Nu cred in antrenamentul instinctiv!

Mike Mentzer

Locul 2 Mr. Olympia, 1979

antrenament instinctivEu sunt un fan devotat al filosofiei obiectivismului, create de Ayn Rand, care a fost adepta ratiunii, nu a credintei. Ea a spus ca fiintele umane nu sunt creaturi instinctive ale caror cunostinte sunt incastrate in sistemul nervos la nastere. Cu alte cuvinte, nu exista asa ceva precum antrenamentul instinctiv.

Ca specie, ne capatam cunostintele printr-un efort mental voluntar si trebuie, asa cum spunea Ayn Rand, sa gandim si sa judecam critic pentru a nu face alegeri gresite si pentru a cultiva abilitatea de a distinge intre adevarat si fals.

Cred ca multi fac alegeri gresite si ca fenomenul depaseste cu mult granitele culturismului, lumea fiind literalmente “scufundata” intr-un ocean de idei false.

Luand exemplu de la NASA, care a reusit cu succes sa trimita un echipaj pe luna bazandu-se pe singura teorie posibila asupra calatoriei spatiale,  trebuie sa privesti fiecare antrenament ca pe o misiune. Ca si NASA, trebuie sa te astepti la succes de la fiecare in parte. Credeti ca la NASA, inaintea unei misiuni catre luna, directorul agentiei spatiale statea pe scaun frangandu-si mainile: “O, Doamne, sper ca vom reusi de data aceasta!”? Va puteti imagina asa ceva? Desigur ca nu! De ce? Pentru ca angajatii de la NASA erau extrem de increzatori, aveau putine indoieli ca vor reusi, deoarece aveau cunostinte relevante in meseria lor.

Aveau o abordare rationala, bazata pe logica si pe stiinta. La fel stau lucrurile si in cazul antrenamentului.

Am insistat pe acest aspect deoarece multi culturisti gandesc ca e dificil sau chiar imposibil sa poata progresa la fiecare antrenament. Acesta este obiectivul antrenamentului Heavy-Duty: sa obtii progres la fiecare antrenament.

Iata si un exemplu de program creat de Mike Mentzer pentru redactorul revistei care i-a luat interviul de mai sus, la rugamintea acestuia:

Luni: piept, umeri, triceps

Superserie

Fluturari cu gantere, 1x 8-10

Flotari la paralele, 1 x maximum

Pauza, 1 minut

Fluturari laterale, 1 x 8-10

Fluturari din aplecat, 1 x 8-10

Extensii la cablu, 1 x 8-10

Joi: spate, trapez, biceps

Tractiuni la scripete cu priza ingusta, 1 x 8-10

Ramat cu bara din aplecat, 1x 8-10

Ramat din picioare pentru trapez, 1 x 8-10

Flexii cu bara (sau la banca Scott), 1 x 8-10

Duminica: picioare

Superserie

Extensii la aparat

Genuflexiuni, 1 x 8-10

Flexii la aparat, 1 x 8-10

Ridicari pe varfuri, 2 x 8-10

Pauza 2 zile, dupa care se reia ciclul

Ce parere aveti despre acest antrenament?

8 Comments

  • vrea sa spuna ca asta e un antrenament pt crestere musculara? 😮 abia te incalzesti si tre sa pleci acasa ca sa revii peste doua zile,personal mi se pare o aberatie…

  • Din cate stiu Mike Mentzer si frate-sau au murit la putin timp unul dupa altul.Gafaiau de stero au avut rinichii praf in ei.ce exemplu ar fi de urmat?mai bine promovati sportivii curati….

  • :))) o singura obiectie am..nenea asta e un pic cam………decedat. De nefroza, mai exact de stop cardac si frate-sau a doua zi de atac cerebral..ghiciti cum aratau organele la autopsie ;).
    Nici eu nu cred in antrenamentul instinctiv, dar nici in „ajutor”;)

  • Idiot e personajul care a tradus articolul sau(ma indoiesc) autorul articolului original. Ayn Rand, nu Any Rand si este o ea, nu un el.

  • Acest program de antrenament este pentru profesionisti,Mike Mentzer era locul 2 la Mr. Olympia cand aplica acest sistem care alaturi de alimentatie si medicatie recomandate de nutritionist,il mentineau in forma,nu mai avea unde sa progreseze.La inceputul activitatii sportive fratii Mentzer trageau de fiare de le sareau capacele 2-3 ore pe zi si mancau tot ce scria pe lista.

  • Nu pot sa cred majoritatea doar critica, puteti sa si respectati ce a reusit el sa faca ? Nu e nimic nou ca sportivii se dopeaza ! Treaba lor , fiecare alege sa fie sanatos sau nu , dar eu respect munca lor si ideiile lor care ajuta sau nu asta depinde ca fiecare sa experimenteze. Cu toate ca pentru un incepator si intermediar este prea putin acest program,dar daca adaugi mai multe serii ai un antrenament destul de bun ! Parerea mea , e usor sa critici , e mai greu sa spui un gand bun, mai ales pentru cei care nu mai sunt printr-e noi ! Nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate