Aminoacizi esentiali si neesentiali. Ghidul complet!

Probabil ca termenul “aminoacizi” iti suna cunoscut, dar nu esti inca sigur ce inseamna exact, cum functioneaza si ce beneficii iti pot aduce. Ei bine… Aminoacizii sunt, la propriu, peste tot in jurul tau, in organism si in afara acestuia. Fiecare lucru viu care traieste sau care va exista in viitor este facut din aminoacizi.
Unul dintre lucrurile cele mai corecte care se spun foarte des despre aminoacizi este ca sunt “caramizile” care stau la baza vietii. Si nu este doar o simpla vorba, aminoacizii sunt cu adevarat piese de puzzle care dau viata organismelor.

aminoacizi - ghid complet

Ghidul complet despre aminoacizi poate fi folosit atat de catre incepatori care nu stiu nimic despre aminoacizi, cat si de catre cunoscatori, si explica totul despre aminoacizi, fara faimosul jargon stiintific.

Cuprins:

  1. Ce sunt aminoacizii?
  2. Care sunt diferitele tipuri de aminoacizi?
  3. De ce sunt importanti aminoacizii?
  4. Beneficiile pentru sanatate ale aminoacizilor
  5. Aminoacizii esentiali
  6. Aminoacizi neesentiali

 

Ce sunt aminoacizii?

Majoritatea oamenilor au auzit de aminoacizi dar nu stiu exact ce inseamna. Desi pot parea un termen stiintific sofisticat, nu este o notiune atat de greu de inteles.
Aminoacizii sunt molecule care formeaza proteina din organism. Organismul uman pe de o parte utilizeaza aminoacizii pentru a produce proteine, iar pe de alta parte metabolizeaza proteinele pentru a produce aminoacizi.
De pilda, cand mananci alimente bogate in proteine, organismul uman metabolizeaza aceasta proteina in aminoacizi individuali. Acestia sunt utilizati apoi pentru a crea proteine, precum tesutul muscular.
Un foarte bun exercitiu este sa te gandesti la aminoacizi ca la piese de Lego. O piesa de Lego este echivalentul unui singur aminoacid. Combinate, mai multe piese de Lego vor forma o structura, in acelasi mod in care mai multi aminoacizi combinati vor forma o structura numita proteina.

Inapoi la cuprins

Care sunt diferitele tipuri de aminoacizi?

Exista doua tipuri de aminoacizi: esentiali si neesentiali.
Aminoacizii esentiali nu sunt produsi de organism. Se numesc esentiali pentru ca este necesar sa ii introduci in dieta pentru o stare buna de sanatate.
Aminoacizii neesentiali sunt aminoacizi care pot fi produsi de catre organism. Se numesc neesentiali pentru ca nu este esential sa ii introduci in dieta, atata timp cat consumi toti aminoacizii esentiali.

Exista sute de aminoacizi cunoscuti in acest moment, iar in viitor este posibil sa existe mult mai multi, atat descoperiti cat si creati in laborator. In total, insa, sunt numai 20 de aminoacizi de baza, care se afla in codul genetic standard. Asta inseamna ca aminoacizii care intra in structura organismelor vii sunt doar in numar de 20.
De fapt, numarul exact este de 22 de aminoacizi proteinogenici, ceea ce inseamna ca sunt 22 de aminoacizi carte pot crea proteina. Cei 2 aminoacizi aditionali pot fi incorporati prin mecanisme de translatie standard.
Aminoacizii 21 si 22 sunt selenocisteina si pirolizina. Exista 54 de proteine umane cunoscute care contin selenocisteina, in timp ce pirolizina nu exista in fiintele umane.
Cei 20 de aminoacizi de baza existenti in organismul uman sunt responsabili pentru crearea a peste 50.000 de proteine si peste 15.000 de enzime. Este uimitor ca numai 20 de aminoacizi pot crea atat de multe combinatii de proteine si enzime vitale pentru viata asa cum o stim astazi.

Inapoi la cuprins

De ce sunt importanti aminoacizii?

Desi aminoacizii esentiali tind sa devina omniprezenti in surse de proteina din dieta precum carne, peste, lactate, oua, si uneori si in unele tipuri de nuci sau cereale, aminoacizii ne-esentiali pot fi si ei gasiti in surse alimentare, desi intr-o masura mai mica.
Este vital pentru sanatate sa te asiguri ca organismul tau primeste suficienti aminoacizi esentiali si ca organismul ii poate produce pe cei ne-esentiali, pentru ca aminoacizii sunt necesari in principiu pentru orice proces metabolic din organism.
Daca organismul tau nu ar avea aminoacizi, atunci el nu ar putea produce proteina. Fiecare tesut din organism contine proteine, asadar daca nu ar exista aminoacizi, nici noi nu am exista ca fiinte vii.

Beneficiile pentru sanatate ale aminoacizilor

Beneficiile pentru sanatate difera de la un aminoacid la altul. Unii sunt importanti in mod deosebit pentru dezvoltarea celulor nervoase care formeaza invelisul de mielina care acopera nervii. Un deficit din acest aminoacid poate duce la probleme grave ale sistemului nervos.
Alti aminoacizi sunt foarte importanti, potrivit studiilor, pentru mentinerea starii de bine si a motivatiei generale. In timp ce altii contribuie la metabolismul grasimilor.
Pentru ca sunt caramizi din care sunt construite proteinele, aproape toti aminoacizii ajuta la cresterea masei musculare. De aceea sunt atat de multe tipuri de suplimente de aminoacizi in magazinele online si in magazinele cu mancare sanatoasa.
Aminoacizii din suplimentele pentru sportivi este posibil sa fie aminoacizi cu lant ramificat, sau BCAA, care formeaza tesutul muscular uman. Cu toate acestea, multe pulberi de proteina de buna calitate contin un profil complet de aminoacizi.
Obtinerea tuturor aminoacizilor de care ai nevoie este foarte importanta pentru sanatatea per ansamblu. Fie ca iti obtii aminoacizii esentiali dintr-o dieta echilibrata si variata, fie ca optezi sa completezi niste goluri din dieta cu suplimente, daca obtii ambele tipuri de aminoacizi vei avea o stare de sanatate si o stare de bine cu mult imbunatatita.

Inapoi la cuprins

Aminoacizi esentiali

Aminoacizii sunt caramizile care stau la baza proteinelor, prezente in fiecare celula din corpul uman. Exista 50.000 de proteine diferite, dintre care cea mai mare este titina, un lant din care fac parte peste 34.000 de aminoacizi.
In mod ironic, exista numai 20 de aminoacizi diferiti in proteine. Dintre acestia, 8 sunt cunoscuti drept aminoacizi esentiali. Spre deosebire de ceilalti 12, ei nu pot fi sintetizati de catre organism si trebuie ingerati ca parte a dietei sau ca supliment nutritional.
Unele proteine au o structura fibroasa. Acestea tin celulele la un loc, in timp ce alt tip de proteine, proteinele globulare, functioneza ca si catalizatori care accelereaza miile de reactii biochimice care au loc in fiecare zi in organism.
Nu toti aminoacizii sunt incorporati in moleculele de proteine. Unii dintre ei servesc ca neurotransmitatori sau hormoni, pe cont propriu, in timp ce altii sunt precursorii altor molecule.

Toti aminoacizii sunt organizati in acelasi mod. Fiecare dintre ei are un atom central de carbon, cu aceleasi trei legaturi.
Alte grupe comune tuturor celor 20 de aminoacizi sunt grupa carboxil (-COOH) si grupa amino (NH-2). Ce diferentiaza un aminoacid de altele este ceea ce se numeste grupul sau R.
Natura grupei R are un efect profund asupra comportamentului chimic al unui aminoacid. Il poate face bazic, acid, hidrofob sau hidrofil.
Poate contine sulf sau poate avea o structura de inel aromatic. Sulful este important, pentru ca este o componenta a acizilor nucleici, ADN si ARN.
Suplimentele de aminoacizi esentiali sunt disponibile in comert sub forma de pudra, adesea incorporate in zer sau alte produse din proteine, si ca tablete sau capsule.
Sunt extrem de populare in randul atletilor, culturistilor si tuturor celor care vor sa isi construiasca masa musculara si au ca scop reducerea leziunilor tisulare care apar uneori dupa antrenamente intense.

Citeste si Lista alimentelor cu cea mai mare cantitate de aminoacizi

Inapoi la cuprins

Histidina

Histidina este unul dintre cei 20 de aminoacizi de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona in mod corespunzator. Potrivit unui studiu din anul 2013, publicat de Jurnalul Central de Chimie, Histidina este cel mai activ si mai versatil aminoacid si joaca roluri multiple in interactiunile proteice.
Alte studii sugereaza ca organismul uman nu produce in mod natural histidina. Acest aminoacid trebuie obtinut din dieta. Surse bogate in proteina sunt carnea rosie, parmezanul, cotletele de porc, carnea de pui, pestele, dar si soia, semintele si nucile, lintea si alte cereale integrale.
Histidina este esentiala pentru ca lucreaza impreuna cu alti aminoacizi pentru producerea celulelor albe si rosii, regland activitatea anticorpilor, contribuind la metabolism si servind ca izolator al nervilor. Histidina joaca, de asemenea, un rol important in producerea histaminei, care ajuta la detectarea alergiilor si lupta impotriva infectiilor.
O dieta bogata in histidina are multe beneficii pentru sanatate, datorita componentei sale proteice. De pilda, pentru cei care merg la sala in mod regulat alimentele bogate in histidina sunt benefice pentru ca proteina contribuie la repararea muschilor distrusi in timpul ridicarii de greutati mari.
De asemenea, administrarea unui supliment L-histidina cu vitamina B3 si B6 poate ridica nivelul de histamina, un hormon esential pentru intensificarea placerii sexuale si orgasmului la femei.
Balanta corecta de histidina in organism favorizeaza sanatatea mentala si fizica a organismului, poate ameliora simptomele artritei reumatoide si amelioreaza stresul si anxietatea.

Inapoi la cuprins

Izoleucina

Izoleucina este un aminoacid cu lant molecular ramificat. Este denumit in mod frecvent aminoacid cu lant ramificat sau BCAA, si vandut in suplimente alaturi de alti doi BCAA, leucina si valina.
Aceste suplimente au adesea in formula lor un raport 2:1:1 (leucina: izoleucina: valina), mimand astfel concentratiile naturale ale acestor aminoacizi in tesutul muscular.
Desi izoleucina se gaseste in suplimente pentru sportivi, se gaseste si in alimentatie, in cateva tipuri de carne, oua, linte si caju. Pentru ca organismul uman are un raport optim de izoleucina si alti aminoacizi cu lant ramificat, vei gasi rareori un supliment care sa contina doar izoleucina.

In ceea ce priveste structura moleculara si functia practica, izoleucina este foarte similara leucinei. Este utilizata in medicina pentru tratarea ranilor.
Pentru pasionatii de fitness, leucina favorizeaza repararea musculara, ceea ce este esential pentru hipertrofia musculara.
Cu toate acestea, in timp ce multe persoane stiu ca izoleucina stimuleaza cresterea masei musculare alaturi de alti BCAA, multi nu realizeaza ca are si alte beneficii majore pentru culturisti si pentru cei carora doar le place sa se antreneze.
Izoleucina poate contribui la reglarea zaharului din sange, si poate, de asemenea, stimula eliberarea hormonului uman de crestere. Stabilizarea zaharului din sange este benefica pentru sanatatea generala si poate mentine nivelul de energie constant. Hormonul de crestere umana poate contribui la favorizarea cresterii musculare, de asemenea.
Acest aminoacid are si beneficii majore pentru pasionatii de fitness care isi doresc sa isi imbunatateasca sanatatea si structura corpului. Desi nu este cel mai puternic BCAA dintre cei trei, este un aminoacid vital pentru cresterea musculara si poate ajuta sportivii sa isi duca pasiunea pentru fitness la un alt nivel.

Inapoi la cuprins

Leucina

Leucina este un aminoacid cu lant ramificat sau BCAA. Are cel mai mare efect fiziologic dintre cei trei BCAA (leucina, izoleucina si valina).
Acest aminoacid este un anabolic natural, in sensul ca stimuleaza eliberarea hormonului uman de crestere, care la randul sau stimuleaza cresterea tesutului muscular nou. La fel ca si ceilalti BCAA, poate fi folosit in medicina pentru a contribui la vindecarea ranilor si pentru prevenirea atrofiei musculare.

Leucina

In ceea ce priveste suplimentele pentru fitness, majoritatea expertilor recomanda sa luati BCAA impreuna, dar pentru ca leucina este cea mai utila in sinteza muschilor, este in general recomandat ca cei care iau astfel de suplimente sa ia de doua ori mai multa leucina decat ceilalti doi BCAA.
Asta pentru ca ideea de a lua BCAA este aceea de a stimula sinteza proteinei din muschi, iar raportul leucina-izoleucina-valina in tesutul muscular este in mod natural aproximativ 2:1:1.
Suplimentele de leucina si alti BCAA sunt de un real ajutor, mai ales pentru culturistii care sunt in perioada de definire si de aceea consuma mai putine calorii.
Desi leucina este, fara indoiala, cel mai puternic BCAA, cercetarile au indicat faptul ca a lua toti cei trei aminoacizi BCAA deodata are un efect mai puternic decat cel al leucinei singure. Aceasta poate fi si o explicatie a faptului ca nu exista suplimente doar pe baza de leucina.
In afara de suplimentele pentru culturism, leucina mai poate fi gasita si in surse alimentare. Este disponibila in aproape orice sursa de proteina, ceea ce inseamna ca noi toti consumam deja o cantitate rezonabila de leucina.
Leucina se gaseste, de asemenea, si in surse alimentare care au numai cantitati mici de proteina, cum ar fi orezul brun si faina integrala. Dincolo de beneficiile pentru dieta, leucina are si beneficii in imbunatatirea formei fizice si in cresterea masei musculare pentru culturisti si pentru pasionatii de fitness.

Citeste si Ultimele cercetari privind suplimentarea cu Leucina

Inapoi la cuprins

Lizina

Lizina este unul dintre cei trei aminoacizi incarcati pozitiv si este extrem de importanta pentru biologii de laborator. Acesta este unul dintre cei opt aminoacizi esentiali, ceea ce inseamna ca nu poate fi produsa de catre organism si trebuie luata ca parte a dietei sau ca supliment nutritional.

Lizina

Printre functiile lizinei in organism se numara construirea muschilor si colagenului, favorizarea absorbtiei calciului din intestin, facilitarea sintezei anticorpilor, enzimelor si hormonilor. O alta functie foarte importanta a sa este cresterea productiei de creatinina. Creatinina ajuta corpul sa converteasca acizii grasi in forme de energie utilizabila si reduce nivelul de LDL, asa numitul colesterol rau.
Lizina se ia ca supliment pentru atenuarea simptomelor herpetice (cauzate de virusul herpes zoster), eczemele si herpesul genital (cauzat de virusul herpes simplex). Unele persoane iau acest supliment pentru a-si imbunatati functiile imunitare si respiratorii, pentru a-i asista in managementul greutatii si dezvoltarea masei musculare, sau pentru favorizarea sanatatii dintilor si oaselor.
In concluzie, lizina este un aminoacid esential si nu poate fi sintetizat de catre organismul uman. El are cateva functii in fiziologia umana si poate fi de asemenea folosit si in laborator.

Inapoi la cuprins

Metionina

Metionina este unul dintre cei doi aminoacizi care contine sulf. Celalalt este cisteina, care se bazeaza pe metionina pentru a-i conferi atomul S. Pentru ca metionina nu poate fi sintetizata in organism, este un aminoacid esential.
Atata timp cat cisteina are o sursa constanta de metionina, nu este privita ca aminoacid esential in acest context. Metionina este o sursa vitala de sulf, un element cheie in acizii nucleici, ADN si ARN.

Metionina

Asa cum am mentionat mai sus, metionina ofera o sursa de sulf pentru cisteina si pentru producerea acizilor nucleici. Insa ea are si alte roluri importante in fiziologia umana.
-Metionina joaca un rol urias in vietile noastre, ca parte vitala a unei molecule numite S-adenozil metionina (SAMe sau SAM pe scurt), un jucator cheie in ciclul metilarii, un proces extrem de important care are loc in toate celulele corpului si este cruciala pentru functionarea sistemului imunitar, dar si pentru detoxifiere, producere de energie, echilibrarea dispozitiei, reglarea genelor si controlul imflamatiilor.
Metionina este importanta pentru crearea unor noi vase de sange, un proces numit angiogeneza.
Un adult sanatos ar trebui sa consume aproximativ 19 mg de metionina/kg/zi. Daca ai alergii, un ficat bolnav sau infectii frecvente de tract urinar, atunci un supliment de metionina poate fi de un real folos.
Metionina mai este folosita uneori si pentru tratarea depresiei.
De asemenea, in cazul otravirii cu acetaminofen, se administreaza metionina pentru a preveni afectarea ficatului.

Inapoi la cuprins

Fenilalanina

Fenilalanina este un aminoacid aromatic, o referire nu numai la modul in care miroase, ci la inelul aromatic de 6 carboni continut de structura sa.
Fenilalanina ocupa o pozitie esentiala in metabolismul uman servind ca precursor pentru tirozina, melanina (pigmentul pielii), adrenalina transmitatoare de moniamina (epinefrina), noradrenalina (norepinefrina) si dopamina. Pentru ca fenilalanina poate fi produsa de catre organism, nu este unul dintre aminoacizii esentiali.

Fenilalanina

Fenilalanina este transformata in tirozina, in ficat, in neuroni se transforma in dopamina si noradrenalina, hormoni care sunt secatuiti de stres, oboseala sau de actiunea anumitor medicamente.
Ca atare, fenilalanina amplifica in mod indirect nivelul de energie mentala si ii face pe oameni sa se simta mai calmi si mai multumiti.
Persoanele care nu pot metaboliza fenilalanina acumuleaza acest aminoacid pana la niveluri toxice, o boala numita fenilcetonurie (PKU) si la leziuni cerebrale. La varsta de cinci zile, orice nou nascut este testat pentru PKU.
Tratamentul implica o dieta speciala si teste regulate de sange. Din pacate, “dieta speciala” inseamna eliminarea fenilalaninei, care este prezenta in produsele lactate, carne si oua. Ea se gaseste, de asemenea, si in produse care contin indulcitorul artificial aspartam.
Din fericire, riscul de leziuni cerebrale si riscul aparitiei de dificiultati de invatare se diminueaza dupa varsta de 12 ani, desi adultii care mentin o dieta saraca in proteine functioneaza mai bine.
Fenilalanina este disponibila sub forma de pudra, tablete sau capsule. Persoanele care nu au PKU iau aceste suplimente pentru:
-depresie
– ADHD (sidromul de hiperactivitate cu deficit de atentie)
– dureri cronice
– boala Parkinson
– osteoartrita
– artrita reumatoida
-simptome ale renuntarii la alcool
Pentru ameliorarea simptomelor bolii de piele vitiligo, se poate aplica fenilalanina direct pe piele.

Inapoi la cuprins

Treonina

Treonina este un alfa aminoacid, una dintre bazele structurale ale moleculelor proteice si
unul dintre aminoacizii esentiali, fiind de aceea ingerat ca parte a dietei sau ca supliment, pentru ca nu poate fi sintetizat in corp.
Treonina este transformata intr-un alt aminoacid, glicina, care actioneaza la nivelul creierului, pentru a combate spasticitatea muschilor.
Treonina mai are de asemenea si alte roluri:
– Mentine balanta corespunzatoare de proteina in organism.
– Favorizeaza functionarea sistemelor cardiovascular, hepatic, imunitar si nervos central.
– Mentine elasticitatea vaselor de sange.
Simptomele deficientei de treonina includ probleme digestive, agitatie emotionala, confuzie si ficat gras.
Treonina este disponibila in stare de pulbere sau sub forma de tablete si capsule. Dozajul standard este intre 103 si 500 de mg zilnic. Depasirea dozei recomandate poate cauza intoxicarea cu amoniac si poate intrerupe functionarea ficatului.
Oamenii iau treonina in mod principal pentru tratarea tulburarilor de sistem nervos, cum ar fi scleroza multipla, scleroza amiotrofica laterala, spasticitatea spinala sau paraplegia spastica familiala.

Inapoi la cuprins

Triptofanul

Triptofanul este un aminoacid pe care organismul uman nu il produce in mod natural. In schimb, este asimilat din anumite produse lactate, cum ar fi lapte si branza. Triptofanul se mai gaseste in carnea de gaina, oua, curcan, soia, tofu, alune, seminte de susan, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac si ciocolata. De asemenea, triptofanul este dipsonibil si sub forma de supliment.
Corpul uman foloseste triptofanul pentru a produce serotonina, un neurotransmitator. Serotonina trimite semnale intre celulele nervoase, ceea ce explica probabil capacitatea sa de a influenta starea de spirit a unei persoane.
Pentru ca serotonina are puterea de a influenta starea de spirit, triptofanul se poate administra sub forma de pilula pentru a combate insomnia si depresia.
Alaturi de riboflavina, vitamina A si fier, triptofanul actioneaza in sensul producerii de niacin, un compus esential pentru multe procese din organism. Lipsa de niacina din organism poate duce la anemie, ameteli, dureri de cap si oboseala.
Pentru ca serotonina si triptofanul influenteaza starea de spirit a unei persoane, triptofanul este adesea folosit pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
-Depresie
– Anxietate
– Insomnie
-Apnee in timpul somnului
-Sindrom premenstrual si tulburarea premenstruala disforica (PMDD)
– Sindrom de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

Pe langa tratarea tulburarilor de mai sus, triptofanul este, de asemenea, utilizat si pentru tratarea anumitor comportamente, cum ar fi renuntarea la fumat si prevenirea scrasnitului dintilor in timpul somnului. Oamenii de stiinta cerceteaza in prezent alte utilizari potentiale ale triptofanului.
Afla mai multe despre triptofan: surse, rol si cum functioneaza!

Inapoi la cuprins

Valina

Valina este unul dintre cei trei aminoacizi cu lant ramificat sau BCAA. “Ramificat” se refera la faptul ca structura moleculara are cateva ramuri.
Aminoacizii BCAA sunt componente integrante ale tesutului muscular, iar suplimentarea cu ajutorul lor sau obtinerea lor prin dieta poate contribui la sustinerea sanatatii generale ca si la sustinerea cresterii musculare.
Valina se gaseste in mod natural in carne, lactate, ciuperci, cereale si chiar in alune si soia.
Desi administrarea de valina prin dieta este un aspect important, suplimentarea aditionala a valinei alaturi de alti BCAA poate contribui la repararea musculara, care in schimb poate duce la o si mai mare hipertrofie musculara.
Este importanta administrarea de BCAA impreuna, pentru ca ei exista in mod natural in tesutul muscular, intr-un raport leucina: izoleucina: valina de aproximativ 2:1:1.
Desi valina trebuie luata alaturi de alti aminoacizi cu lant ramificat, are si cateva beneficii unice ale sale. Valina ajuta organismul sa utilizeze glucoza, si poate de asemenea sa contribuie la mentinerea balantei de nitrogen.
Balanta de nitrogen se refera la raportul de nitrogen consumat fata de nitrogenul secretat, si este foarte important pentru oricine incearca sa isi construiasca masa musculara. Daca secreti mai mult oxigen decat consumi, organismul tau distruge tesut muscular, ceea ce este de evitat.
Deficienta de valina poate duce la probleme serioase de sanatate. Un deficit de valina este putin probabil pentru cei mai multi dintre noi, insa daca el exista, poate duce la aparitia bolii urinei cu miros de sirop de artar, sau MSUD.
Pe scurt, desi valina este o parte vitala a dietei oricui si este importanta pentru sanatatea generala, suplimentarea alaturi de alti aminoacizi cu lant ramificat poate contribui la cresterea musculara si la reparare pentru oricine incearca sa isi imbunatateasca structura fizica.

Inapoi la cuprins

Aminoacizi neesentiali

Pentru neinitiati, aminoacizii neesentiali pot parea niste aminoacizi care nu sunt neaparat necesari. Insa termenul “neesential” inseamna doar ca acesti aminoacizi sunt produsi de catre organism.
Desi se gasesc si in alimente, nu sunt prezenti in aceeasi masura ca aminoacizii esentiali sau aminoacizii neprodusi de catre organism. Exista 11 aminoacizi neesentiali produsi de catre organism atunci cand este necesar.

aminoacizi neesentiali

Acesti aminoacizi sunt importanti pentru organism pentru ca sunt unul dintre elementele structurale ale proteinelor, iar organismul uman are nevoie de ele teoretic pentru orice aspect al metabolismului.
Desi corpul poate produce aminoacizi neesentiali, acesta este un aspect conditionat de consumul personal al fiecaruia de aminoacizi esentiali.
Corpul uman nu stocheaza aminoacizi asa cum face cu grasimea, deci este important sa mancam suficienti aminoacizi esentiali in fiecare zi.
Fiecare acid neesential are functia sa unica, ce sprijina starea generala de sanatate.
De pilda, cisteina contribuie la protejarea ficatului, si ajuta la eliberarea de insulina, iar arginina poate contribui la cresterea masei musculare si in acelasi timp imbunatateste performanta in sala de sport si reduce grasimea.
Glutamina este adesea luata ca supliment pentru refacerea musculara, si poate oferi corpului energia necesara atunci cand glucoza este relativ insuficienta.
Desi beneficiile pentru sanatate ale aminoacizilor neesentiali sunt diverse si variaza intre diferiti aminoacizi, beneficilile lor pentru sanatate au in comun faptul ca optimizeaza o multitudine de functii metabolice.
Desi corpul poate crea acesti aminoacizi din aminoacizi esentiali, anumite probleme de sanatate si alte aspecte adverse pot avea un impact negativ asupra capacitatii corpului uman de a-i produce.

Inapoi la cuprins

Alanina

Aminoacizii care se gasesc in organismul uman contribuie la toate procesele de viata, mai ales la cele care implica metabolismul si constructia proteinei. Alanina, un aminoacid care ajuta la transformarea glucozei in energie pentru functiile corpului si care elimina in acelasi timp toxinele, este neesential, aceasta inseamna pur si simplu ca un organism sanatos poate produce o sursa de alanina fara ajutor.
In timpul ciclului alaninei, excesul de proteine din celule si tesuturi sunt trimise catre o molecula receptor cunoscuta drept piruvat, produs in timpul metabolismului glucozei.
Piruvatul este transformat in alanina si transferat in ficat, unde nitrogenul este extras inainte de a transforma o parte din ea in forma sa originala de piruvat.
Acest pas permite producerea unei cantitati mai mare de glucoza. Nitrogenul in exces este clasificat drept reziduu si este eliminat din organism prin urina. Acest proces asigura o sursa constanta de piruvat, ceea ce are ca rezultat un mix sanatos de aminoacizi si glucoza in organism.
Fiind o sursa importanta de energie pentru muschi si sistemul central nervos, alanina joaca un rol crucial in conservarea echilibrului nivelului de glucoza in organism.
In plus, alanina intareste sistemul imunitar, reduce nivelul de colesterol si a fost chiar asociata cu reglarea nivelului de zahar in sange.
Un nivel scazut de alanina poate fi periculos si a fost constatat la pacienti cu hipoglicemie, diabet si hepatita. Multi factori, printre care nutritia saraca, factorii de mediu, o dieta saraca in proteine, si chiar stresul pot conduce la o deficienta de alanina.
Din fericire, exista diferite tipuri de suplimente care contin alanina si care sunt disponibile fara reteta.
Pestele, ouale, produsele lactate si unele alimente vegetale bogate in proteine, cum ar fi avocado, sunt de asemenea surse foarte bune de alanina.

Inapoi la cuprins

Arginina

Arginina este un aminoacid folosit in mod obisnuit ca supliment pentru sportivi. In general, se vinde sub forma de L Arginina, benefica in crestererea productiei de oxid nitric a organismului.
Arginina a fost utilizata in comunitatea de fitness de ani buni, si a fost folosita ca mod de crestere a performantei in timpul antrenamentelor chiar dinainte ca cei care o foloseau sa stie exact cum functioneaza.
Studiind efectele argininei, o echipa de cercetatori a descoperit ca aceasta creste productia de oxid nitric, care la randul sau duce la o dilatare a vaselor de sange si un flux sanguin sporit in muschi. Studiul a castigat premiul Nobel in medicina in anul 1998, si a validat convingerea mai veche a comunitatii de fitness ca arginina este de mare ajutor in performanta sportiva.
Dar cum imbunatateste exact dilatarea vaselor perfomanta sportiva? Pentru inceput, pentru ca vasele de sange aduc atat oxigen cat si nutrienti in tesuturile organismului, acestea asigura oxigenarea corespunzatoare a tesutului muscular. Daca ai simtit vreodata senzatia de oboseala in timpul antrenamentului stii ce inseamna ca tesutul muscular sa nu mai primeasca suficient oxigen. Arginina are, de asemenea, un rol foarte important in trimiterea unor suplimente precum creatina in mod rapid in tesutul muscular.
Stimularea de catre arginina a oxidului nitric este sigura pentru organism pentru ca, desi creste fluxul sanguin, dilateaza si vasele de sange, ceea ce inseamna ca fluxul sanguin creste fara sa creasca tensiunea. Ceea ce este ideal, mai ales ca exercitiile de forta in sine atrag dupa ele o crestere a tensiunii arteriale, iar un plus de presiune ar putea reprezenta un pericol.
Aminoacizii sunt in general extrem de importanti pentru sanatate si starea de bine. Insa arginina este in mod special recunoscuta pentru beneficiile si avantajele specifice performantei atletice. De aceea, este intalnita in mod obisnuit in formulele suplimentelor pre-antrenament si in alte formule atletice.

Inapoi la cuprins

Asparagina

Asparagina se refera numai la echilibru. Acest aminoacid este important pentru echilibrarea sistemului nervos central – un semn de deficit de asparagina este un temperament care este in mod inexplicabil prea calm sau prea nervos.
Este, de asemenea, de o reala importanta pentru sistemul imunitar: alte semne de deficienta includ oboseala, susceptibilitate de infectie sau reactii alergice severe.
In afara de mentinerea echilibrului sistemului nervos si suplimentarea sistemului imunitar, asparagina este importanta si pentru sinteza proteinelor din organism, inclusiv proteinele din muschi.
Deficitul de asparagina poate cauza oboseala, acesta fiind un motiv pentru care suplimentele cu asparagina au un rol esential in reducerea nivelului de oboseala la atleti si sporesc concentrarea si atentia. Asparagina ajuta, de asemenea, organismul sa transporte nitrogen: fara aceasta functie, organismul va produce prea multa uree, ce ar putea cauza probleme mentale, inclusiv depresie, iritabilitate si chiar psihoza.
Daca organismul are destula asparagina, ficatul va folosi excesul de aminoacid pentru a crea alti aminoacizi, in mod special acidul aspartic, care este important pentru metabolism si pentru inlaturarea amoniacului in exces.
Asparagina este un aminoacid neesential, ceea ce inseamna ca in conditii normale, organismul il poate produce singur, astfel incat o dieta din care lipseste asparagina nu va fi neaparat daunatoare. Cand organismul necesita, insa, mai multa asparagina decat poate produce, se pot administra suplimente sau alimente bogate in acest aminoacid, printre care produse lactate, pui, nuci, cereale integrale, sparanghel, vita si peste.

Inapoi la cuprins

Acidul aspartic

Acidul aspartic, si in mod special subclasa DAA a acestuia (acidul aspartic D), este un cunoscut supliment pentru sanatate. DAA produs pe cale naturala lucreaza impreuna cu sistemul nervos central, in sensul reglarii productiei de testosteron, comunicand cu o retea complexa de alti hormoni.
Unele companii comercializeaza DAA ca supliment pentru culturistii de sex masculin, invocand testosteronul drept un mod de construire a masei musculare. Cercetarile limitate desfasurate, insa, pana acum nu au relevat vreun beneficiu al DAA ca supliment pentru antrenament, pentru ca nu au existat dovezi legate de un castig in greutate sau in masa musculara. Rezultate poztive, insa, au fost dovedite in ceea ce priveste cresterea temporara a nivelului de testosteron. Un nivel mai mare de testosteron a fost insotit si de o crestere a motilitatii spermei si a fertilitatii masculine, de asemenea. Desi este nevoie de cercetari mai amanuntite, pare ca DAA poate intr-adevar sa contribuie la ameliorarea problemelor de feritilitate masculina.
Studiile care au utilizat un dozaj recomandat de 2000-3000 mg de DAA nu au demonstrat efecte adverse. El poate fi folosit ca alternativa naturala la gelurile cu testosteron si la injectiile pentru barbati cu un nivel scazut de testosteron sau la cei care au probleme in a intemeia o familie.
Pentru ca nivelul crescut de testosteron vine la pachet cu anumite riscuri pentru sanatate, este recomandat sa discutati cu un medic inainte de a lua suplimente de DAA.

Inapoi la cuprins

Cisteina

Cisteina este aminoacidul frumusetii. Este esential pentru formarea si intretinerea pielii, parului si unghiilor. Este folosita pentru producerea de colagen, care asigura elasticitatea si textura corespunzatoare a pielii. Cercetatorii cred ca cisteina poate incetini procesul de imbatranire.
Dincolo de mentinerea frumusetii, insa, cisteina protejeaza organismul impotriva toxinelor din aer si celor care intra in organism prin intermediul mancarii si medicamentelor.
Cand cisteina este administrata impreuna cu seleniu si vitamina E, este un luptator incredibil impotriva radicalilor liberi, un factor determinant pentru aparitia cancerului, bolilor de inima, bolilor de rinichi, astmului, dementei si multor altor afectiuni. Organismul uman transforma cisteina in glutation, un antioxidant foarte puternic.
Deficientele de cisteina sunt rare, dar pot aparea la vegetarieni si la persoane care nu primesc destula proteina prin intermediul dietei.
Unele simptome ale deficientei de cisteina includ scaderea pigmentarii parului, leziuni cutanate, scaderea masei musculare si slabiciunea muschilor, leziuni hepatice si letargie. Deficientele de cisteina pot fi remediate pruin suplimente sau prin dieta cu carne de pui, curcan, ovaz, granola, iaurt, branza cottage si carnuri.
Administrarea de suplimente cu cisteina trebuie discutata cu un medic, pentru ca poate interactiona cu alte tratamente. Prea multa cisteina poate cauza ameteli, somnolenta si tensiune scazuta. Aceste efecte secundare sunt rare si in general rezultatul suplimentarii excesive.

Inapoi la cuprins

Acidul glutamic

Acidul glutamic este un aminoacid neesential, ce functioneaza la nivelul sistemului nervos central ca un neurotransmitator excitant si are multe beneficii pentru sanatate, la nivelul sistemului imunitar si digestiv.
Acidul glutamic este de asemenea implicat in sinteza glutaminei, un alt aminoacid esential pentru sanatatea muschilor, glutamatilor care sunt derivati ai acidului glutamic cu functii diferite, si GABA, un neurotransmitator inhibitor.
Acidul glutamic este esential pentru sanatatea creierului si a maduvei spinarii, fiind cel mai important neurotransmitator excitant de la nivelul sietemului nervos central. El este ideal pentru energie si memorie si confera o stare de alerta mentala. Acidul glutamic este uneori folosit pentru tratarea tulburarilor de comportament sau de dispozitie, cum ar fi bipolaritatea, anxietatea sau schizofrenia, toate cauzate de un nivel scazut de GABA la nivelul creierului.
Pentru ca favorizeaza acuitatea mentala, este folosit uneori si pentru tratarea deficitului de atentie.
Sinteza glutaminei din acid glutamic curata organismul, eliminand amoniacul, care este toxic. Glutamina in sine este utilizata de catre muschi si este esentiala pentru cresterea si sanatatea lor.
Acidul glutamic si derivatii sai sunt implicati si in buna functionare a sistemului imunitar, a sanatatii prostatei, in functionarea inimii si in sanatatea sistemului digestiv. De asemenea, se spune ca ajuta la controlul nevoii de zahar si de alcool.

Inapoi la cuprins

Glutamina

Glutamina este un aminoacid foarte important pentru sinteza proteinelor care se gasesc in mod natural in organismul uman, fiind cel mai comun aminoacid care din sistemul circulator si responsabil pentru aproximativ 30-35% din nitrogenul din sange.
Glutamina are multe utilizari si beneficii pentru sanatate. Extrem de importanta este imbunatatirea sanatatii gastrointestinale, glutamina fiind un nutrient important de care intestinele au nevoie atat pentru a se reconstrui, cat si pentru a se repara.
Glutamina actioneaza ca principala sursa de combustibil pentru celulele din intestinul subtire, ceea ce ajuta la combaterea simptomelor unor boli precum sindromul intestinului permeabil si sindromul de colon iritabil. El ajuta, de asemenea, la vindecarea ulcerelor, actionand ca un plasture pentru protejarea de leziuni ulterioare pe zona afectata.
La nivelul creierului, glutamina este si un neurotransmitator cheie, sporind concentrarea, atentia si memoria.
Glutamina favorizeaza cresterea musculara, ceea ce duce la perfomante atletice si la timpi de recuperare mai scurti dupa antrenament. In principiu, functioneaza ca un fel de tampon si transforma amoniacul in exces in alti aminoacizi, amino-zaharuri si uree.
Beneficiile sale dietetice includ imbunatatirea metabolismului si detoxifierea celulara, ajutand la reducerea nevoii de zahar si de alcool.
Studiile au indicat faptul ca glutamina favorizeaza si hormonul uman de crestere, care contribuie la metabolizarea grasimilor si la cresterea de noi muschi.
Glutamina ajuta si in lupta impotriva cancerului si imbunatateste nivelul zaharului din sange, combatand diabetul. Ingerarea de suplimente de glutamina intareste sistemul imunitar si este stiut ca ajuta la combaterea efectelor secundare ale tratamentelor impotriva cancerului, precum chemoterapia.

Citeste si: Glutamina – un varf de lance in dezvoltarea musculara

Inapoi la cuprins

Glicina

Glicina este un aminoacid glucogenic, ce ajuta la furnizarea glucozei care este mai tarziu transformata in energie in organismul uman. Este un element fundamental al proteinei, produsa in mod natural din alte substante chimice. Glicina se gaseste in mancaruri bogate in proteine, printre care lapte, branza, peste, carne, fasole, mazare si alte leguminoase.
Acest aminoacid se gaseste si sub forma de suplimente, capsule si pulbere. Glicina poate fi consumata pe cale orala sau aplicata direct pe piele pentru a trata anumite afectiuni ale trupului.
Glicina este utilizata de catre organism pentru a produce proteina, contribuie la formarea tesutului muscular si a masei musculare si tranforma glucoza in energie. Unii cercetatori sunt de parere ca glicina poate contribui la prevenirea cancerului, pentru ca pare sa influenteze irigarea sanguina care este esentiala in unele tumori via antioxidanti.
Glicina este adesea folosita pentru:
– Tratarea pacientilor cu accidente vasculare
– Tratarea ulceratiilor pielii
– Repararea articulatiilor si cartilajelor
– Tratarea schizofreniei.
Cercetatorii considera, de asemenea, ca glicina are multe proprietati protectoare, cum ar fi protejarea rinichilor de efectele secundare negative ale medicamentelor. Cei care consuma cantitati mari de alcool ar putea, de asemenea, primi glicina ca mod de protejare a unui ficat afectat.
Glicina contribuie la transmiterea semnalelor chimice la nivelul creierului, acesta fiind motivul pentru care unele persoane considera ca imbunatateste memoria. Este utilizata adesea ca stimulator al memoriei si de asemenea in tratarea tulburarilor de somn la pacienti obositi sau suferin de bolile Parkinson sau Huntington.
Glicina poate fi transformata in serina, un neurotransmitator, despre care unii cercetatori cred ca poate contribui la tratarea schizofreniei.

Inapoi la cuprins

Tirozina

Tirozina este un aminoacid produs natural de organismul uman din fenilalanina. Tirozina se gaseste in anumite alimente, cum ar fi produse lactate, ovaz, grau, peste, carne, nuci, oua si fasole.
Tirozina este folosita pentru a produce mesagerii chimici implicati in procesele legate de creier, este considerata un bun sustinator al starii de alerta mentala. Astfel, oamenii o iau in general pentru a-si imbunatati functionarea mentala si concentrarea.
Tirozina este, de asemenea, autilizata si in suplimentele proteice pentru tratarea fenilcetonuriei (PKU), o boala ereditara. Oamenii cu PKU nu pot procesa in mod eficient fenilalanina, astfel ca sunt incapabili sa produca tirozina. Pentru a raspunde nevoilor organismului, se administreaza suplimente de tirozina. De asemenea, ea poate fi folosita si la persoane cu:
– Depresie
– Sindrom de deficit de atentie
– Sindrom de deficit de atentie cu hiperactivitate
– Stress
– Parkinson
– Alzheimer
– Sindrom premenstrual
– Simptomele renuntarii la droguri
– Schizofrenie.

De asemenea, a fost utilizata si pentru tratarea problemelor de somn, cum ar fi narcolepsia sau pentru imbunatatirea atentiei la pacienti suferind de privarea de somn.
Tirozina mai este utilizata si pentru tratarea sindromului de oboseala cronica, in boli de inima si atacuri vasculare. Tulburarile sexuale precum disfunctia erectila si pierderea apetitului sexual sunt, de asemenea, tratate cu tirozina.
Cu toate acesta, exista inca dezbateri pe marginea acestor subiecte si ramane inca de demonstrat daca tirozina poate trata efectiv vreuna dintre afectiunile de mai sus.

Inapoi la cuprins

Prolina

Prolina este unul dintre cei mai numerosi aminoacizi din organismul uman, imediat dupa alanina si glutamina. Desi exista in natura in formele L si D, singura forma utila organismului uman este forma L. In organism proteinele care contin un nivel ridicat de prolina repara tesuturile avariate, mentin tensiunea arteriala, previn aparitia aterosclerozei si construiesc colagenul, necesar pentru piele, tendoane, ligamente si muschi.
L-prolina este disponibila sub forma de capsule sau pulbere. Printre cei care necesita administrarea de suplimente de prolina din motive medicale se numara persoane care au petrecut perioade lungi in institutii fara acces la o dieta adecvata, in mod deosebit diete sarace in proteine.
L-prolina contribuie, de asemenea, la vindecarea ranilor care nu se vindeca in mod corespunzator. Persoanele cu rani si boli cronice au probleme cu sintetizarea cantitatii suficiente de prolina. Persoanele cu riduri fine pot si ele folosi prolina, fie pe cale orala, fie ca preparat local.
Daca luati prolina pentru a favoriza formarea de colagen, ar fi bine sa o luati alaturi de suplimente ce contin vitaminele B si C si niacina. Aceasta pentru ca enzimele care incorporeaza aminoacidul in colagen depind de acesti nutrienti.
Ateroscleroza este cauzata de crearea de depozite de grasimi in peretii interiori ai arterelor din apropierea inimii, iar prolina permite vaselor de sange sa elibereze aceste aglomerari de grasime in sistemul sanguin, reducand astfel blocajele si contribuind la protectia impotriva bolilor de inima.

Inapoi la cuprins

Serina

Acest aminoacid este o substanta pe care organismul uman o produce combinand aminoacizii glicina si treonina. Organismul are nevoie de serina pentru functionarea adecvata a creierului si a sistemului nervos central.
Serina are functii extreme de importante in organism:
– Creaza fosfolipidele, necesare pentru crearea celulelor.
– Contribuie la functionarea AND-ul si ARN-ului, ca si la metabolismul acidului gras si grasimilor, formarea muschilor, si mentinerea sanatatii sistemului imunitar.
– Contribuie la formarea creatininei care impreuna cu apa construieste muschii.
– Permite corpului sa lupte cu infectiile, ca parte importanta a anticorpilor si imunoglobulinei.
– Ajuta invelisurile de mielina sa protejeze celulele nervoase. Acestea nu ar reusi altfel sa transmita mesajele intre creier si terminatiile nervoase.
– Pentru mentinerea sanatatii este nevoie de serina pentru producerea triptofanului, aminoacidul responsabil pentru crearea serotoninei, absolut necesara pentru reglarea starilor de spirit.
Un nivel scazut de serina produce anxietate si depresie, stari de confizie si insomnie. Suficienta serina inseamna un sistem inunitar mai sanatos si muschi mai puternici, inclusiv muschiul inimii.

2 Comments

  • Ați uitat să specificați că aminoacizii esențiali sunt produși exclusiv de plante in procesul de fotosinteza din compuși anorganici de origine minerala (saruri,oxizi,baze,acizi).Când consumam proteina animala luam acești aminoacizi la mana a doua plus și celelalte porcarii dăunătoare sănătății.Culturistii sunt cei mai bolnavi sportivi datorita alimentației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate