Proteina din zer si cofeina: cum ne influenteaza antrenamentul?

proteina din zer

Proteina din zer – pentru recuperare musculara

Iata o intrebare frecventa: ajuta la cresterea si recuperarea muschilor daca luam proteina din zer inainte si dupa antrenament?

Un studiu care ne poate oferi un raspuns la aceasta intrebare a fost realizat pe 15 atleti, impartiti in 2 grupuri: unul format din subiecti care au luat suplimentul propriu-zis de proteina din zer si unul care a luat placebo. Subiectii s-au prezentat la laboratorul de testari de 4 ori.

La prima vizita au fost testati pentru puterea maxima la genuflexiuni, indreptari si fandari cu haltera, odihnindu-se 90 secunde intre serii. Cu 10 minute inainte si cu 15 minute dupa antrenament, subiectii au luat fie 42g de proteina din zer, fie placebo.

Cercetatorii au observat ca administrarea inainte si dupa antrenament a unui supliment din zer a condus la o semnificativa imbunatatire a recuperarii dupa efort, care a fost detectatata si la 48 ore dupa antrenament, fata de grupul care a primit placebo.

Proteina din zer pentru recuperare, cofeina pentru dureri musculare

Lasand deoparte proteina din zer, sa vedem ce efecte are cofeina. Asadar, un alt studiu a testat efectele administrarii de cofeina asupra durerii musculare cauzate de contractiile izometrice pentru  cvadricepsi. O contractie izometrica consta in contractarea la maximum a muschiului, dar fara miscarea lui din acea pozitie.

In acest studiu, 15 femei au luat fie 5mg cofeina/ kilocorp, fie placebo, cu o ora inainte de a efectua exercitiul de izometrie, care a constat in mentinerea greutatii timp de 2 minute la extensiile pentru cvadricepsi.

Durerea musculara a fost masurata conform scarii Borg. Participantele s-au intors din nou pentru testare dupa o saptamana, dar au primit celalalt supliment fata de prima data (cele care primisera cofeina au primit acum placebo si invers).

Studiul a aratat ca prin administrarea de cofeina s–a redus perceptia durerii in timpul contractiilor izometrice, efectul fiind mai pronuntat cu cat contractia a fost tinuta mai mult.

Concluzia: administrarea unei doze de cofeina (pe care o gasim in 2 cesti normale de cafea) reduce considerabil durerea musculara, asadar te poti antrena mai mult si mai dur.

Alexandru Bolborici

dupa Ironman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate