Mitul aerobicului pe stomacul gol

aerobicPentru multi ani, am avut in minte mitul, specific culturistilor, ca „mai mult este mai bine” cand vine vorba de volumul de aerobic pentru a intra in forma. Acel fel de gandire a facut sa pierd masa musculara pretioasa si rotunjimea muschilor in fazele finale ale pregatirii pentru concurs. Un motiv pentru care ajunsesem sa fac astfel era ca sa compenseze prostul meu obicei de a manca foarte mult si ceea ce nu trebuia in perioada de masa. Faceam aerobic zilnic in perioada de masa, dar si mancam mult. Cand incepeam dieta pentru concurs, corpul meu era deja acomodat cu lungile sesiuni de aerobic, asa ca, pentru a avea rezultate vizibile, nu aveam alta optiune decat sa fac si mai mult aearobic. Ce altceva am ars pe langa grasime? Daca raspunsul tau este muschi, atunci primesti nota 10! Solutia era de fapt sa ma controlez putin in perioada de masa, sa am ocazional mese de trisare, nu sa ma indop ca porcul in fiecare seara.

O alta problema critica legata de aerobic si cum sa fii sigur ca arzi grasime, nu muschi este cea a mitului aerobicului pe stomacul gol. Pentru multi ani s-a crezut ca cea mai eficienta metoda de a arde grasimea este sa faci aerobic, dimineata, pe stomacul gol. Rationamentul era ca glicogenul din muschi (carbohidratii pe care ii mancam sunt convertiti de ficat in glicogen si depozitati in muschi) este consumat de-a lungul noptii si atunci corpul nu are la dispozitie aceasta rezerva drept combustibil, asa ca trece imediat la rezervele de grasimi. Studii recente au testat aceasta teorie, desi multi culturisti au observat ca pot arde aproximativ aceeasi cantitate de grasime si daca fac aerobicul dupa ce iau micul dejun normal, care contine si carbohidrati.

Am incetat sa fac aerobicul pe stomacul gol cu cativa ani in urma. Instinctiv, am simtit ca era catabolic, ardeam muschii. Am inceput sa iau un shake proteic inainte de aerobic. Am ajuns la aceasta strategie dupa ce am facut aerobicul pe stomacul gol la multe pregatiri pentru concurs, unde, in final, am pierdut din marime mai mult decat trebuia.

Hany Rambod, cel care i-a antrenat, printre altii, pe ultimii doi Mr. Olympia, Jay Cutler si Phil Heath, isi sfatuieste clientii sa nu faca aerobic pe stomacul gol. Daca sunt tipi mari, precum Jay, care nu pierd din greutate usor, el ii indeamna sa ia o doza consistenta dintr-un supliment anticatabolic, precum BCAA, sau macar leucina. Daca sunt tipi mai mici, si atunci riscul de a pierde muschi e si mai mare, el ii sfatuieste sa manance un mic dejun mai intai, compus din albusuri de ou sau muschi de vita. Daca faci aerobicul dupa antrenamentul cu greutati, e bine sa iei o portie de BCAA inainte de aerobic, nu sa astepti pana termini totul. Aerobicul este pentru ars grasimea, nu pentru ars muschii pentru care muncim atat de mult.

Alexandru Bolborici

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate