Eugen Sandow – Povestea parintelui culturismului modern

Eugen Sandow Eugen Sandow, pionier al culturismului

S-a nascut in anul 1867 si este supranumit „parintele culturismului” sau „barbatul perfect” (din punct de vedere fizic, desigur). Este vorba despre  Eugen Sandow, pe numele sau real Friedrich Wilhelm Müller (nume pe care si l-a schimbat din nevoia de a-si sterge urmele atunci cand a plecat din oraselul sau natal, Königsberg din Germania, astazi parte din Rusia), care a avut o viata tumultoasa, dar a reusit sa urce pe cele mai inalte culmi ale gloriei, fondand practic ceea ce noi numim astazi „culturism”.

Povestea unei vieti dedicate sportului – Eugene Sandow

Inzestrat cu un genetic de exceptie, Eugen a plecat de acasa la o varsta frageda, alaturandu-se unei echipe de circ care trecea prin orasul sau natal. In scurt timp a devenit un acrobat de succes, gimnastica pe care era nevoit sa o faca pentru reprezentatii dezvooltandu-i musculatura si ajutandu-l sa obtina un trup simetric, armonios.

Florenz Zieger, patronul circului la care s-a angajat Sandow a sesizat potentialul urias al sportivului si fascinatia pe care publicul o avea pentru aspectul si performanta acestuia, si a inclus in spectacolele circului numere in care tanarul atlet ridica greutati, indoia bare de metal si chiar rupea lanturi.

Facinat de mic de statuile antice grecesti si romane, Eugen Sandow a incercat sa atinga perfectiunea fizica, atat in timpul carierei sale de acrobat, cat si in perioada ulterioara acesteia. Circul a dat faliment dupa cativa ani, in Bruxelles, insa Sandow a avut norocul de a-l cunoaste in Belgia pe Lois Attila, instructor profesionist, care l-a luat sub aripa sa si a facut tot posibilul pentru ca geneticul de invidiat al elevului sau sa fie exploatat la maximum.

Dupa o perioada in care cei doi au cutreierat lumea expunandu-si fizicul in fata multimilor curioase, in anul 1889 drumurile lor s-au separat, Atilla stabilindu-se in Londra, iar Sandow batand Europa in lung si-n lat si ramanand, in cele din urma, in Venetia.

Intr-o zi, cand inota in Adriatica, Sandow a fost observat de artistul E.Aubrey Hunt care, impresionat de fizicul sau, l-a imortalizat intr-o pictura sub infatisarea de gladiator in Colosseumul din Roma.Eugen Sandow

Iar provocarile nu s-au oprit aici pentru Sandow: afland de la bunul sau prieten, Attila, ca in Londra Sampson, unul dintre cei doi atleti bine cunoscuti in oras la acea vreme a lansat provocarea de a oferi 500 pounds persoanei care putea echivala puterea celor doi la un loc (Sampson si Cyclops),  Sandow si-a incercat norocul si s-a bucurat de succes.

Aceasta reusita l-a transformat, practic, intr-o vedeta, castigand sume deloc neglijabile atat din dorinta arzatoare a publicului de a-l vedea performand, cat si din cea a femeilor de a-i atinge muschii in culise.

In 1893, parintele culturismului modern si-a incercat norocul si peste Ocean unde, spre marea lui surprindere, nu s-a bucurat de acelasi succes. Insa destinul a fost iarasi de partea lui Sandow si astfel, intr-o seara, vazand cum doamnele si domnisoarele isi indreapta postura si zambesc la trecerea lui, Florenz Zigfeld i-a devenit manager, determinat sa il ajute sa ajunga din nou in varf. L-a convins, astfel, sa participe la World’s Columbian Exhibition din Chicago, unde a fermecat, efectiv, publicul feminin si masculin deopotriva.

Eugen Sandow A urmat un turneu solicitant in America de Nord, in cadrul caruia atletul s-a luptat cu un leu in San Francisco, si chiar a avut o reprezentatie intr-un club de striptease pentru doamne. Dupa 3 ani de munca asidua, santatea lui Eugen Sandow a cedat si a suferit o cadere nervoasa.

Intors la Londra, acesta s-a casatorit cu Blanche Brookes si si-a revenit intr-un timp foarte scurt.

Determinat sa schimbe obiceiurile alimentare si stilul de viata al oamenilor din jurul sau, Sandow a deschis primul sau Institut de Cultura Fizica, apoi mai multe scoli de profil in marile orase din Marea Britanie. Cu alte cuvinte, Eugen Sandow a fost cel care a popularizat culturismul si fitnessul, facandu-le accesibile oamenilor de rand.

Lansand o revista de specialitate si mai multe carti („Sistemul de antrenament fizic al lui Sandow”, “Putere și cum s-o obtii”, “Cultura fizică”, “Putere și sănătate”, “Viața înseamnă mișcare”), acest om manat de pasiune a pornit revolutia fitness-ului in America, pentru ca in 1901 sa organizeze prima competitie profesionista de culturism din lume.Eugen Sandow

In 1911, Eugen Sandow a devenit instructorul Regelui Angliei, Edward al VII-lea. De asemenea, aceasta a gandit exercitii fizice pentru femeile gravide, a incurajat educatia fizica in scoli si a sustinut necesitatea ca angajatorii sa ofere timp liber angajatilor pentru miscare.

Eugen Sandow, cel dupa care a fost modelat trofeul Mr. Olympia

Trofeul Mr. Olympia este facut dupa chipul si asemanarea lui Eugen Sandow, care a murit in anul 1925 si a fost ingropat intr-un mormant nemarcat in Londra, din cauza tensiunilor dintre el si familia sa. Dupa foarte multi ani, a fost asezata o placuta memoriala pe mormantul marelui sportiv…

Pentru cei care citesc in limba engleza, gasiti aici o carte foarte interesanta despre viata si cariera acestui mare om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate