Oul – proteina superioara

OulIntotdeauna, pe langa carne si lapte, oul este mentionat ca o excelenta sursa de proteina de calitate superioara. De fapt, in momentul in care au aparut primele concentrate proteice, ele erau comparate cu proteina din ou considerata superioara celorlalte surse naturale.

Chiar si in anii ‘90, adica la zeci de ani dupa ce concentratele proteice se impusesera, mai exista o firma care vindea in SUA pudra din albus de ou pentru practicantii culturismului iar produsul era promovat de Dorian Yates.

Si la noi a fost o perioada scurta in care se putea gasi pe piata plicuri cu pudra de ou. Din pacate era vorba de pudra de ou integral, nu de pudra din albus de ou. Precizez asta pentru cei care nu stiu ca albusul nu contine grasimi si carbohidrati, ci doar proteina, in timp ce in galbenus se gaseste toata grasimea prezenta in ou plus cantitati mici de carbohidrati si proteina.

Am putea trage concluzia ca trebuie sa mancam numai albusurile si pana la un punct e adevarat, dar si la galbenus gasim nutrienti importanti cum ar fi: lecitina, vitaminele A, B, D, E, H, PP. Din pacate, in galbenus gasim si o cantitate relativ mare de colesterol, de aceea e bine sa nu consumam mai mult de 2-3 galbenusuri pe saptamana. Unele persoane tolereaza bine o cantitate mult mai mare de galbenusuri, dar, pana nu faceti niste analize ca sa vedeti daca nu cumva consumul de galbenusuri va mareste colesterolul, mai bine nu riscati. Albusuri puteti manca cu zecile, zilnic, fara probleme. De altfel, cand am fost in California, am observat ca era destul de normal sa ceri la restaurant omleta facuta numai din albusuri iar acasa cam toata lumea obisnuia sa arunce galbenusurile cand facea omleta sau oua prajite in tigaia de teflon (fara ulei). Chiar si profesionistii, ca Lee Haney sau Gaspari, isi incepeau ziua cu 4-6 oua, insa doar un galbenus, paine prajita si suc natural de fructe.

In concluzie, ouale sunt o sursa valoroasa de proteine si alti nutrienti si trebuie sa aiba un loc important in dieta unui culturist in cautare de masa musculara.

 Florin Uceanu

6 Comments

  • intradevar galbenusul contine mult colesterol,dar sa nu uitam ca doar o mica parte din colesterolul ingerat ajunge in sange acum depinde de genetica fiecaruia!! pai in prezent pudra de albus de ou comercializeaza doar Nutritech!

  • Este comprobat!Am consumat pe o perioada mai indelungata de timp cate 12-15albusuri de ou imreuna cu 2galbenusuri pe zi.La realizarea unei analize am constatat ca nivelul de colesterol ajunsese aproape dublu de normal.;concluzia:galbenusul de ou urca nivelul de colesterol rau( LDL ) si scade nivelul de colesterol bun ( HDL ), In acest caz nu numai colesterolul este cel care sufera ci si ficatul (GPT,GOT )care nici el nu sa lasat mai prejos….valori ridicate cu jumatate din nivelul maxim. Asa ca am eliminat galbenusurile de ou impreuna cu mixurile proteice pe care nu le abandonasem de foarte multi timp si am repetat analizele dupa o perioada de 4 luni de zile. A rezultat ca nivelul de colesterol scazuse la valoarea minima iar ficatul era aproape sub nivelul minim. Deci in concluzie galbenusul de ou urca nivelul de colesterol si streaseza ficatul,precum si mixurile proteice servite pe o perioada indelungata de timp. Bun articol ….aviz celor ce consuma cate 10oua intregi pe zi cu scopul de a se,,umfla” !!! Salutari!

  • ce sa faci ,,muschi vs sanatate,, ,cand le trece febra muschilor vin problemele de sanatate!! si treaba cu mixurile proteice am simtito si eu cand bagam 3,4g/kg corp,acum folosesc doar dupa antrenament whey si animal pak inainte este indeajuns!

  • asa mi-a zis si antrenorul meu de la sala…galbenusul te umple de colesterol…iti convinesa cumperi proteina din ou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate