Exercitii pentru gat

Inainte de a prezenta cateva exercitii pentru gat, sa trecem in revista utilitatea acestora. De cele mai multe ori aceasta grupa musculara este ignorata si sunt foarte putini cei care executa miscari specifice dezvoltarii musculaturii gatului. La ce ne ajuta? Iata cateva exemple:

– intaresc musculatura gatului si favorizeaza circulatia sanguina intracraniana si faciala;

– cresc mobilitatea coloanei cervicale;

– tonifica musculatura si previne aparitia ridurilor;

Pentru sportivii care practica sporturi de contact, o musculatura puternica a gatului este foarte importanta.

Exercitii pentru gat cu greutati

exercitii pentru gatInainte de inceperea acestor exercitii pentru gat este indicat sa se faca putin stretching si o usoara incalzire a gatului.

Pozitia de plecare este din intins pe banca. Aici avem doua exercitii pentru musculatura gatului:

– din pozitia culcat pe burta, alegem un disc (2-3 kg) pe care-l pozitionam deasupra cefei, priza facandu-se cu ambele maini; pieptul trebuie sa se afle pe banca, iar umerii in afara acesteia; avand privirea inainte, coboram pana ajungem cu barbia aproape de marginea bancii si revenim.

Important: executa lent aceasta miscare, inspira la ridicare si expira la coborare.

– din pozitia culcat pe spate, cu umerii usor ridicati si in afara bancii, pozitioneaza discul pe frunte, sustinandu-l cu ambele maini; lasa capul pe spate usor pana la punctul in care privirea ta reuseste sa vada imaginea din spate; mentine contractia pentru o secunda si ridica pana ajungi cu barbia la piept.

Important: miscarea trebuie facuta lent.

Exercitii pentru gat – stretching

Aceste exercitii pentru gat nu necesita folosirea unor aparate speciale sau a unui partener.

Pozitia de plecare poate fi din picioare sau din sezut:

– avand capul si gatul intr-o pozitie neutra (normala), incearca sa impingi in lateral cu podul palmei capul spre partea dreapta sau sa impingi cu capul in podul palmei; palma stanga se va afla pe partea stanga a capului si respectiv palma dreapta in dreapta capului (vezi foto) si obtine o rezistenta constanta.

Important: Incepe cu o tensiune usoara si creste pe parcurs; pastreaza o respiratie normala; alterneaza stanga cu dreapta la aproximativ 15 secunde.

– cu degetele impreunate, aseaza palmele pe frunte sau la ceafa; ca si la exercitiul precedent obtine o rezistenta constanta prin impingerea capului in fata, respectiv in spate; incepe cu o tensiune usoara si creste pe parcurs, pastrand o respiratie normala.

Exercitii pentru gat cu ajutorul hamului

Hamul reprezinta un dispozitiv foarte util pentru a antrena spatele gatului. Pentru executarea acestor exercitii pentru gat trebuie sa aveti foarte mare grija la greutatile atasate, cat si la modul de executie. Miscarea trebuie executata foarte lent, evitand zmuciturile.

Alte exercitii pentru gat foarte des utilizate de sportivii practicanti de sporturi de contact sunt extensiile cu propria greutate. Podul in cap pe fata, lateral sau in spate sunt cele mai frecvente. Pentru a executa insa aceste exercitii aveti nevoie de experienta si mult antrenament.

 

 

 

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate