De ce avem din ce in ce mai multa nevoie de suplimente alimentare

suplimente alimentare

Suplimente alimentare si… dieta in continua schimbare

Putini sunt cei care nu pot sesiza diferenta de gust intre o rosie din gradina bunicii si una frumos ambalata, asezata pe raftul supermarketului. Sau intre un mar mai lovit, mai patat, dar rupt direct din livada de la tara si unul cu un aspect perfect, dar fara niciun fel de aroma, din marile magazine. Aceasta diferenta, care devine din ce in ce mai mare odata cu trecerea anilor, justificand nevoia crescuta de suplimente alimentare.

Cum asa? Simplu: alimentele sanatoase, fructele si legumele, sunt de o calitate din ce in ce mai slaba si, prin urmare, organismul nostru primeste din ce in ce mai putini micro si macronutrieni necesari bunei sale functionari si indeplinirii obiectivului nostru in materie de sport.

Un articol scris de Adam Norman si publicat pe Bodybuilding. com ne explica foarte bine situatia si justifica nevoia de suplimente alimentare a organismului uman, in special atunci cand vine vorba despre sportivi. Si pentru ca paralela pe care a facut-o mi se pare foarte inspirata, voi traduce articolul asa cum se gaseste el publicat pe site-ul mai sus specificat:

Alimentatia din epoca de piatra – Umple golurile dietei moderne prin suplimente atent alese!

Oamenii grotelor erau norocosi intr-o anumita privinta: calitatea alimentelor de atunci era de doua ori mai mare decat astazi. Umple golurile din dieta ta moderna folosind suplimente alimentare strategic alese!

Simti ca obtii maximum din dieta si antrenamentul tau? Probabil ca nu, iar acest lucru se datoreaza in mare parte stilului de viata modern. Omul contemporan pune mare pret pe creatiile rasei noastre, fie ca vorbim despre realizari arhitecturale, masini, computere, Internet, sosuri iuti, pui prajit si, desigur, artele martiale combinate.

Insa stilul de viata modern are un impact imens asupra sanatatii si performantei noastre sportive: expunerea la nenumarate chimicale, printre care pesticidele sau antibioticele, la radiatiile telefoanelor mobile si ale computerelor,  la aditivii alimentati folositi la scara larga in ziua de astazi.

Peste toate acestea se adauga timpul in care suntem expusi la radiatiile de care avem nevoie cu adevarat, adica la soare, un timp foarte scurt.

O agentie de protectie a mediului a realizat un raport in anul 1996 care  a arat faptul ca s-a inregistrat o concentratie de pesticide din tesutul gras al unei persoane de 45 ani cu 700% mai mare ca cea a unui copil sub 14 ani. Cu alte cuvinte, o acumulare substantiala de toxine pe percursul vietii, una care va inregistra o crestere si mai mare in anul 2013, conform asteptarilor specialistilor.

Animalele nu mai cresc in mediul lor natural, cu un ritm normal de dezvoltare, sau avand o alimentatie naturala. Iar efectul acestor factori se gaseste in farfuria noastra.

De exemplu, o vaca hranita cu iarba produce o carne bogata in omega 3 si acid linoleic, dar una hranita cu grane si hrana de completare nu. Iar aceasta problema se intalneste peste tot in lantul trofic, in principal datorita cererii mari de pe piata alimentelor.

Fructele si legumele sunt cultivate pe diferite continente, iar apoi depozitate la rece si transportate zile intregi pe ape, ceea ce ridica o intrebare simpla: poate un mar sa iti ofere cu adevarat nutrientii pe care ii astepti de la acest fruct?

Un studiu publicat in Journal of American College of Nutrition a comparat valoarea nutritiva a 43 de tipuri de fructe si legume in anul 1950 si apoi in anul 1999, iar rezultatele arata o descrestere semnificativa a cantitatii de vitamine, minerale si proteine din compozitia acestora.

Fructele si legumele au inregistrat cantitati mai mici de calciu, fosfor, fier, riboflavina, acid ascorbic si proteine. Broccoli, spre exemplu, a inregistrat o cantitate de calciu cu 37% mai mica decat cu 50 ani in urma, iar dovleceii cu 52% mai putina riboflavina.

Spre deosebire de noi, stramosul nostru – omul grotei – se afla permanent in cautarea hranei pe care o vana. Consuma cantitati mai mic de carne, dar mult mai bogata din punct de vedere nutritiv, la fel si in cazul fructelor sau nucilor. Asadar, dieta sa era bogata in vitamine, omega 3, acid lipoic, zinc, magneziu sau l-carnitina. De asemenea, extrem de importanta este si expunerea indelungata la lumina soarelui pentru vitamina D3.

Dieta moderna nu contine o cantitate suficienta din cele mentionate mai sus. Chiar si daca avem grija sa consumam alimente sanatoase, carne rosie, peste, carne de pui, legume si fructe, de multe ori nu reusim sa acoperim necesarul de vitamine si minerale si trebuie sa apelam la suplimente. Nevoia de suplimente alimentare creste si mai mult atunci cand sportul ocupa un loc important in viata noastra.

Suplimentarea cu aceste vitamine, minerale si nutrienti cheie va asigura un nivel mai adecvat din fiecare, aproape de necesarul recomandat zilnic. Astfel, sansele de a ne atinge obiectivul cresc considerabil.

Adam Norman, MDVITAMIN COMPLEX

Suplimente alimentare, o necesitate a vietii moderne

Asadar, suplimentele alimentare nu mai reprezinta un ajutor, ci o reala necesitate. Totusi, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa abuzam de ele, ci sa le administram in cantitatile recomandate si in functie de nevoile organismului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate