“Spot reduction”: sute de repetari, zero gandire

spot reduction

Spot reduction sau… sperante nefondate

As vrea sa te intreb: exista o anumita parte a corpului tau de unde ti-ai dori, in mod special, sa dai jos grasimea? Sunt convins ca, daca esti fata, zona cu pricina este cea a feselor si a coapselor, iar daca esti barbat… abdomenul este problema.

Este un fapt bine cunoscut acela ca practicarea regulata a exercitiilor fizice conduce la scaderea in greutate, dar in general exista un interes anume pentru o anumita parte a corpului in randul celor care doresc sa aduca imbunatatiri fizicului lor.  Americanii au un termen  pentru acest lucru – “spot reduction” – adica reducerea punctuala sau, mai bine zis, reducerea stratului adipos dintr-o anumita zona a corpului.

Nu rareori auzi cate un “specialist” recomandand unui novice sa faca 500 abdomene pe zi pentru ca “doar asa va scapa de burta”. Mare greseala! Motivul: nu exista “spot reduction”. Este un simplu mit.

Spot reduction – o abordare complet gresita

Este o idee invechita aceea ca, exersand asiduu o anumita parte a corpului, vei reduce in mod special stratul adipos de la suprafata ei. Exercitii precum crunches (“abdomen”), ridicarea picioarelor sau rotirea trunchiului nu vor reduce cu precadere grasimea de pe abdomen, dar acest lucru nu inseamna ca nu au valoare ca exercitii – ele cresc forta si rezistanta si, mai ales, tonifica musculature, ceea ce conduce la reducerea circumferintei.

In depunerea stratului adipos, un rol foarte important il joaca factorii genetici si hormonali. In cazul femeilor, predispozitia este catre picioare si fese, in timp ce barbatii sunt “binecuvantati” cu… “colacul de salvare”. Exista, bineinteles, si exceptii de la aceasta regula.

Vestea buna e ca poti controla intr-o oarecare masura aspectul propriului corp. Pentru a elimina grasimea, din orice zona s-ar afla ea, trebuie sa o folosesti ca substrat energetic. Asta inseamna, pe de-o parte, sa ai un substrat energetic mai redus, iar pe de alta parte sa consume mai multe energie prin cresterea efortului fizic.

Primele zone in care stratul adipos se va diminua sunt cele mai mari sau in care grasimea s-a depus de curand.

Pentru ca cele mai eficiente exercitii pentru arderea grasimii sunt cele aerobe, este recomandat sa faci cate 30-45 minute de activitate fizica intense/ zi, pe langa alte tipuri de miscare cum ar fi plimbarile sau treburile casnice.

Succes!

Dr. Serban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate