonifiant, de echilibrare. Poate ameliora cu succes afectiuni ca tendinitele, intinderile musculare, migrenele, durerile de gat si umeri, sciatica, durerile de spate, durerile articulare, tensiunile musculare, nevralgiile, insomniile, nervozitatea, problemele menstruale si circulatorii , constipatia, anxietatea cronica.

Pentru cei care practica culturismul poate fi extrem de benefic deoarece reduce tensiunile musculare care apar datorita solicitarii intense din timpul antrenametului.

Dr. Serban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate