Proteina din soia sau proteina din zer? Care este mai buna?

proteina-soia-proteina-zerProteina din soia, mai rapid absorbita decat proteina din zer

Daca intreaba cineva care dintre cele doua este mai buna, raspunsul este amandoua. Proteina din soia are calitatea de a fi absorbita mai repede, astfel ca te poti bucura de o energie sporita in cadrul antrenamentelor, iar proteina din zer ofera rezistenta pentru un timp indelungat si ajuta la cresterea musculara, mai ales pe timpul noptii.

Studiile arata ca, atat proteina din soia, cat si proteina din zer sunt absorbite foarte rapid in organism. In schimb, proteina din lapte, caseina, are marele dezavantaj ca se absoarbe greu. Aceasta elibereaza aminoacizi timp de aproximativ 7 ore dupa ce a ajuns in stomac.

Proteina din soia difera de cea din lapte in ceea ce priveste continutul de aminoacizi si digestibilitatea. Compozitia aminoacizilor din proteina de soia conduce la o desfacere mai rapida, in ficat, comparativ cu proteina din zer. Acesta viteza este importanta atunci cand muschii au nevoie de o cantitate mare de aminoacizi in timpul antrenamentului. Poti sa astepti sa-ti recapeti puterile, dar e mai simplu sa le regasesti in resursele organismului.

Un studiu a analizat diferenta dintre absorbtia proteinei din soia si a celei din lapte si s-a constatat ca proteina din soia este absorbita in intestine cu 50 de minute inainte ca proteina din lapte sa inceapa sa fie absorbita. Asta explica si de ce amestecul de proteine este mai eficient decat proteinele simple. Este clar ca, folosind un amestec de proteine, atat rapide, cat si lente, ca de exemplu Ideal Protein, in cadrul aceluiasi antrenament, vom avea aminoacizi absorbiti mai rapid.

Absorbtia mai rapida a proteinelor este benefica mai ales dupa antrenament, cand este nevoie de refacerea tesutului muscular. Sa nu uitam ca, daca sursa de aminoacizi se epuizeaza, putem intra in catabolism.

Proteinele din zer sau din lapte, cu absorbtie mai lenta, sunt benefice insa pe timpul somnului, ajutand la cresterea tesutului muscular.

Foloseste-te de calitatile proteinelor pentru a obtine un maximum de performanta 🙂

16 Comments

  • Un articol complet dezinformant. Proteina din zer si soia se absorb aproximativ la fel de repede, ceva mai repede in favoarea celei din soia, in nici un caz nu bagi zerul in aceeasi oala cu caseina (complet diferite). DAR nu viteza este cea mai importanta aici, acest articol omite complet valoarea biologica a proteinelor, nici nu exista comparatie intre soia si zer, e o prostie sa alegi soia in favoarea zerului. Cel care ai scris articolul sunt sigur ca cunosti aceste informatii dar preferi sa faci reclama la ideal protein.
    Zerul are un profil de aminoacizi COMPLET, defapt, este cea mai completa proteina, soia este proteina vegetala, soia se afla undeva la fundul piramidei valorii biologice, si, pe langa asta, SOIA pentru barbati este o alegere foarte foarte proasta, stii tu, discutia cu estrogenul, dar care e alta discutie.

    In concluzie, informati lumea corect si obiectiv legat de produse, nu faceti marketing.

    • Ader si eu la aceasta idee. Soia este un produs care in primul rand aproximativ 80% din productia globala este modificat genetic, si din aceste considerente are un efect negativ asupra metabolismului uman, ca efect al cresterii nivelului de estrogen, atat la barbat cat si la femeie. Estrogenul la randul sau, este un catalizator al celulelor cancerogene, formand un mediu adecvat de dezvoltare a acestora. De asemenea la barbati, scade nivelul testoteronului dramatic, si respectiv, degeaba mai incerci sa hranesti muschii daca ei nu vor oricum nu vor creste.
      Ca o concluzie, baieti si fete, feriti-va de produsele din soia(chiar si cea organica).

      • Va inselati si cadeti in minciuna industriei suplimentelor, soia este o proteina COMPLETA! cu toti aminoacizii esential si deci are valoare biologica mare. 2 la mana treaba cu scade testosteronul e o prostie care pleaca de la un studiu efectuat in 2007 de catre Goodin pe 12 persoane in urma caruia ar fi rezultat o scadere de testosteron de 4 % in decursul a 4 saptamanii mass media dintr-o eroare au spus 18% si au dat informatii eronate,de aici a inceput declinul. Apoi a venit un studiu mai departe, facut de cei de la Miami care au luat informatiile studiului celor de la Goodin si au observat ceva putred la mijloc. Intre cei 12 participanti unul avea nivelul de testosteron 200% fata de cel normal, si numai aceluia ia scazut nivelul de testosteron pe parcusul celor 4 saptamani spre normal, iar la ceilalti nivelul de testosteron nu a fost influentat in niciun fel notabil si in urma studiului celor de la institutul din Miami concluzia finala a fost aceeasi, nu are nicio influenta asupra nivelului de testosteron! Asa ca numai spuneti voi ca te face femeie, si ca sa demonstrez mai departe ce scrie aici, am inceput sa urmez un antrenament strict bodyweight/calisthenics, cu o nutritie suplimentara de carbohidrati simpli si complecsi alaturi de proteine din soia alaturi de cele din mancare. La final am sa pun rezultatele pe youtube si atunci vom vedea clar si irefuzabil

        • vb din experienta trista de a luat 1 an de zilede suplimentarea cu proteine din soia!!!
          Soia
          1.proteina completa=aminoacizi esentiali putini iar cei mai importanti ca metionina si triptofanul aproape inexistenti(da o sa spuneti ca muschiul este format din 3 mari aminoacizi dar calitatea si fixarea proteinei se face numai prin combinarea tuturor aminoacizilor iar in functie de minimul de aminoacid esential atata masa musculara se depune)caee si da si valoare proteinei
          2. cantitate de estrogen=masa musculara diminuata,indicele de grasim crescut (masa pe corp de grasimi crescut)
          3. gaze cat cuprinde +gust neplacut

    • Ce poveste cu estrogen ? Informeaza-te in legatura cu acest „estrogen” de care toata lumea se fereste si ai sa gasesti studii ca nici nu exista in soia. Este doar un mit si va ramane doar un mit. In schimb s-a gasit estrogen la alimentele din origine animale.

    • Andrei

      Ca sa fim corecti: pret: soia>zer

      Dar ce e cel mai important e: Profil aminoacizi esentiali si neesentiali (valoare biologica): zer >>>>> soia

      Ar mai merge: zer+caseina > ideal protein 🙂

      • si pentru un average Joe care nu vrea sa bage prea multi bani in suplimente -> functioneaza si soia. asta daca nu te deranjeaza textura proteinei cand o bei.

  • gaby ai dreptate in comentariul tau, proteina din soia este slaba calitativ vis-a-vis de cea din zerul de lapte, care are un profil de aminoacizi complet, continand/ generand in metabolizare toti aminoacizii necesari.
    INSA-> sunt exagerate, in sensul de „umflate cu pompa” beneficiile suplimentelor alimentare in bodybuilding. Exista beneficii si plusuri nete insa cu mult mai reduse decat intreaga publicitate si media ne fac in mod intentionat eronat sa credem (pentru a sporii vanzarile)
    CONCLUZIE-> nu suplimentul alimentar genereaza beneficiile ci alimentatia pe care o sustii ca mai apoi sa o suplimentezi cu surplusuri alimentare ….mancati ce trebuie in cantitati cat mai mari si nu va bazati pe suplimente

  • Am incercat de catevaori soia si nu merge deloc, am impresia ca sta ca o piatra in stomac. Ideie nu am de unde au luat ca soia se asimileaza mai rapid ca zerul. Apoi aici se voebeste de proteina de zer de parca ar fi sinonim la cazeina. Sarmanii incepatori care citesc… Oare care masina e mai buna, dacia sau mercedes?

  • Proteina din soia este practic cea mai buna dintre toate. De ce ? Simplu: este o proteina alcalina (bazica) ce subsolicita rinichii. Pe cand proteina din zer, ou, lapte carne, suprasolicita rinichii si provoaca aciditate in corp.
    Inainte sa ma injurati priviti va rog documentarul Forks over knives unde doi mari cardiologi ai lumii ne spun adevarul despre hrana provenita de la animale.
    Documentarul il gasiti pe orice site de documentare cum ar fi digitalarena sau fdoc.
    Tot despre acest lucru ( si mai multe) gasiti si pe site-ul Dr.Calin Marginean, singurul care spune adevarul despre sanatate si nutritie, cu argumente logice, medicale si stiintifice. Daca vreti muschi mari si puternici informati-va si ascultati ce spune doctoru’ ala si uitati-va la documentar.
    Folosesc proteina din soia cu apa, cu o lingura de fulgi de ovaz, una de orz, una de secara, una de tarate de grau, o lingura de carob si o lingurita de scortisoara. Scortisoara o adaug pentru ca este pe locul 3 in lume ca si nivel Orac (nr. de unitati de antioxidanti).

    Link-uri de informare:

    http://documentare.digitalarena.ro/furculite-in-loc-de-cutite-2011/

    http://drcalinmarginean.blogspot.ro/p/prezentari-video.html

    http://vimeo.com/24101574#at=35

    Mult succes si va doresc tuturor muschi mari si puternici 🙂

  • valoarea biologica este un standard depasit. pdcaas este folosit in prezent si dovedeste ca soia este la fel de buna ca si zerul.
    ATENTIE! nu folosesc suplimente proteice. imi iau proteina din alimentatie (preponderent carne slaba oua si branzeturi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate