Cofeina si creatina, o combinatie de evitat?

creatina-si-cofeinaIn 1996, cercetatorii de la Universitatea Lueven, Belgia, atrageau atentia asupra unui fapt important: consumul de cofeina poate interfera cu unele dintre efectele pozitive ale creatinei, in special cele legate de cresterea performantelor sportive.

Cofeina si creatina – studiu pentru analizarea efectelor

Concluzia lor venea in urma unei cercetari care a adunat noua voluntari. Timp de 6 zile, acestia ai primit fie creatina si cofeina, fie substante de tip placebo (fara niciun efect). Creatina a crescut performanta musculara cu 10-23%. Combinatia dintre creatina si cofeina a dus insa la blocarea efectelor benefice ale creatinei intr-o anumita masura.

Pentru ca aceasta explicatie nu a fost una satisfacatoare pentru cercetatori, au hotarat sa repete studiul, dar intr-o alta forma. Au adunat un grup de 10 barbati, care au participat la 5 incercari diferite si avand o pauza de 5 saptamani. Prima parte a studiului a constat in administrarea, timp de 4 zile a 20 g creatina pe zi, iar a doua in administrarea a 3 zile pe saptamana – 5 miligrame/kg corp de cofeina. In partea a treia a studiului s-a administrat o combinatie de creatina si cofeina, similare ca dozaj cu partile anterioare. In cea de-a patra etapa, subiectii au primit o singura doza de 5 miligrame/kg corp de cofeina inainte de inceperea exercitiilor. Iar in cea de-a cincea parte a studiului a fost aplicat un experiment de tip placebo.

Inainte si dupa fiecare administrare, cercetatorii au masurat timpii de contractie si de relaxare a cvadricepsului pe parcursul unei contractii musculare stimulata electric. Timpul de relaxare este important deoarece cu cat muschiul se relexeaza mai repede, cu atat este mai rapid pregatit pentru o noua contractie. Beneficiul acestui fapt este vizibil mai ales in sporturi care necesita miscari explozive (sprinturi).

Rezultatele cercetarii

S-a constatat ca cele 5 zile de incarcare cu creatina au redus timpul de relaxare. Pe de alta parte, cele 3 zile de administrare a cofeinei au redus timpul de relaxare cu aproximativ 10%. Doza unica de cofeina nu a avut niciun efect asupra timpului de relaxare, comparativ cu efectul substantei placebo.

Cu toate acestea, concluziile studiului nu converg care neutilizarea creatinei si a cofeinei impreuna deoarece, in ambele studii, s-au folosit doze mari de cofeina. Pentru cineva de 80 kg, un aport de 400 mg cofeina inseamna in jur de 3-4 cani mari de cafea sau 10-30 de bauturi racoritoare cu cofeina.

Cu alte cuvinte, acest studiu demonstreza ca numai dozele mari de cofeina pot avea efecte asupra beneficiilor creatinei, in timp ce o ceasca de cafea sau un pahar de Cola nu au acelasi efect!

Dr. Serban Damian

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate