Probleme cu somnul? Ce supliment te poate ajuta

probleme cu somnul

Probleme cu somnul = probleme cu antrenamentul

Importanta odihnei pentru recuperare si cresterea masei musculare este inestimabila, iar cei care se antreneaza deja de o bucata buna de timp cunosc acest aspect. Ce facem insa atunci cand avem probleme cu somnul?

Desigur, exista tot felul de trucuri naturale si alimente care-l aduc pe Mos Ene pe la gene (cum ar fi ciresele, pestele, bananele, orezul, ovazul sau iaurtul ) pe care este bine sa le incercam, insa cateodata efectul lor este mult prea slab. Si-atunci suntem tentati sa apelam la somnifere care este posibil sa ofere rezultate imediate, dar care sunt insotite atat de o lista lunga de efecte adverse, cat si de riscul dependentei.

Mai exista o solutie care poate functiona fara astfel de riscuri majore: suplimentele de melatonina.

Melatonina, solutia naturala pentru probleme cu somnul

Trebuie sa stii ca melatonina este un hormon produs de glanda pineala, locazilata in creier. Nivelul de melatonina creste seara, pentru a scadea dimineata, contribuind astfel la reglarea ritmului circardian. Nivelul de melatonina este influentat si de varsta, diverse medicamente administrate sau cantitatea de lumina la care suntem expusi, aceast hormon ajutand creierul sa deosebeasca ziua de noapte si sa isi adapteze ceasul biologic in functie de acest aspect.

Iarna, atunci cand ziua este mai scurta si lumina mai slaba, nivelul de melatonina poate creste, ceea ce determina aparitia starilor depresive sau a senzatiei permanente de oboseala.

Pentru a creste nivelul de melatonina, este recomandat sa ne expunem cat mai mult luminii naturale in cursul zilei, sa evitam lumina artificiala seara, inainte de culcare (atentie la televizor/ calculator!), sa nu dormim mai mult de 30 minute dupa-amiaza si, desigur, sa evitam consumul de alcool, cafea, ceai verde sau negru seara.

Suplimentele de melatonina sunt recomandate in special persoanelor care lucreaza noaptea sau schimba des fusul orar, doua dintre cauzele majore ale insomniei . Insa suplimentele de melatonina te pot ajuta sa iti reglezi ritmul circardian indiferent daca acestea sunt cauzele insomniei tale, sau altele. Iar pe langa acest beneficiu principal, melatonina mai are si alte proprietati benefice pe care e bine sa le cunosti.

Melatonina, pentru probleme cu somnul si pentru un sistem imunitar slabit

Suplimentele de melatonina nu ajuta doar la indepartarea suparatoarelor probleme cu somnul, ci si la intarirea sistemului imunitar sau intarzierea aparitiei semnelor imbatranirii, datorita proprietatilor antioxidante puternice. Conform WebMd.com, anumite studii sugereaza si faptul ca suplimentele de melatonina reduc durerea cronica de cap, imbunatatesc viata sexuala si chiar incetineste raspandirea cancerului in organism. Alte studii, citate de Lef.org,  sunt de parere ca melatonina este foarte buna pentru persoanele care sufera de Alzheimer sau Parkinson, ameliorand simptomele acestor boli si imbunatatind calitatea vietii celor care au suferit un accident vascular cerebral.

Suplimentele de melatonina sunt eficiente in inlaturarea problemelor cu somnul, insa nu sunt recomandate femeilor gravide sau copiilor. Efectele secundare ale unui astfel de supliment sunt rare si dispar odata cu incetarea administrarii. Printre efectele secundare posibile se numara starea de somnolenta, o usoara scadere a temperaturii corpului sau modificarea slaba a tensiunii arteriale.

De asemenea, daca urmezi un tratament medicamentos, cum ar fi cel pentru diminuarea tensiunii arteriale, este indicat sa te consulti cu un medic inainte de a lua melatonina. Suplimentele sunt disponibile fara prescriptie, insa acest lucru nu inseamna ca putem abuza de ele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate