Pantofi sport pentru alergari – cum alegi cea mai buna pereche?

pantofi sportPantofi sport – mai importanti decat iti inchipui!

Una dintre conditiile esentiale pentru o alergare reusita si pentru mentinerea acestui obicei este sa ai o pereche de pantofi sport care sa iti sustina piciorul, sa diminueze riscul de accidentari si sa te ajute sa faci progrese, fie ca este vorbe despre intensitatea alergarii sau timpul petrecut pe pista.

De aceea, daca vrei sa dai jos kilogramele in plus sau sa obtii un trup tonifiat prin cea mai simpla si placuta modalitate – alergarea, tine cont de aceste aspecte inainte de a-ti alege o pereche de pantofi sport

Criterii pentru alegerea celei mai potrivite perechi de pantofi sport

In primul rand, trebuie sa stii ca o pereche de pantofi sport in stare relativ trebuie si ea inlocuita la o anumita distanta alergata, mai precis la aproximativ 500km. De asemenea, acestia trebuie inlocuiti imediat daca isi pierd stabilitatea, prezinta semne de uzura sau nu mai sustin piciorul cum trebuie.

Atunci cand iti cumperi o pereche de pantofi sport pentru alergari este recomandat sa alegi un magazin cu o reputatie buna, iar inainte de a-i plati, asigura-te ca probezi ambii pantofi si faci cativa pasi cu ei (unele magazine din strainatate permit clientilor sa faca si acteva ture de alergare cu ei pentru a-i testa). De asemenea, e bine sa ii tii in picioare 10 minute pentru a vedea daca te simti in continuare confortabil in ei. Totodata, este bine sa incerci pantofii la sfarsitul zilei, cand picioarele sunt mai umflate.

Odata cumparati, pantofii sport nu trebuie purtati imediat la o alergare de cativa kilometri. Este recomandat ca primele alergari in noua pereche de pantofi sa fie relativ scurte, de maximum 5km. Odata ce te vei obisnui cu ei, ii poti „scoate” la plimbari mai lungi. Cu greu gasim o pereche de pantofi sport exact pe gustul nostru, asadar daca ai avut acest noroc, mai cumpara-ti o pereche pentru a te asigura ca vei avea cu cei sa-i schimbi pe cei uzati.

O pereche de pantofi sport nepotriviti pot  cauza dureri de genunchi, de solduri sau de spate, tendinita (inflamarea tendonului lui Ahile), fasciita plantara, rigiditatea degetelor s.a.m.d. Asadar, inainte de a cumpara o pereche de pantofi sport, trebuie sa determini tipul de pronatie al piciorului tau. Exista 3 tipuri: pronatie exagerata (bolta plantara plata), normala si insuficienta (bolta plantara inalta), iar pentru a determina tipul tau, trebuie sa iti umezesti talpa si sa calci pe o suprafata plata, absorbanta pentru a vedea urma lasata de talpa ta.

Daca urma este completa, lata, fara arc accentuat, promatia este exagerata; daca, pe de alta parte, urma lasata de picior este subtire, iar acul foarte curbat, pronatie este insuficienta. Ideala este o situatie de mijloc, in care pronatia este normala.

O alta metoda de a descoperi tipul tau de picior este analizarea pantofilor sport vechi: daca pantofii sunt inclinati in exterior, arcul piciorului tau este pronuntat, riscul de accidentari la nivelul gleznei este mai mare, iar durerile de spate sau de genunchi (in partea laterala) pot fi o adevarata bataie de cap.

Daca ai o pronatie exagerata, talpa pantofului este bine sa fie dreapta si nu foarte moale, pentru a oferi sprijin piciorului si pentru a impiedica miscarea miscarea prea mare in rotatie. Daca pronatia este exagerata, forma curbata a pantofului este cea potrivita, iar captuseala moale, care sa nu forteze piciorul.

De asemenea, trebuie sa tii cont si de suprafata pe care obisnuiesti sa alergi: daca aceasta este plata, cum ar fi un drum sau o pista, trebuie sa alegi pantofi sport usori si flexibili, iar daca suprafata este denivelata, trebuie sa alegi pantofi sport care sa ofere stabilitate buna si sa iti sustina piciorul.

Consulta un specialist din magazinul de pantofi sport inainte de a alege o pereche, explica-i care este activitatea sportiva principala pentru care ai nevoie de pantafi si tine minte: confortul vine inainte de design, iar investitia intr-o pereche de pantofi sport de calitate este o investitie in sanatatea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate