Scaderea in greutate

Curele de slabire sunt la mare moda. De ce? Simplu, pentru ca rata obezitatii este in plina crestere. Desi e mai simplu sa previi, multi ajung sa trateze atunci cand este prea tarziu. Important este totusi ca ajung sa constientizeze faptul ca au o problema de sanatate si ca trebuie sa ia masuri. Aparent, scaderea in greutate nu este mare filosofie, dar cine a tinut macar o data in viata lui o cura de slabire stie ca pe parcurs apar probleme nebanuite, dintre care cea mai dura si neplacuta este lipsa progreselor. Va voi prezenta in continuare cateva motive pe care sa le aveti in vedere atunci cand cura dvs. de slabire pare sa nu mai functioneze:

Scaderea in greutate. 10 piedici in calea acesteia.

1. Nu faceti suficient efort fizic

Acesta este unul dintre aspectele pe care oamenii nu vor sa le inteleaga cand vine vorba de scaderea in greutate: fara efort fizic, rezultatele sunt modeste, apar greu si dureaza putin. Ce tip de efort fizic este cel mai recomandat? O combinatie de antrenament cardio de intensitate medie spre mare si antrenament cu greutati. Trebuie sa faceti minim 3 antrenamente cardio pe saptamana a cate 30-60 de minute. Daca sunteti incepatori, luati-o usor, intrand treptat in forma, dar daca sunteti avansati, puteti sa va antrenati cat de intens doriti. O alegere buna este antrenamentul cu intervale, adica variind intensitatea antrenamentului. Retineti: consumul caloric nu se limiteaza la durata antrenamentului, ci continua si dupa (de exemplu, daca ati ars 300 kcal la antrenament, cel putin inca 100 kcal veti arde in orele dupa antrenament – se numeste efectul caloric postefort).

Nu neglijati antrenamentele de forta. Puteti face 2 antrenamente pe saptamana, lucrand tot corpul la fiecare antrenament, sau trenul inferior la primul antrenament si trenul superior la al doilea. Antrenamentele de forta va ajuta sa mentineti masa musculara si chiar sa v-o dezvoltati, ceea ce este foarte important, tinand cont ca in muschi se metabolizeaza grasimea.

2. Mancati prea mult

Pare evident, insa cine nu isi estimeaza cantitatea de calorii zilnice s-ar putea sa aiba o surpriza neplacuta. Uneori avem impresia ca nu am mancat mai nimic intr-o zi, dar un simplu calcul caloric ar releva o cantitate de calorii cu mult mai mare decat ne asteptam. Spre exemplu, un meniu Big Mac la McDonald’s contine in jur de 900-1000 kcal… Te duci, il consumi pe fuga si nici nu iti amintesti ca ai trecut pe acolo in graba zilnica, dar trebuie sa realizezi ca 1000 kcal inseamna jumatate din ratia necesara unui om obisnuit sedentar sau cu activitate fizica redusa (munca de birou, spre exemplu).

Daca sunteti decisi sa dati kilograme jos, trebuie sa fiti constienti de ceea ce mancati. Incepeti prin a tine un jurnal detaliat pe 3-7 zile (asta inainte de a incepe cura si fara sa va modificati obiceiurile alimentare) – calculati apoi caloriile si veti avea o surpiza (neplacuta, din pacate). E timpul sa reduceti din numarul de calorii, de preferat cu 500 kcal pe zi, astfel incat sa va asigurati un deficit optim pentru a da jos 0,5-1 kg pe saptamana.

Scaderea in greutate, odihna si stresul

3. Nu va odihniti suficient

Conform studiilor cercetatorilor belgieni, se pare ca exista o legatura intre numarul de ore pe care le dormiti si riscul de a dezvolta obezitate. Privarea de somn afecteaza secretia de cortizol, unul din hormonii care intervin in reglarea apetitului. In final se ajunge la accelerarea procesului de acumulare a grasimii. Daca scaderea in greutate este obiectivul tau, asigura-ti necesarul de somn. Oboseala va face mai morocanosi, nesociabili, va deprima si va face mai iritabili. Incercati sa dormiti cel putin 8 ore pe noapte si sa va culcati seara la aceeasi ora.

4. Sunteti prea stresati

Stresul si cresterea in greutate merg mana in mana. Stresul creste constant productia de cortizol, ceea ce induce o marire a apetitului si in plus favorizeaza depunerea excesului de grasime in regiunea abdominala. Sunt sigur ca stiti faptul ca exista o corelatie directa intre aceasta dispozitie a grasimii si aparitia unor boli ca diabetul, ateroscleroza, infarctul de miocard.

5. Nu sunteti consecventi in privinta antrenamentelor si regimului alimentar

Daca mersul la antrenamente este optional si cedati prea usor in fata lenei sau a diverselor tentatii, atunci scaderea in greutate se va face greoi sau nu va avea loc. Pentru ca antrenamentele sa „functioneze”, trebuie sa le faceti in mod regulat. In momentul cand corpul se adapteaza la efort, trebuie sa schimbati tipul de antrenament. Alegeti-va un program de antrenament realist si adaptat nevoilor voastre. Nu va propuneti obiective greu de atins sau termene hazardate.

6. Stricati totul in week-end

Din punct de vedere psihologic, ati putea sa va oferiti o mica tratatie in week-end, consumand din alimentele care va plac, dar care nu au ce cauta in cura de slabire. Daca insa in week-end cedati tentatiei si mergeti la „un gratar” unde mancati 20 de mici si beti 5 sticle cu bere, atunci adio cura de slabire… E ca si cum ati face un pas inainte si doi inapoi. Mancati putin, de pofta (ca doar oameni suntem…), insa nu va indopati. De asemenea, incercati sa fiti activi in week-end, chiar daca sunteti dupa o saptamana grea.

Mergeti si va plimbati, iesiti la un tenis sau fotbal, in loc sa leneviti cu berea in mana in fata televizorului.

7. Va grabiti sa vedeti rezultate

Specialistii recomanda ca scaderea in greutate sa se faca cu maxim 0,5-1 kg pe saptamana. Amintiti-va ca, pentru a scadea 0,5 kg, trebuie sa creati un deficit de 500 kcal in fiecare zi din saptamana. Este destul de usor sa faceti acest lucru daca invatati sa va masurati consumul caloric zilnic. Aceste calcule nu trebuie facute la sutime de gram, ci doar niste aproximari care sa fie cat mai apropiate de realitate. Lasati organismului timp sa raspunda la modificari. Daca va cantariti in fiecare zi, probabil ca o sa fiti dezamagiti si o sa renuntati curand. Cel mai bine este sa faceti masuratori la 2 saptamani, in conditii similare (dimineata, inainte de masa, dupa ce ati fost la baie). Imi aduc aminte ca, in urma cu ceva timp, m-a sunat o domnisoara careia ii prescrisesem un regim de slabire si care mi-a reprosat foarte indignata ca nu a obtinut nici un rezultat. Dupa multe discutii, am avut inspiratia sa o intreb cand a inceput sa tina regimul. Si mi-a spus ca in urma cu trei zile…

8. Aveti o problema medicala

Unele afectiuni si unele medicamente contribuie la cresterea in greutate. Una dintre aceste boli este disfunctia tiroidiana. Deficienta secretiei de hormoni tiroidieni produce o scadere a ratei metabolice, ceea ce conduce la ingrasare. Daca metodele clasice de slabire par sa nu functioneze, mergeti la un consult endocrinologic. De asemenea, unele medicamente au ca efect secundar ingrasarea. Printre acestea se numara unele anticonceptionale, corticosteroizi orali, medicatia antidiabetica, antipsihoticele.

9. Sunteti intr-o faza de platou

Oricine ajunge la un moment dat sa atinga o faza de platou, adica de stagnare in evolutie. Pe masura ce corpul se adapteaza la antrenamente, devine mai eficient si astfel cheltuiala calorica se reduce. Progresele incetinesc si la un moment dat se opresc. Cauzele posibile ale platoului ar putea fi: repetarea aceluiasi program de antrenament (modificati unele parti ale programului la 4-6 saptamani); consum caloric inadecvat (daca organismul nu primeste suficient „combustibil” pentru a sustine activitatea fizica, atunci e posibil ca scaderea in greutate sa se opreasca); supraantrenament.

Scaderea in greutate … o obsesie

10. Nu aveti nevoie sa scadeti in greutate

De multe ori m-am lovit de aceasta problema. Primeam cereri de regimuri de la persoane normoponderale sau chiar subponderale, dar care aveau o opinie complet gresita asupra greutatii pe care ar fi trebuit sa o aiba. Trebuie sa fiti cat se poate de realisti. Modelele pe care revistele sau televiziunea le promoveaza nu se incadreaza in modelele de sanatate stabilite de institutiile medicale.

Trebuie sa tineti cont si de alt aspect: e posibil sa va incadrati, din punct de vedere al indicelul de masa corporala, la categoria normoponderalilor, insa va deranjeaza faptul ca muschii nu se vad frumos sub piele sau aveti zone cu grasime. In prima situatie, sportul face diferenta, fiindca antrenamentul are capacitatea de a modifica compozitia corpului. In a doua situatie, o parte din raspuns consta tot in sport, iar daca nici acesta nu rezolva problema, atunci solutia este sa mergeti la clinici de infrumusetare pentru a incerca tratamente locale sau, in ultima instanta, sa va adresati unui serviciu de chirurgie estetica.

Dr. Serban DAMIAN

1 Comment

  • Salut, in ianuarie 2011 aveam 86 de kg, la 1.81 m, eram in limite zic eu, dar in primavara m-am hotarat sa mai dau jos cateva kilograme. Mi-am facut un abonemanet la sala si in acelasi timp am inceput sa alerg in parc.
    In primele saptamani faceam o zi antrenament la sala o zi alergare in parc, dupa cateva saptamani rezultatele au inceput sa se vada, apoi am ajuns la performanta de a face antrenament sala dimineata si apoi alergare seara in parc. De la 86 de kilograme am ajuns la 71, aceasta pierdere s-a intamplat in decursul a 7 luni, acum a devenit parte din mine, nu ma simt bine daca nu fac miscare in fiecare zi, iar starea mea de spirit este foarte buna, ma simt plin de energie, pofta de viata.
    Am ajuns la performanta de a alerga 8 km fara oprire la un ritm moderat, iar masa musculara (picioare, abdomen) a devenit vizibila.
    In legatura cu regimul alimentar am eliminat bauturile acidulate (le-am exculs), alimentatia fast food, mezelurile pe care le gasim in supermarketuri. Consum multe cereale cu lapte, orez, cartofi fierti, salate (acum este sezonul lor), beau apa si ceaiuri cat mai multe, imi place noul meu stil de viata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate