Maria Szabo – mai intai mama, apoi campioana nationala in culturism

maria-szaboS-a nascut in 1967, la Baia Mare. A terminat liceul cu program sportiv si detine nenumarate specializari la concursuri de culturism si fitness. La 1,77 m inaltime, Maria Szabo este o prezenta agreabila pe scena concursurilor. Mama a doi copii, Maria este o doamna care a dat noi valente culturismului feminin romanesc prin frumusetea si gratia sa.

Maria Szabo – o cariera impecabila

Cum te-ai apucat de culturism?

Am fost mai intai canotoare la C.F. R Timisoara, am facut pregatirea fizica cu helcometru si gantere, asa ca mi-am dezvoltat destul de mult forta. In paralel mergeam si la sala de forta.

A trebuit sa iau o pauza de 2 ani, intre 1987 si 1989 pentru ca s-a nascut primul copil. In 1991 a aparut insa al doilea, asa ca abia in ’92 am reusit sa reiau antrenamentele. Anul urmator am iesit campioana nationala in culturism. Am continuat sa concurez pana in 1996, apoi am luat o pauza competitionala pana in 2006, cand am revenit in forta devenind campiona nationala la bodyfitness masters, titlu pe care l-am aparat si in 2007.

Cum se impaca frumusetea si feminintatea in general cu ridicatul greutatilor?

In primul rand, antrenamentele cu greutati nu fac altceva decat sa modeleze corpul intr-un mod armonios. Eliminand toxinele din organism, prin transpiratie si printr-o dieta echilibrata, nu facem altceva decat sa dam organismului un aspect fizic placut, chiar preveninm bolile. Iar sanatatea si frumusetea aduc cu sine si gandirea pozitiva.

Personal, nu agreez directia culturismului fenimin la care s-a ajuns acum si de aceea am ales sa concurez la bodyfitness. Dar respect in egala masura si sportivele care au ales culturismul.

Cum intretii aceasta frumusete aparte?

Incerc sa am o viata echilibrata, sa am un regim alimentar cat mai natural. Si armonia dintre viata personala si cea profesionala, care ma ajuta enrom.

Toate femeile imi cer programe pentru coapse si fesieri la sala. Ce le-ai recomanda?

Incalzirea de 10-15 minute la aparatele cardio este primordiala. Apoi pot sa faca:

  • Semigenuflexiuni cu bara – 6 serii a 15-20 de repetari
  • Fandari cu gantere – 4-5 serii a cate 10-15 repetari pe fiecare picior (eu prefer varianta mersului fandat)
  • Fandari laterale, cu mutarea greutatii de pe un picior pe celalalt, cu ridicari pentru 4-5 seriia 12-15 repetari.Extensii la aparat – 6 serii a 12-15 repetari

Pentru fesieri: Extensia piciorului in spate, la scripete, cu legarea piciorului, alternativ – 4-5 serii a cate 12-15 repetari

Pentru femurali: Indreptari cu picioarele drepte, cu gantere sau cu bara – 4-5 serii a cate 12-15 repetari.

Ce alimentatie preferi inainte de concurs si in extrasezon?

Prefer pietul de pui cu orez si ananas, imi plac fructele, mai ales gfraprefruit-ul pentru ca reduce carbohidratii in a doua parte a zilei, inainte de concurs. In extrasezon nu am restrictii, mai putin la paine si grasimi.

Cum e sa fii sportiva pe scena, mama si sotie?

Cred ca, pana la urma, una o ajuta pe cealalta. Reusitele in sport mi-au dat intotdeuna putere, tarie sa merg mai departe, iar gretuatile vietii le-am trecut cu si mai multa usurinta in acest fel. Sportul te ajuta sa fii tare si din punct de vedere  pshihic. Copiii ma sustin, iar sotul meu, Iosif Szabo, este cel mai bun antrnenor si sfatuitor.

Un sfat pentru cele care vor sa aiba un corp frumos:

Sa nu creada ca o sa aiba un corp frumos fara miscare. Alegarea sau bicicleta este la indemana tuturor, dar este important ca arzi calorii, ca transpiri, chiar daca nu faci muschi. Antrenamentele de fitness sunt pentru cele care vor sa arate si mai bine. Nu utiati ca ceea ce nu va omoara, va face mai puternice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate