Imbatraneste frumos prin culturism (I)

De ce … culturism?

Exista o diferenta intre varsta biologica si cea din buletin la cei mai multi dintre noi. Si oamenii de stiinta sunt de acord ca nu toti imbatranim la fel de repede sau la fel de incet si ca viteza de imbatranire poate fi influentata.

Un individ de 30 de ani poate fi biologic de 50 de ani daca a abuzat de droguri, alcool, tutun si nu a facut sport sau nu a mancat sanatos. Pe de alta parte, la 50 de ani poti fi, din punct de vedere biologic, ca la 30 de ani si se pare ca stilul de viata dus de culturisti influenteaza profund varsta biologica.

imbatranireaIn 1991 oamenii de stiinta au publicat o lista cu 10 biomarkeri dupa care este determinata varsta biologica si am remarcat ca aproape toti pot fi influentati prin stilul de viata adoptat de culturisti (evident cel natural, fara doping). Un exemplu de culturist ajuns la o varsta inaintata, intr-o conditie fizica excelenta pentru varsta lui, este Jack LaLane, care la 94 de ani inca se antrena tare (l-ati vazut probabil si d-voastra in reclamele pentru storcatorul minune de fructe). Iata cei 10 biomarkeri:

1. Masa musculara

Pe masura ce oamenii imbatranesc, masa musculara este treptat inlocuita de grasime. Aceasta situatie duce la o pierdere a mobilitatii. Practicarea culturismului pana la adanci batraneti este cea mai buna metoda de a mentine masa musculara cat mai mult.

2. Forta

Lipsa exercitiului fizic duce la pierderea masei musculare, care se accelereaza dupa varsta de 40 de ani, dar si la o pierdere de forta. Ce se intampla e ca fibrele albe, responsabile pentru masa si forta, se atrofiaza, iar fibrele rosii raman dominante. Studiile arata ca intre 30 si 70 de ani sedentarii pierd 20% din fibrele albe.

Solutia este construirea din timp a unei mase musculare mari si puternice, prin culturism evident, si mentinerea ei tot prin culturism.

3. Rata metabolica de baza (RMB)

RMB se refera la cate calorii arzi in repaus. RMB sufera un declin cu varsta in principal din cauza pierderii de masa musculara pentru ca muschii consuma calorii si in repaus. Studiile arata ca un declin e inevitabil, dar ca e mai lent in cazul celor care continua sa ridice greutati. Exercitiile aerobice nu fac aproape nimic pentru a preveni declinul RMB datorat imbatranirii.

4. Procentul de grasime corporala

Multi batrani nu cantaresc mai mult ca in tinerete, dar arata mult diferit in principal din cauza grasimii. Pe masura ce imbatranesc, oamenii sunt mai putini activi, dar continua sa manance acelasi numar de calorii. Masa musculara scade, iar cantitatea de grasime creste gradual. Grasimea nu este inerta, ea elibereaza mai mult de 100 chimicale cunoscute in mod colectiv ca adipocite. Multe sunt mediatori ai inflamatiilor in corp, jucand un rol activ in cele mai multe boli. Excesul de grasime in jurul taliei este in special periculos pentru ca indica si existenta grasimii viscerale (interne) ce e legata de: bolile cardiovasculare, diabet, hipertensiune (sindromul metabolic). Un nivel scazut de grasime corporala este mai bun si poate fi obtinut prin regimul si antrenamentul de culturism.

5. Capacitatea aerobica

Multi culturisti o ignora. Sunt multe motive pentru a face exercitii aerobice. Ridicarea de greutati pe termen lung genereaza modificari structurale in inima care te predispun la congestii cardiace. Puteti evita asta daca faceti si exercitii aerobice. Alt motiv este pastrarea mitocondriilor din celulele musculare care se pare ca imbunatatesc functia naturala antioxidanta. O teorie a imbatranirii este aceea ca pierderea mitocondriilor duce la moartea celulelor. Daca e asa exercitiile aerobice ar putea fi „fantana tineretii”. Multi culturisti includ exercitiile aerobice in programul de pregatire inaintea unui concurs. Este bine sa le faceti tot anul.

(va urma)

Florin Uceanu

2 Comments

  • Multumiri dlui.Florin Uceanu pt. acest articol pe care il asteptam ! Relationat cu exercitiul cardiovascular care pe buna dreptate si din cele vazute este cam….uitat de multa vreme. O dieta adecvata bogata in roteine,fibre,carbohidrati,,buni”,antioxidanti,impreuna cu exercitiul cardio si cu greutati te mentine tonificat si sanatos impiedicand ca timpul sa-si lase amprenta asupra noastra !!! Multumesc Florin !!!

  • va multumesc pentru tot ce transmiteti,citesc de la varsta de 16 ani,am 24 de ani si tot descopar multe teorii interesante si logice pe care nu le gasesc in alta parte.va admir!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate