Fluturari laterale vs ridicari laterale

Fluturari laterale

fluturari lateraleContrar parerii majoritatii, pozitia cand ganterele urca cativa centimetri, la fluturarile laterale, este cheia pentru stimularea cresterii. Atunci capul deltoidului lateral este cel mai bine implicat si poate genera cea mai mare forta. De aceea, nu are sens sa marim greutatea ganterelor in partea de jos a miscarii, la cel putin o serie cand facem fluturarile laterale, daca vrem cresteri complete ale umerilor. De aceea vedem deseori culturisti mari care fac astfel de repetari partiale la fluturarile laterale cu gantere foarte grele.

Larry Scott, primul Mr. Olympia, a fost un maestru al unui astfel de exercitiu, ajungand sa foloseasca greutati mari prin trisare, ajutandu-l sa obtina niste umeri mari, rotunzi si plini, „mascand” astfel structura sa cu clavicule inguste.

Rar veti vedea culturisti cu deltoizi cat o ghiulea de tun folosind gantere usoare si efectuand o cursa completa a fluturarilor laterale, fara trisare. Pentru a putea face cursa completa, trebuie folosite gantere mult prea usoare care nu vor stimula indeajuns deltoidul lateral in partea de jos a miscarii, acolo unde el e cel mai puternic. Ceea ce vedeti des la culturistii cu umeri mari e ca folosesc gantere grele, iar bratele nu depasesc linia paralela cu solul de la inaltimea umerilor.

Nu va indrum sa faceti fluturarile laterale in mod trisat, cu gantere grele. Sfatul meu e sa faceti astfel: dupa o serie de fluturari laterale, cu gantere care va permit o cursa completa, fara trisare, apucati o pereche de gantere mai grele si faceti ridicarile partiale. Incercati sa le ridicati cat de mult puteti, alegerea unor gantere corespunzatoare pentru obiectivul nostru inseamna sa le puteti ridica doar pana la nivelul ombilicului. Nu e nevoie sa faceti acest lucru la fiecare serie a antrenamentului. Daca efectuati 4 serii, atunci introduceti aceasta tehnica la ultima sau ultimele 2 serii. Astfel sunteti asigurati ca loviti deltoidul lateral din plin si, impreuna cu o alimentatie si odihna corespunzatoare, veti obtine noi castiguri in masa musculara.

 

Alexandru Bolborici

1 Comment

  • am incercat si eu acest exercitiu partial cum spune aici dupa ce am citit intr-o revista 1 articol mai vechi redat bineinteles dupa Larry Scott si chiar tuneaza deltoidul la maxim 😉 ft bun articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate