Tendoane si ligamente: riscul de accidentare la barbati si femei

tendoane

Tendoane si ligamente – cat de expusi suntem riscului de accidente?

Statisticile arata ca atletele au mai multe accidente legate de muschi si tendoane decat barbatii. Un exemplu este ruperea ligamentului incrucisat anterior de la genunchi. Accidentarea apare de 6 ori mai frecvent la femei decat la barbati si se datoreaza, printre altele, faptului ca femeile au soldurile mai late decat barbatii, soldul, genunchiul si calcaiul nefiind pe aceeasi linie cum este la barbati.

Conform unui studiu, insa, sunt mai multi factori implicati decat unghiurile diferite ale miscarilor la femei si ale barbati. Tesuturile conjunctive sunt alcatuite, in mare parte, dintr-o proteina numita colagen. Ligamentele si tendoanele contin receptori estrogeni, ceea ce inseamna ca estrogenul joaca un rol important in sinteza tesuturilor conjunctive. Studii pe animale, cum ar fi sobolanii, au aratat ca nivelul ridicat de estrogen scade sinteza colagenului.

In acest studiu, cercetatorii au urmarit rata sintezei colagenului pentru un grup de 15 femei si altul de 15 barbati. Ei au studiat nivelul sintezei de colagen la 72 ore dupa ce ambele grupuri au facut multe serii de extensii alternative pentru coapse la aparat, cu o incarcatura de 67% din maxim.

Rezultatul: la 72 ore dupa efort, rata nivelului sintezei colagenului a fost de 47% la femei, iar la barbati de 55%. Acet lucru explica recuperarea mai lunga la femei si rata crescuta de accidentari.

De vreme ce si muschii contin tesuturi conjunctive, se pare ca femeile sunt mai vulnerabile decat barbatii in ceea ce priveste accidentarile musculare.

Tendoane si ligament: nivelul de estrogen si accidentele

Daca estrogenul estompeaza sinteza colagenului la femei, cum ii afecteaza pe barbati o astfel de informatie? Femeile produc mai mult estrogen decat barbatii in conditii normale. Pe de alta parte, multi sportivi folosesc steroizi anabolizanti care pot fi convertiti in estrogen in corp. De fapt, sportivii ce folosesc steroizi au cateodata un nivel mai mare de estrogen decat femeile.

Un motiv in plus sa ramaneti naturali!

Alexandru Bolborici

dupa  Ironman 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate