Irina Nicoleta Muntean – 5 medalii de aur si 18 ani de cariera

irina-nicoleta-mureseanNu e usor sa fii campioana in culturism cand multa lume, inclusiv culturistii de renume, se arata impotriva practicarii acestui sport de catre femei. Din fericire insa, exista femei puternice, care depasesc nu numai gurile rele, dar reusesc sa castige si premii internationale. Una dintre ele este Irina Nicoleta Muntean, supranumita si regina culturismului romanesc. Irina este sportiva pe umerii careia s-a asezat, de nenumarate ori in competitii, drapelul tricolor, este sportiva care timp de doua decenii a inspirat si motivat, prin performantele ei, generatii de sportivi.

Irina este astazi maestru emerit al sportului in culturism si arbitru international inca din 2002. Cu un palmares de 14 medalii cucerite la Campionatele Mondiale si Europene, Irina Nicoleta Muntean a reusit sa obtina carnetul de Arbitru International IFBB. Ultimul concurs la care a participat, World Amateur Championship, la categoria usoara, i-a adus premiul cel mare, exact inainte de retragerea sa de pe scena culturismului international. Iata ce afirma la momentul retragerii:

„Am concurat inca din anul 1992, deci de 18 ani, timp in timp in care am facut 2-3 si uneori chiar 4 forme de concurs pe an. Pentru mine, forma sportiva reprezinta o „coborare” de 10-15 kg, in decurs de 2-4 luni. Aceste oscilatii de greutate, in timp, duc la uzura organismului. In alta ordine de idei, in acest interval, de 18 ani de cariera competitionala, am obtinut aproape tot ce se putea obtine in materie de rezultate, la nivel de amatori. Asadar, in momentul in care am considerat ca mai mult de atat nu se poate, am decis sa ma retrag, in plina glorie, asa cum mi-am propus de mult timp. Este foarte greu sa ajungi in elita mondiala, dar este mult mai greu sa te mentii, iar  eu am reusit  acest lucru timp de 11 ani, din 1998, cand am obtinut primul meu titlu de campioana mondiala, la Alicante, in Spania, la categoria 52 kg”.

Irina Nicoleta Muntean – record competitional

A concurat in special la concursurile European Amateur Chapionships si World Amateur Chapionships, iar palmaresul ei international cuprinde participarea la peste 25 de campionate europene si mondiale la care a obtinut 14 medalii, dintre care 5 de aur. La acestea se adauga alte 5 titluri de Campioana Balcanica, precum si 12 titluri de Campioana Nationala.

Intrebata daca ar avea posibilitatea de a alege alta cariera, Irina Muntean a raspuns cu vehementa ca ar alege tot culturismul . Doar ca s-ar apuca mult mai devreme (a inceput sa se antreneze la 24 de ani).
Despre culturismul romanesc, Irina Nicoleta Muntean afirma:

„La nivel national, culturismul competitional a pierdut din popularitate din cauza defectuoasei mediatizari, pe de o parte, iar pe de alta parte, din cauza managementului slab si lipsei banilor, ceea ce a dus la imposibilitatea pregatirii si participarii sportivilor la competitiile interne si internationale”.

Din pozitia de membru al Federatiei Romane de Culturism si Fitness pe care il detine, Irina Muntean promite sa ia in continuare decizii care sa ajute sportivii si sa sprijine culturismul romanesc, chiar daca resursele sunt destul de mici.

1 Comment

  • Una dintre cele mai slabe arbitre din tara, care da numai proprii sportivi in fata la toate competitiile unde arbitreaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate