Culturism sau bodybuilding classic? Interviu cu Alexandru Albulescu.

Obisnuiam sa iau interviuri culturistilor oarecum consacrati, campioni nationali sau internationali, insa acum am decis sa schimb macazul si sa prezint publicului sportivi de la discipline diverse, cu nivel de performanta diferit.

Sa-l cunoastem pe vicecampionul national la bodybuilding classic +180 cm.

– Ma numesc Alexandru Albulescu, am 29 de ani si am terminat Facultatea de Educatie Fizica si Sport, specializare atletism, in anul 2004. Am facut aceasta facultate cu mare drag pentru ca imi place sa stiu cat mai mult despre ceea ce este legat de sport si am avut multe de invatat in timpul facultatii.

Cum ai ajuns sa devii concurent la bodybuilding classic si cum te-ai apucat de acest sport?

– M-am apucat de acest sport in urma cu aproximativ 5 ani, desi am mai avut pana atunci cateva incercari, dar care nu au durat prea mult. De atunci lucrez la o sala de culturism si fitness si am prins un mare drag de acest sport.

Acum ma ocup de o sala de culturism si fitness, si fac acest lucru cu mare pasiune, si sunt si profesor de educatie fizica si sport la o scoala generala.

Fiind 6 zile pe saptamana prezent in sala si indrumat de bunul meu prieten, Claudiu Streza, care mi-a spus ca am un genetic foarte bun pentru acest sport la nivel de performanta, am decis sa incep sa ma pregatesc serios si sa intru in competitii.

Ce greutate aveai in off-season si cat aveai pe scena?

– La 2 ianuarie 2009, cand am inceput pregatirea, am avut 97 kg, iar greutatea mea de concurs este undeva intre 80-85 de kg. In off incerc sa ma mentin cam pe la 100 de kg si sa nu ma acopar prea tare.

Ce alimentatie ai in off si ce mananci in precontest?

– In off imi permit sa mananc cam orice, dar incerc sa mananc cat mai calitativ si o zi pe saptamana ma rasfat cu ce vreau.

In perioada de pregatire pentru competitii, am folosit atat dieta ketogenica, cat si pe cea clasica.

Ce sistem de antrenament folosesti? Prezinta antrenarea unei grupe preferate.

– Ca sistem de antrenament folosesc sistemul classic antrenand, o grupa musculara pe zi, dupa cum urmeaza: luni, pectorali; marti, spate; miercuri, umeri si trapez; joi, coapse si gambe; vineri, brate. Un antrenament tipic pentru piept arata cam asa: impins orizontal cu bara, 3-4 serii a 6-8 repetari; impins inclinat cu gantere, 3-4 x 6-8; impins declinat la culisant, 3-4 x 6-8; fluturari orizontal, 2 x 15-20.

Care este sportivul preferat sau modelul tau in acest sport?

– Frank Zane.

De ce ai ales bodybuilding classic si nu culturism?

– Am ales classicul pentru ca este mult mai aproape de ceea ce este placut ochiului si cred ca, in urmatorii ani, va avea o priza mai larga la public, si pentru ca nu am o structura masiva, potrivita culturismului.

Care consideri tu ca sunt principalele calitati ale unui sportiv care se antreneaza cu greutati, pentru a ajunge campion?

– Pentru a ajunge campion, cred ca e nevoie de foarte multa munca si dedicatie spre acest scop, o informare cat mai buna.

Cum influenteaza acest sport postura de profesor de educatie fizica?

– Postura de profesor de educatie fizica este influentata in mod pozitiv de acest sport pentru ca ajungi mai repede sa fii un model pentru copii.

Ai reprezentat Romania la CM de la Budapesta. Cum ti s-a parut nivelul competitiei fata de cele din tara si ce crezi ca a facut diferenta dintre sportivii romani si ceilalti?

– Hmm… greu de explicat in cateva cuvinte. Nivelul de acolo este mult peste ce se intampla la noi in tara.

Ce crezi ca ar trebui facut ca nivelul de performanta al sportivilor romani sa creasca si sa poata sa lupte cu succes la medalii in competitiile externe?

– Ca nivelul de performanta al sportivilor romani sa creasca si sa poata face fata competitiilor externe, eu cred ca acestia trebuie sa fie ajutati aici, in tara. Trebuie mai multa implicare in pregatirea lor si cine face acest sport la nivel de performanta stie foarte bine la ce ma refer…

Ce planuri de viitor ai?

– Pentru viitor, imi propun sa continui cat mai mult acest minunat sport si sa particip la cat mai multe competitii si, bineinteles, sa obtin rezultate cat mai bune.

Prof. Cristian Neagu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate