Karl List – un artist al culturismului natural

image-for-mtg-karl-listKarl List si sotia lui, Jodi, impart nu numai onoarea de a fi doi dintre cei mai buni culturisti naturali, dar impart, de asemenea, si o viata minunata.

List a inceput sa faca culturism intr-o mica sala, de care isi aminteste cu afectiune, a universitatii de stat “Slippery Rock” din Pennsylvania, unde si-a luat diploma de professor de educatie fizica cu mai bine de 20 de ani in urma.

E cea mai grozava sala in care m-am antrenat vreodata. Toti erau ambitiosi si era o atmosfera foarte competitiva in sala. Prima data cand am intrat acolo erau vreo 50 de tipi si era foarte cald, aburii se vedeau in aer, era grozav. Nu ma intelegeti gresit, si sala Gold’s Gym din Venice, unde sunt acum instructor de fitness, este o sala grozava, poate cea mai mare din lume, dar prima mea sala era ceva deosebit. Probabil foarte asemanatoarea cu salile din anii ’70 in care s-a antrenat Arnold si alti baieti ambitiosi care veneau sa indoie barele de la atatea discuri! In salile de azi,majoritatea vin sa faca culturism de intretinere si nu se forteaza prea tare.

„Nu credeam indeajuns de mult in mine, asa ca luam steroizi”

In primii sai ani la universitate, List a castigat primul sau concurs- Western Pennsylvania, iar un an mai tarziu a devenit presedintele clubului de sport al universitatii, ceea ce i-a adus accesul nelimitat la sala de culturism. Pentru ca a beneficiat de o pregatire mai buna, a hotarat sa intre in campionatul statului Illinois. A castigat categoria 90 kg, avand 85 kg la 1,70m.

„Am intrat in acest concurs pentru a ma califica la Nationale, care aveau loc peste o saptamana. Ma antrenam de 16 ani si era prima mea participare la Nationale. Nu m-am calificat in finala si am vrut sa plec acasa, dar Jodi, pe atunci lodnica mea, mi-a cerut sa raman pentru ca a doua zi urma sa concureze ea. A castigat USA Championship”.

Karl nu a intrat niciodata in finala, dar atunci a luat probabil cea mai importanta decizie a carierei sale de culturism: va fi culturist natural sau nu va mai face culturism deloc.

A castigat de atunci Campionatul Los Angeles, iar doi ani mai tarziu “Ironman Natural”, California de Sud, atat categoria, cat si Open-ul.

„Initial am folosit steroizi, sedus de posibilitatea de a f foarte bun. Nu vazusei destui culturisti naturali si nu credeam ca exista. Si nu credeam nici suficient de mult in mine pentru a crede ca pot concura la un nivel decent si avea suficienta masa musculara”.

„Decizia de a nu mai folosi steroizi anabolizanti nu are foarte mare legatura cu faptul ca am crezut ca nu merita. Daca cineva m-ar fi convins ca, daca luam tot ce trebuie, castigam Mr. Olympia, atunci as fi inercat”.

„Cand am renuntat la steroizi, am dus o batalie emotionala cu mine. M-am dus la sala si mi-am spus ca, eventual, trebuie sa platesti pentru toate in viata. Din fericire pentru mine, a fost mai usor deoarece efectele secundare au foat doar emotionale. Am auzit ca pentru altii e mai rau. Acum ma intreb ce era in capul meu de credeam ca trebuie sa am 120 de kg si voiam sa pot face genuflexiuni cu mai multe kilograme decat orice fiinta umana ar trebui sa faca. De ce trebuia sa fiu eu cel mai puternic de la sala?

Sa readucem culturismul la nivel de arta

Acum imi dau seama ca, daca am lua culturismul si l-am aduce inapoi la nivelul de arta, in loc sa ne concentram asupa masivitatii, am avea cu siguranta si ceva masa musculara si ceva definire si densitate, dar nu la nivelul la care rezultatul este un monstru pe care nimeni, in afara sportului nostru, nu este interesat sa-l vada. Le-as spune tinerilor care vin la sala sa fie atenti la ceea ce citesc, pentru ca eu nu am fost. Daca citeam intr-o revista ca cineva a facut 300 kg, a doua zi incercam si eu sa fac.

Si daca intentia voastra este sa ramaneti naturali, comparati-va numai cu culturisti normali. Cercetat-va sufletul si intrebati-va ce e in voi de va face sa fiti asa obsedati. Cand foloseam steroizi, nu eram niciodata multumit. Tot nu eram asemeni celor din revista. Nu eram niciodata suficient de mare, sufiecient de bun. Nu m-am simtit niciodata victorios.
Cand am castigat primul concurs, fara sa folosesc steroizi, am simtit ca e cea mai mare victorie din viata mea. Simteam ca fizicul meu natural e mai atractiv, mai plecut la vedere, mai mic, mai frumos.

List pune accent pep e obiceiuri alimentare sanatoase, care includ si folosirea suplimentelor nutritive. Concentratele proteice produse de compania lui Dorian Yates, cu doua surse de proteina – rapida si lenta- i-au adus cele mai bune progrese de cand e natural.

1 Comment

  • Indiferent ce ati face sau posta voi, nu va puteti abtine pana nu transmiteti un mesaj subliminal: Karl List foloseste „o proteina cu doua trepte de absorptie”…prostii…Omul a folosit steroizi in trecut, iar acum ii este usor sa pastreze cea mai mare parte din masa musculara dobandita in aceea perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate