Glutamina

Glutamina – supernova suplimentelor

Supernova este una dintre cele mai energetice explozii din natura, ceva de genul unei bombe de 10 megatone. Ea emana o asa cantitate imensa de energie, precum soarele in toata existente lui, iar in final, noi entitati apar, precum stelele. Te poti gandi la glutamina precum la o supernova a suplimentelor datorita actiunii ei asupra muschilor. Cand corpul este stresat, tesuturile musculare produc semnificativ mai multa glutamina pentru incurajarea vindecarii, pastrarea muschilor, cresterea productiei de hormoni de crestere si orchestreaza abilitatile psihologice ale altor aminoacizi.

Glutamina – aminoacidul din muschi

l-glutaminaGlutamina este cel mai abundent aminoacid din corpul uman si 60% se gaseste in tesuturile musculare. Glutamina moduleaza, de asemenea, sinteza proteinei din muschi, productia de cortizol (hormon catabolic), balanta de azot, volumul celular muscular si productia de testosteron. Este, precum se vede, foarte important pentru un culturist. Studii noi au aratat ca alti aminoacizi pot fi, fie convertiti in energie, precum glucoza, fie desfacuti si reasamblati pentru alcatuirea de noi aminoacizi. Glutamina poate face toate astea, si chiar mai mult. Prin reglarea corecta a volumului celulei – printro balanta potrivita dintre apa si nutrienti in celula – glutamina poate reduce sau inhiba cicluri catabolice, distructive. De asemenea, noi studii stiintifice au indicat ca glutamina poate mari hormonul de crestere cu 400%. Unor subiecti le-au fost administrate 2 g de glutamina inainte de micul dejun si, in 90 de minute, nivelul hormonului de crestere s-a marit cu 430% fata de normal. Glutamina actioneaza si asupra productiei de oxid nitric, care ajuta la cresterea pomparii in timpul antrenamentelor. Aminoacidul arginina este precursorul oxidului nitric, un vasodilatator care ajuta la cresterea irigarii cu oxigen si nutrienti pentru tesuturile musculare. Studii recente, facute la Universitatea de Medicina din Amsterdam, au aratat ca niveluri crescute de glutamina, din plasma celulara, sunt corespunzatoare cu imbunatatiri ale sintezei argininei cu pana la 64%.

Glutamina – suplimentul recomandat in pregatirea celor ce fac antrenamente de forta

Cum e cu marimea muschilor? Procesul care a facut creatina celebra a fost abilitatea ei de inducer a cresterii volumului celulei musculare. Pentru cresterea muschilor, ai nevoie de celule musculare mai mari, ceea ce inseamna cresterea volumului celular. Prin atragerea de mai multa apa si glicogen in celule, creste sinteza proteica, sinteza hormonului de crestere si scade catabolismul. Precum creatina, glutamina ajuta la volumizarea celulara.

Alexandru Bolborici

dupa Ironman

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate