Larry Scott – primul Mr. Olympia din istorie

Larry Scott

Larry Scott, „Legenda”

Acum ceva timp i-am intrebat pe prietenii nostri de pe pagina de Facebook care este, in opinia lor, castigatorul Mr. Olympia cu cel mai impresionant fizic. Primele locuri au fost ocupate de Coleman si Arnold, insa nu tin minte daca cineva l-a mentionat pe Larry Scott, primul care a castigat titlul de Mr. Olympia in istoria acestui concurs, de 2 ori la rand – in 1965 si 1966, find urmat de Sergio Oliva.

De aceea, m-am gandit sa vorbim putin in acest articol celui supranumit „Legenda” si despre viata sa, pana la momentul in care a fost aplaudat cu ardoare pe cea mai importanta scena a culturismului, moment dupa care s-a retras din acest sport.

Larry Scott – Titluri:

Larry Scott
1979 Grand Prix Vancouver

1979 Canada Diamond Pro Cup – IFBB, locul 9

1966 Mr. Olympia

1965 Mr. Olympia

1964 Universe

1962 Mr. America

1960 Mr. California

Larry Scott, un idol al anilor ’60

Larry Scott s-a nascut pe 12 octombrie 1938 in Blackfoot, Idaho, iar fizicul sau de copil, scund si ingust in umeri, nu-i prevestea viitorul incunanat de succes in culturism. Fiind prea mic de inaltime pentru baschet, Larry s-a speciallizat in.. trambulina.

In 1956, in primul an de liceu, Larry a descoperit culturismul dintr-o revista de specialtate, iar in 1956 s-a mutat in California unde a inceput antreamentul la sala Hollywood Gym a lui Bert Goodrich. Aici l-a cunoscut pe Lou Degni, unul dintre cei mai apreciati culturisti din acele vremuri, care i-a fost un fel de mentor in prima perioada de antrenament.

Nevoit sa se si intretina, Larry Scott s-a angajat ca tehnician electric, dar a urmat si cursurile de la Valley College, unde s-a specializat in inginerie electrica.

Larry ScottNu dupa mult timp a luat nastere prietenia legendara dintre Larry Scott si Vince Gironda, supranumit si „The Iron Guru”, Larry antrenandu-se la sala prietenului si partenerul sau de antrenament. Dupa rolul sau secundar in filmul „Muscle Beach Party”, Larry a devenit extrem de iubit si apreciat pentru fizicul si farmecul sau de pasionatii de culturism si nu numai, pentru ca in 1964 sa fie deja considerat culturismul cu cel mai impresionant fizic din istorie. De asemenea, in aceasta perioada Larry avea si o cariera frumoasa de model, pozand pentru fotografi celebri precum Don Whitman sau Pat Milo.

Una dintre replicile memorabile ale lui Larry a fost „Succesul in culturism este in proportie de 75-80% nutritie”, ceea ce rasturna parerea generala din acele timpuri conform careia antrenamentul este piesa principala. Larry a inceput sa fie privit ca un expert in alimentatie si, desi suplimente existau de ceva timp, odata ce Larry a declarat ca foloseste concentrate proteice, toata lumea a devenit interesata de acest aspect.

Cunoscut in special pentru bratele si bicepsii sai neobisnuit de lunguieli, a caror forma a fost atribuita exercitiului numit „The Preacher CurlLarry Scott inventat de Gironda, Larry Scott i-a eclipsat toti ceilalti culturisti din perioada sa, dand nastere fenomenului numit „The Larry Fever” a carei apogeu a fost atins in anul 1966, atunci cand campionul si-a aparat titlul de Mr. Olympia cu succes.

Retragerea din sport a lui Larry Scott dupa acest eveniment, la numai 28 ani din cauza unor probleme de natura familiala, a fost un soc pentru fanii singurului castigator neinvins la concursului Mr. Olympia.

In timpul carierei sale, Larry a scris doar pentru publicatiile lui Joe Weider, si a scos pe piata cartea „Loaded Guns” o lectura considerata obligatorie pentru orice pasionat de culturism. „Legenda” a fost inclusa in IFBB Hall of Fame in anul 1999.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate