Rola de spuma – un echipament mai eficient decat credeai

In ultimii ani, popularitatea rolei de spuma a explodat, gasindu-si loc peste tot, de la filmulete cu antrenamente, la articole scrise pe internet. Si-a facut loc inclusiv in pregatirea sportivilor, de la probele olimpice, precum halterele, la atletul amator pe care il gasim in salile de fitness.

De ce este rola de spuma eficienta?

Rularea pe aceasta spuma este o tehnica de auto-eliberare a fasciei, un fel de terapie de masaj care actioneaza asupra acesteia (tesutul conectiv care inconjoara muschii si alte organe interne). Ideea e sa utilizam o rola de spuma pentru a rula peste diferite grupe musculare, sa gasim zonele sensibile sau noduroase si sa ne concentram pe ele pentru indepartarea tensiunilor.

Pentru unii antrenori si instructori, rola de spuma a inlocuit incalzirea sau stretchingul clasic. S-au publicat studii in care stretchingul static (adica cel de intindere si mentinere) are un efect negativ asupra fortei si puterii, de vreme ce puterea are nevoie de tensiune musculara, care poate fi dezactivata de stretching.

rola de spuma

Intr-un studiu realizat in 2005 s-a comparat stretchingul static cu cel dinamic (flexarea rapida si repetitiva a muschiului antagonist, dupa care se intinde muschiul vizat). Studiul a concluzionat ca stretchingul static, efectuat timp de mai putin de 30 de secunde, este bun. Efectuat pe o perioada mai extinsa de timp, reduce puterea si forta musculara. Pe de alta parte, stretchingul dinamic creste puterea si forta, posibil din cauza ca mimeaza exercitiul care urmeaza a fi efectuat.

Asadar, pe aceste concluzii, ca stretchingul nu este asa de eficient precum se credea initial, noua tehnica, utilizarea rolei de spuma, a castigat popularitate. Acest lucru se datoreaza probabil si motivului ca, in afara de a fi o tehnica de incalzire, a devenit o recuperare necesara in unele sporturi, cu beneficii privind marirea mobilitatii si a amplitudinii, cat si in privinta reducerii durerii musculare post-efort. Din fericire, exista deja multe studii privind eficienta rolei de spuma.

Dupa cum am mentionat mai sus, cele doua motive principale pentru folosirea rolei sunt cresterea flexibilitatii si scaderea durerii musculare. In mod ciudat, cum actioneaza exact rola de spuma asupra corpului nu este inca clar, dar studii recente vin in incurajarea folosirii ei.

Cercetarile au aratat ca rularea pe rola de spuma este eficienta in marirea amplitudinii miscarii, fara sa scada deloc performanta musculara. Un alt studiu a concluzionat ca rola este o unealta eficienta pentru cresterea flexibilitatii muschilor femurali, comparat cu o metoda clinica folosita la recuperarea mobilitatii.

Rularea pe rola de spuma are un efect pozitiv nu doar pentru mobilitate si amplitudine, ci si pentru durerile post antrenament ale muschilor lucrati.

Intr-un studiu recent, s-a monitorizat intensitatea durerilor musculare dupa efort, folosind sau nu rola de spuma. Un grup a efectuat genuflexiuni, dupa care a folosit rola pentru muschii lucrati imediat dupa antrenament, la 24 de ore si apoi la 48 de ore. Un alt grup a efectuat doar antrenamentul de genuflexiuni. Cercetatorii au concluzionat ca folosirea rolei a redus semnificativ durerile musculare si a imbunatatit alti parametri asociati.

Alt studiu a demonstrat ca rularea pe rola de spuma a imbunatatit performanta la saritura in inaltime, a redus durerile musculare si a ameliorat amplitudinea miscarilor.

S-au gasit beneficii pentru folosirea rolei atat inainte, cat si dupa exercitii. Un studiu a comparat folosirea rolei inainte de antrenament cu folosirea stretchingului static. Dupa o serie de teste atletice precum saritura in inaltime, puterea, forta isometrica si agilitatea, rezultatele au aratat ca grupul care a folosit rola a scazut semnificativ oboseala.

S-au efectuat si studii pentru compararea efectelor stretchingului dinamic si rularea pe rola de spuma. Un studiu realizat pe jucatorii de fotbal american ai unui colegiu a aratat ca ambele metode au beneficii, putandu-se efectua alternativ, cand una, cand alta, pentru rezultate maxime.

Asadar, chiar daca este sau nu un fan al stretchingului, rularea pe rola de spuma reprezinta o tehnica in plus in arsenalul tau pentru fitness.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate