Steroli – definitie, clasificare si surse naturale unde pot fi gasiti

steroliSteroli – o definitie corecta

Sterolii reprezinta o clasa de compusi naturali, prezenti atat in plante, cat si in animale si microorganisme. Ei fac parte, alaturi de acizii biliari, hormonii steroidici, alcaloizii steroidici etc., dintr-o categorie aparte de substante naturale, denumite generic steroide.

Atentie! Am spus substante naturale pentru ca asta sunt; denumirea de steroide nu trebuie sa va induca in eroare; ea provine pur si simplu de la structura chimica a acestor substante, denumite structuri steroidice, la fel cum, de exemplu, denumirea aminoacizilor este data de gruparea amino (NO2).

Sterolii NU sunt steroizi anabolizanti!

Nu confundati steroidele cu steroizii anabolizanti. Steroidele, prin natura lor, stimuleaza sinteza hormonilor produsi in mod natural de catre organism, steroizii anabolizanti fiind substante care „imita“ structura chimica a steroidelor si sunt produsi de obicei pe cale artificiala.

Tipuri de steroli

Sterolii sunt alcooli care intra in constitutia lipidelor (grasimilor) si, dupa provenienta lor, se clasifica in 3 grupe mari: fitosteroli, micosteroli si zoosteroli.

FITOSTEROLI. Sunt caracteristici plantelor, gasindu-se in cantitati mari in seminte de leguminoase, oleaginoase si cereale. Cei mai importanti fitosteroli sunt sitosterolul (extras din boabe de grau, secara, mazare, fasole etc.) si stignasterolul (extras din boabe de soia). Rolul biologic al fitosterolilor este extrem de important, fiind implicati direct in biosinteza hormonilor steroidici si a vitaminei D. Surse naturale de fitosteroli: grau, secara, mazare, fasole, soia, spanac, ovaz.

MICOSTEROLI. Se gasesc de obicei in ciuperci, drojdii si bacterii, dar nu numai. Astfel, cel mai cunoscut micosterol, ergosterolul, se gaseste in cantitate mare si in galbenusul de ou. Ergosterolul este o substanta indispensabila organismului, deoarece e provitamina vitaminei D2. Surse naturale: galbenusul de ou (consumat cu moderatie!).

ZOOSTEROLI. Sunt steroli caracteristici organismelor animale. Cel mai important zoosterol este colesterolul care, in organismul uman, manifesta o puternica actiune antihemolitica si antitoxica, intervenind direct in procesul de imunizare. In plus, din colesterol se formeaza acizii biliari, hormonii steroidici (sexuali si corticosuprarenali) si vitamina D2. Surse naturale: carnea si derivatele, galbenusul de ou.

Acestia sunt deci sterolii: compusi naturali, la fel cum sunt si  proteinele, aminoacizii sau carbohidratii.

de Ionut Tintisan

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate