Jay Cutler- revansa din 2006, urmata de 3 titluri Mr. Olympia

 jay-cutlerJay Cutler, pe numele sau complet Jason Isaac Cutler, s-a nascut pe 3 august 1973, in Massachusetts,fiind unul dintre cei mai cunoscuti culturisti de talie internationala.

A fost cel mai tanar dintre cei 7 frati si a petrecut cea mai mare parte a copilariei in apropierea orasului Boston, inca de cand era tanar fiind nevoit sa ridice greutati si sa desfasoare activitati care necesitau forta. A inceput sa lucreze la firma de constructii a fratilor sai, lucru care l-a pregatit pentru viitoarele antrenamente in culturism.

In liceu a fost indragostit de fotbal, ca orice alt adolescent american, dar cand a implinit 18 ani, a inceput sa traga de fiare pentru a se inscrie la Teen Nationals, campionat adresat tinerilor sub 20 de ani.

Intalnirea cu Bruce Vartanian a fost momentul crucial in cariera sa, acesta devenindu-i mentor si sfatuitor inca din 1994. Cu ajutorul sau si al lui Chris Aceto, specialist in nutritie, Jay Cutler a castigat primul titlu de campion national, in 1996, si a obtinut titlul de profesionist.

La Noaptea Campionilor din 1998 se claseaza pe locul 11, iar anul urmator, la Pro Ironman Invitational pe locul 3. In toamna aceluiasi an termina al 15-lea la concursul Mr. Olympia, dar asta nu il descurajeaza absolut deloc, iar in 2000 castiga la Noaptea Campionilor. Acum este momentul in care Mr. Olympia devine o prioritate. Jay incepe sa se antreneze si mai mult, intotdeuna avand un program echilibrat.

Pe urmele lui Coleman…

Ronnie Coleman este pentru Jay Cutler concurentul cu care a avut cel mai mult de luptat de-a lungul carierei. Mai intai la concursurile English Grand Prix si Italian Grand Prix, iar mai apoi la Mr. Olympia. In 2001 este la un pas de a-l detrona, dar antrenorii sunt de alta parere. Cutler este dezamagit si revoltat, rra sigur ca a fost mai bun decat Big Ron.

2003 este cunoscut drept “anul lui Cutler”, desi nu este acesta anul in care a castigat Mr. Olympia. Se impune in cadrul concursului Arnold Classic si ia titlul, dupa care marcheaza 3 victorii consecutive la Ironman Pro Invitational, Arnold Classic si San Francisco Pro Individual (2004).

In pofida acestor performante, Jay Cutler inca ii sulfa in ceafa lui Coleman, cel care a dominat lumea bodybuilding-ului aproape un deceniu. Dupa 3 ani in care s-a clasat pe locul secund, dupa Big Ron, Cutler isi ia revansa la Mr. Olympia 2006. Si nu se opreste aici, in 2008 si 2009 castigand inca doua titluri Mr. Olympia.

Antrenamentul lui Jay Cutler – “Nu ma scuz pentru felul in care ma antrenez”

Asa declara culturistul pentru revista Ironman, in 2011. Tot atunci spunea ca il deranjeaza comparatia de tipul “culturistii sunt halterofili sau powerliffter-i”. Pentru el, culturismul era mai mult de atat si tinea sa precizeze ca ridicarea de greutati te ajuta sa devii mai puternic, dar nu poti face asta la nesfarsit. In cele din urma, vei reusi sa ajungi la potentialul maxim, iar fortarea limitelor dincolo de acest stadiu nu poate aduce nimic bun.

Programul de antrenament al lui Jay Cutler:

Ziua 1

Tractiuni 3 serii a cate 8-12 repetari

Tractiuni la scripete cu priza suspinatie 3 x 8-12

Ramat din aplecat, cu pieptul sprijinit de o banca 3 x 8-12

Ramat la scripete, din sezand 3x 8-12

Hiperextensii 3x 8-12

Trapez – ridicari din umeri cu gantere in maini 4x 8-12

Ramat cu gantere, din picioare 3x 8-12

Abdomen – ridicari de picioare, din atarnat la bara 4×25

Ridicari de trunchi, din culcat 4×25

Ziua 2

Cvadricepsi – extensii la aparat 2x 8-12

Presa inclinata 3x 8-12

Genuflexiuni cu bara pe peipt 2x 8-12

Fandari cu bara pe ceafa 2 x 812

Extensii la aparat 3x 8-12

Umeri – fluturari laterale 2x 8-12

Impins cu gantere 3x 8-12

Ridicari de gantere in fata 3x 8-12

Fluturari la cablu din aplecat la 90° 3x 8-12

Gambe – ridicari pe varfuri, din stand in picioare 4x 8-12

Ridicari pe varfuri, din sezand la aparat 3x 8-12

Ziua 3

Piept – impins cu bara din culcat pe o banca inclinata 2x 8-12 usor, plus 2x 8-12 greu

Fluturari cu gantere de pe o banca inclinata 4x 8-12

Impins cu bara din culcat pe o banca orizontala 3x 8-12

Pull-over 3x 8-12

Fluturari la scripeti 3x 8-12

Femurali – flexii la aparat din culcat pe burta 6x 8-12

Presa inversa inclinata 4x 8-12

Indreptari cu bara, cu picioarele drepte 4x 8-12

Abdomen – ridicari de picioare din stand atarnat la bara 4x 25

Ridicari de trunchi din culcat pe spate 4x 25

Ziua 4

Bicepsi – flexi cu bara 2x 8-12 usor + 6x 8-12 greu

Flexii cu gantere 3x 8-12

Flexii cu bara la banca Scott 4x 8-12

Flexii la scripete de sus 4x 8-12

Tricepsi – flotari la paralele 4x 8-12

Impins din culcat, cu prize ingusta 4x 8-12

 Jay Cutler vs. Ronnie Coleman:

4 Comments

  • Jay Cutler este printre cei mai mari culturisti al tututor timpurilor. De la doar 20 ani a inceput sa castige primele lui concursuri profesioniste de culturism. 5 ani la rand a iesit pe 2 in spatele lui Ronnie, de fiecare data la limita, defapt in anii 2000 Mr Olympia insemna doar Ronnie vs Jay, nu mai exista nimeni altcineva, iar Ronnie Coleman, a fost un gigant, un extraterestru cu care nu putea concura nimeni, in afara de Jay. Daca nu se nimerea sa fie Coleman la apogeul lui, Jay strangea acum cel putin 8 titluri de Mr.O. Sa nu uitam si cele 4 trofee de Arnold Classic.

  • Pe langa toate astea, este si cel mai de succes culturist pe plan de imagine si business. Este si un sportiv de mare performanta si un manager, are propria afacere, numele lui este peste tot, intr-un simplu cuvant: a atins cel mai mare succes, un om extraordinar, care nici in timpul antrenamentului nu refuza o poza sau un autograf.

    Si uitati-va la culturistii care sunt acum, in afara de Dennis Wolf care se mai claseaza prin top, sunt toti de culoare, datorita si geneticului lor favorabil. Jay Cutler e ultimul culturist alb care a castigat Mr.O. Pentru mine va ramane cel mai mare si cunoscut culturist, dupa Arnold.

  • Legat de articol, programul ala e copiat de undeva si e copiat prost. Eu chiar acum urmez programul de antr al lui Cutler, anume Living Large, sunt in saptamana a 7-a si vad ca cel de sus seamana dar facut alandala…. daca vreti sa lucrati dupa un program serios, incercati Living Large 8-week mass-building trainer de pe bodybuilding.com
    Sunt la sfarsit iar antrenamentele sunt criminale …. daca nu ai o suplimentatie, alimentatie, ceva ani de experienta la bord, n-ai nici o sansa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate