4 sfaturi practice pentru incepatori

sfaturi practiceSfaturi practice pentru a nu renunta

Ai decis ca e momentul sa te antrenezi serios. Ca si tine, alte sute de tineri din Romania iau aceasta decizie poate chiar in aceeasi zi. Este important sa stii niste lucuri pentru a nu te lovi de dificultatile inerente unei asemenea decizii, motiv pentru care ti-am pregatit cateva sfaturi practice care sper ca te vor ajuta.

Spre exemplu, o statistica dintr-o tara vestica ne informeaza ca, la inceputul fiecarui an, vreo 2 milioane de oameni se apuca de culturism sau de fitness, dar pana vine vara 90% dintre ei deja s-au lasat de sport.

Este deci important sa te asiguri ca nu vei deveni si tu o parte a unei statistici, alaturi de cei care nu au fost in stare sa se tina serios de hotararea luata. Iata 4 pasi care-ti vor fi de folos:

Sfaturi practice pentru incepatori in culturism

1. Incepe cu… inceputul!

Sa incepi nu e asa usor, cei mai multi se hotarasc sa inceapa… dar nu de azi. E vorba totusi de o schimbare majora a stilului de viata. Trebuie sa iesi din casa, sa renunti poate la niste emisiuni TV cu care erai obisnuit si sa mergi intr-un loc nou, necunoscut.

Ce faci daca nu ai suficienta motivatie? E simplu: prefa-te ca ai inceput serios, iesi din casa, du-te la sala si fa intentionat ceva foarte usor si scurt, apoi pleaca. Treci din nou pe la sala a doua zi si fa doar putin in plus. Si asa mai departe.

Daca pleci in prima zi din casa hotarat sa faci ceva foarte simplu si scurt, o sa-ti fie mai usor sa incepi chiar din acea zi si nu alta data.

2. Antreneaza-ti mintea!

Oamenii sunt prizonierii obiceiurilor lor, asa ca schimbarea este dificila si necesita un consum mare de energie. Crescand gradual lucrul nou pe care il faci, corpul tau se va adapta si vei evita “refluxul mental” care opune rezistenta noutatii. In plus, eviti si febra musculara.

3. Ia-ti un partener de antrenament!

Daca iti doresti sfaturi practice, acesta este cel mai bun pe care ti-l pot oferi. Un partener nu doar ca te poate ajuta sa te simti mai confortabil din punct de vedere psihic in noul mediu, dar creeaza o serie de asteptari de la tine, printre care si aceea de a progresa, care creste sansele tale de a reusi. Daca partenerul are deja experienta, cu atat mai bine – iti poate indruma primii pasi.

4. Foloseste de la inceput suplimentele nutritive!

Multi incepatori cred ca suplimentele nutritive sunt doar pentru cei mai avansati, dar nu este asa. Suplimentele sunt, in esenta, parti din alimente obisnuite si au scopul de a suplini (de aceea se numesc suplimente) anumite necesitati crescute ale organismului.

Cand faci sport, nevoia de vitamine si minerale a organismului creste, de asemenea si cea de proteine, carbohidrati, apa etc. In primele luni de antrenament la sala au loc cele mai rapide cresteri, in special daca ai intre 16 si 19 ani si nu ai mai facut sport. Daca nu asiguri corpului necesarul de proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine etc., poti pierde aceasta sansa de a creste rapid. Eu am auzit frecvent de cresteri de 10kg in masa musculara in primul an de antrenament la tinerii de aceasta varsta.

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

2 Comments

  • corect..un partener bun poate fi cheia succesului..un supliment bun dar ales de un cunoscator pt ce-ti trebuie tie de asemenea poate fi un inceput de drum..din pacate mai toti copii vin plini de speranta invatati de altii ca vor ajunge repede ca jay cuttler sau coleman sau ca un campion din reviste si dupa 2-3 luni vad ca drumul e de fapt ffff lung si costisitor si renunta in favoarea tigarii,berii,netului sau cluburilor de noapte..adevarul e ca suplimentele de calitate sunt scumpe si necesita investitii enorme plus mancare de calitate,te doboara financiar…se poate si cu mai putin,dar vei obtine doar putin si prost…visele tale se vor narui si daca gasesti vreun amabil distribuitor de steroizi incepi sa zambesti din nou…o vreme scurta…si plangi pt o vreme ffff lunga apoi…daca vii la sala pt tine si psihicul tau e ok,nu ai pretentii prea mari gen concursuri sau muschi imensi atunci nici asteptarile tale nu vor fi mari,dar repet,daca vreti marea performanta consultati un specialist si un contabil bun ..costa mult mai mult decat credeti voi la inceput..

  • Un incepator (si nu numai) ar trebui sa aiba rabdare si sa-si lase ego-ul in vestiar.In toate salile se pot vedea pusti facand un fel de exercitu mixt-unul face impins culcat si celalalt indreptari- smucind si tremurand ca dupa aia sa se felicite reciproc pt.greutatea de pe bara.Ar trebui sa lucreze doar cu greutate pe care o pot controla, nu sa se lupte sa scape de sub bara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate