Casey Viator – cel mai tanar Mr. America

casey2Casey Viator este o adevarata legenda in istoria culturismului, fiind cel mai tanar Mr. America din toate timpurile (19 ani).

S-a nascut pe 4 septembrie 1951 in Louisiana si a inceput sa se antreneze inca de la 12 ani. La 13 ani a inceput sa concureze, iar la 14 deja castiga concursuri. Cand a concurat pentru prima oara, la 13 ani, avea emotii mai degraba pentru ca era cel mai mic, ceilalti competitori avand in jur de 24-25 de ani. A luat locul 3 si, asa cum spunea insusi Viator, acela a fost un concurs care i-a dat multe sperante, a vazut ca putea invinge.

Casey Viator a stiut dintotdeuna ca va fi un profesionist. Dupa ce castigase primele concursuri, ziarele din Louisina scriau titluri de tipul: „Un scolar a castigat Mr. Louisiana contra unor tipi de 35 de ani”. Bunica sa colecta ziarele si le arata tuturor cunoscutilor.

Ca orice tanar profesionist, si Casey avea un idol – Larry Scott. Cand Viator avea 18 ani, l-a intalnit pe Scott, dar era deja mai mare decat el. La 19 ani, cand castiga Mr. America, Casey avea 93 de kilograme si un an mai tarziu 100 kg, cu doar 5% grasime.  Se remarca mai ales prin marimea bratelor, la Mr. America castigand datorita lor, abdomenului si masei musculare. A fost ghidat inca de la inceput de Arthur Jones, care l-a observat la un concurs in 1970.

Experimentul Colorado

Intr-un interviu pentru Ironman, Casey vorbeste despre experimentul Colorado mentionandu-l pe Arthur Jones, care se pare ca umbla cu un pistol la el in permanenta, cu care ii ameninta in cazul in care nu fortau indeajuns nota. Viator povesteste aceste amanunte si in cartea sa si nu o face cu ranchiuna sau regret, din contra. Mai spune ca era casatorit pe-atunci, dar sotia ramanea acasa pentru ca Jones era de parere ca relatiile sexuale il puteau slabi.

In experimentul Colorado trebuia sa ia in greutate foarte mult. Si a reusit sa puna 27 de kg de masa musculara in 30 de zile, fiind cel mai bun dintre subiectii experimentului. Viator punea insa succesul si pe seama aparatului genetic, iar pe langa asta pe capacitatea extraordinara de concentrare si flexibilitate (umerii ii se puteau roti la 270 de grade).

Unul dintre ceilalti subiecti ai experimentului afirma despre Viator ca se antrena „ca un animal”, indoia aparatele. Era, intr-adevar, un culturist foarte motivat, motivatie care l-a tinut cu picioarele pe pamanant, chiar daca la 20 de ani dat castiga 70.000 de dolari pe an, ceea ce era destul de mult pentru un copil.

Despre antrenamente, Casey Viator spunea ca la inceput nu folosise decat haltere si gantere, ca folosea greutati mari si ca incerca tot timpul sa progreseze in numarul de repetari. Era intr-o permanenta stare de alerta, analiza reactiile corpului, corelarea, efectele directe si indirecte ale exercitiilor. La 50 de ani, Casey Viator facea presa cu 680 kg, impins din culcat cu 230 kg si flexii ale pumnului pentru antebrate cu 102 kg.

Casey Viator a scris pentru reviste ca Flex si Mascle&Fitness si a murit anul trecut, pe 4 septembrie 2013, la varsta de 62 de ani, in urma unui atac de cord.

Record Competitional

1982 IFBB Olympia – locul 3

1982 IFBB Grand Prix Belgium – locul 4

1982 IFBB Grand Prix Sweden – locul 3

1981 IFBB Grand Prix California

1980 IFBB Olympia – locul 14

1980 IFBB Pittsburgh Pro – primul loc

1980 IFBB Night Of The Champions – locul 5

1980 IFBB Grand Prix California – locul 3

1980 IFBB Grand Prix Louisiana- primul loc

1980 IFBB Grand Prix Miami – locul 2

1980 IFBB Grand Prix Pennsylvania – primul loc

1979 IFBB Canada Pro – locul 5

1970 AAU Mr. America – locul 3

1970 AAU Mr. America – locul 3

1969 AAU Teen Mr America – locul 6

1 Comment

  • 27 kg de muşchi în 30 de zile!? Bine,o fi fost şi grăsime pe acolo dar oricum ,e mult.. ! Steroizi la greu! Cred că infarctul la 62 de ani vine ca o confirmare ,aşa,nu credeţi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate