Care este cel mai bun supliment dupa antrenament?

supliment-dupa-antrenamentAlimentatia de dupa antrenament este importanta mai ales pentru restabilirea starii anabolice in organism.  Exercitiile intense creeaza rupturi in tesuturile musculare si goleste rezervele de glicogen (cel care produce energia). Efectele catabolice se observa imediat dupa antrenament, corpul incearcand sa se recupereze, iar acest lucru nu se poate face decat prin alimentatie. Desi proteinele sunt importante, ele nu joaaca rolul cel mai important in aceasta faza critica de recuperare.

Ce face fiecare supliment dupa antrenament

Carbohidratii sunt mult mai necesari in perioada de dupa antrenament. Carbohidratii pastreaza proteinele in organism, ceea ce inseamna ca organismul se foloseste de ei in loc sa distruga tesuturile musculare pentru a se alimenta. Si cred ca ultimul lucru pe care vrei sa-l faci dupa un antrenament greu este sa lasi muschii sa scada in dimensiune! Carbohidratii umplu rezervele de glicogen din muschi si ficat pentru a reduce starea catabolica din muschi si pentru a-i pastra intregi.

De asemenea, multi uita ca un alt supliment dupa antrenament la fel de important este fosfocretina. Aceasta asigura combustibil celulelor musculare pentru a face posibila contractia. Principalul beneficiu pe care in are fosfocreatina este ca te ajuta sa faci mai multe seturi inainte de epuizare pentru ca puterea de contractie a muschiului si rezistenta lui creste. Odata ce termini de facut seturile, cantitatea de ATP (adenozin trifosfat, compus care contine 3 grupari fosfat, care se gaseste in celule si are rol de a stoca energia) scade si trebuie ridicata.

Asadar, ce trebuie sa contina un supliment dupa antrenament? In primul rand aminoacizi pentru diminuarea efectelor catabolice care se produc in organism, pentru recuperare si pentru refacerea tesuturilor musculare, creatina pentru intarirea musculara, iar apoi, dupa 30 de minute de la antrenament, consuma proteina in stare lichida.

5 Comments

  • toate articolele de pe siteul asta spun acelasi lucru numai ca mai schimba cuvintele. m-am cam saturat sa imi pierd timpul dand click sa le citesc

    • Nu te obliga nimeni Andrei sa intri sa le citesti! Insa curiozitatea ta, ca a multora, chiar si eu, e pornita de acelasi hobby. fitness-ul!

  • ok , dupa antrenament sunt necesari carbohidratii , fosfoceatina si proteinele. Care ar fi proportia optima , cat la suta carbohidrati , cat la suta proteine si ce tip de carbohidrati , cu absortie rapida sau lenta? Ce tip de proteine ? Scuze daca am pus prea multe intrebari

    • Salut! Cantitatea de proteine si carbohidrati terbuie sa fie egala :50-50, atat cu absorbtie lenta, cat si cu absorbtie rapida. Iti recomand shake-ul proteic dupa antrenament, este cel mai eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate